Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Smeedijzer

antiek smeedijzer

Door ijzer te smeden kan men het zogenaamde smeedijzer verkrijgen. Smeden is een ambachtelijke techniek om ijzer te bewerken. In vroeger tijden waren heel veel gebruiksvoorwerpen vervaardigd van smeedijzer. Men moet dan denken aan gereedschappen (onder andere spades, schoffels), kookgerei en pannen, schoorsteenkappen maar verder ook allerlei hang- en sluitwerk (sloten, scharnieren, deurklinken). Verder legde de smid zich toe op het vervaardigen van smeedijzeren hekken en poorten. Deze waren vaak ware kunstwerken waarin de smid zijn vakmanschap kon doen gelden.

Tegenwoordig wordt er nog steeds smeedijzer gebruikt voor hekken, poorten en hang- en sluitwerk maar ook voor het vervaardigen van bijvoorbeeld een barbecue. In de meeste gevallen wordt het product dan niet meer door één smid vervaardigd maar richt een bedrijf zich op de productie ervan. In sommige gevallen betreft het hier zelfs een vorm van massaproductie. Er zijn echter nog wel smeden actief die zich dan vooral richten op decoratieve zaken zoals sierhekken en dergelijke. In veel gevallen maken dergelijke smeden de producten als hobby.

Het voordeel van smeedijzer is dat het in allerlei vormen gesmeed kan worden. Men is dus relatief vrij wat de keuze van het ontwerp betreft. Nadeel van smeedijzer is echter wel dat wanneer het, om wat voor reden dan ook, gaat scheuren dan is het lastig om deze schade te herstellen. Verder is smeedijzer, evenals gewoon ijzer onderhevig aan roest. Hierdoor is het niet bestand tegen allerlei weersinvloeden zoals regen en vorst. Behandeling met anti-roestverf is in veel gevallen dan ook aan te raden.

Lees ook
hemelbed
Koudschuim
betonplaten
Beton platen
glasfolie
Glasfolie
expansievat
expansievat
bouwmaterialen
Bouwmaterialen
verwarming voorbeeld
Gietijzeren radiatoren
betontegels woonkamer
Betontegels
materiaal
Materiaal
gipsplaten
Gipsplaten
afsluiters
Kogelkraan
wandpanelen
Wandpanelen
zandstraalfolie
Zandstraalfolie