Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Gietijzer lassen

gietijzer lassen

Gietijzer is een legering van ijzer, koolstof, silicium en eventueel mangaan. Nadat deze legering is gesmolten wordt de vloeibare massa in een vorm gegoten. Doordat deze vorm erg ruw is kan met het metaal duidelijk herkennen aan het ruwe oppervlak.

In tegenstelling tot veel andere soorten metaal is gietijzer erg breekbaar wanneer men het op een onjuiste manier gaat belasten. In het verleden was een gebroken gietijzeren voorwerp gedoemd om bij het vuilnis terecht te komen. Heden ten dage is dit echter anders en kan men gietijzer dat is gebroken wel repareren. Men gebruikt hiervoor een lastechniek waarbij speciale elektrodes worden gebruikt. Na het lassen is het wel noodzakelijk om het herstelde voorwerp aan een warmtebehandeling te onderwerpen. Dit doet men om de spanning, die tijdens het lassen, in het gietijzer zijn ontstaan te kunnen verwijderen.

Het lassen van gietijzer om breuken te herstellen of te repareren wordt relatief koud gedaan zodat het toevoegmateriaal een sterke afwijking vertoond ten opzichte van het basismateriaal. Zou men namelijk willen lassen met een lastoevoegmateriaal dat gelijk is het gietijzer dan zou men dit alleen kunnen uitvoeren wanneer er op zeer hoge temperatuur wordt voorverwarmd.

Er bestaan verschillende soorten gietijzer die elk hun voor- en nadelen hebben. Zo zijn bijvoorbeeld de grijze- en nodulaire variant van het gietijzer redelijk goed te herstellen of te repareren. Dit in tegenstelling tot het smeedbaar- en wit gietijzer dat goed te lassen is. In olie gedrenkt of verbrand gietijzer is niet te lassen maar dient vervangen te worden.

Lees ook
gipsplaten
Gipsplaten
glazen deur
Glazen deuren
bouwmaterialen prijslijst
Bouwmaterialen prijslijst
houtsoorten
Houtsoorten
Sloopwerken
betonnen fundering
Beton fundering
betonnen fundering
schuimbeton
zandstraalfolie
Plakfolie
antiek smeedijzer
Smeedijzer
expansievat
expansievat
terras
Chinese graniet
traploper
Geïmpregneerd hout