Betontegels
Niet direct mooi, maar wel erg handig. Er zijn veel dingen waar dat op van toepassing is. Op het werk, thuis, in de keuken en in de tuin. Betontegels horen over het algemeen in die laatste groep thuis. De meeste mensen kennen ze als de tegels waarmee de gemeente of de overheid het trottoir heeft bekleed. Daarom weet lang niet iedereen van het bestaan van veel meer soorten betontegels af.
Dat zijn er namelijk nogal wat. De eerste variatie die kan worden aangebracht is het formaat. Van oudsher worden vooral vierkante tegels van dertig bij dertig centimeter gebruikt. Die zijn meestal een centimeter of vier à vijf dik, wat ze prima geschikt maakt voor trottoirbestrating. Voor betontegels waar licht verkeer over rijdt (scooters, brommobielen, et cetera) wordt een grotere dikte aangeraden: ongeveer zes centimeter. Maar niet alleen de dikte kan verschillen, ook de lengte en breedte kunnen sterk variëren. Naast de hierboven beschreven standaardtegel zijn er namelijk ook betontegels van veertig bij veertig en vijftig bij vijftig centimeter. Rechthoekige tegels bestaan eveneens. Daarvoor is een afmeting van veertig bij zestig centimeter de standaard.
Naast de maat is ook de kleur een factor waar veel mogelijkheden voor zijn. Op het trottoir zijn ze grijs en op het fietspad hebben ze een roze tint, maar daarmee zijn de kleurtjes nog lang niet op! Op Internet worden eveneens groene, gele, rode en zwarte tegels aangeboden. Daarnaast is het prima mogelijk om tegels te combineren: verschillende kleuren van hetzelfde formaat of hier en daar een kleinere tegel die dient als accent, het is allemaal mogelijk.
De prijs is namelijk redelijk laag: de prijslijsten beginnen bij ongeveer één euro per tegel. Dat betekent dat je voor iets meer dan ’n tientje al een vierkante meter bestrating hebt. Meer geld uitgeven kan ook: tegels van vijf of zes euro per stuk kunnen probleemloos worden geleverd. Die zijn dan wel groter, zodat je met vier tegels al ’n vierkante meter hebt bedekt.