Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Polycarbonaat

Polycarbonaat, wat ook wel afgekort wordt tot PC, is een polymeer (een molecuul dat bestaat uit een sequentie van één of meerdere identieke of soortgelijke monomere eenheden die aan elkaar zijn gekoppeld). Bij een dergelijk polymeer zijn de monomeren door een carbonaatbinding verbonden met elkaar. Polycarbonaat is een kunststof die, in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen, bestand is tegen hoge temperaturen. Het is een stevig, hard en transparant (doorzichtig) materiaal.

Polycarbonaat is erg gemakkelijk in gebruik en wordt derhalve ook vaak voor veel verschillende toepassingen ingezet. Zo wordt polycarbonaat onder andere gebruikt voor het maken van cd’s, maar ook veiligheidsbrillen, helmen en de vizieren die in de helmen zitten worden vaak van dit kunststof vervaardigd.

In de regio rond de stad Antwerpen vindt men veel bedrijven die zich hebben toegelegd op de productie van polycarbonaat granulaten. De grootste producent van platen vervaardigd van polycarbonaat is in België Bayer Material Science.

De platen die gemaakt zijn van polycarbonaat worden vaak ook in de bouw gebruikt omdat ze naast lichtdoorlatend ook erg stevig en krasvast zijn. Wand- en dakbeglazing van polycarbonaat wordt daarom steeds vaker toegepast. Dergelijke beglazing is niet alleen sterk maar verder ook isolerend, weersbestendig, licht van gewicht, zelfdovend dus heel brandveilig en nagenoeg onderhoudsvrij.

In veel gevallen wordt polycarbonaat gebruikt ter vervanging van de conventionele beglazing. Dergelijke beglazing is immers, in tegenstelling tot platen gemaakt van polycarbonaat, minder sterk, niet krasvast en isoleert minder goed. Vooral voor toepassing buitenshuis is polycarbonaat veel duurzamer gebleken dan het traditionele glas.

Lees ook
koudschuim
Koudschuim
traploper
Geïmpregneerd hout
betontegels
Betontegels
bouwmaterialen
Bouwmaterialen
Glasfolie
bouwen
Gipsblokken
glasblokken
glasblokken
roest slot op deur
Roestvrijstaal
zandstraalfolie
Zandstraalfolie
betonwerken
Architectonisch beton
expansievat
terras
Chinese graniet