Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Beton

Doordat beton een kunstmatig op steen lijkend materiaal is, is het een geliefd bouwmateriaal. Het kan immers voor allerlei verschillende doeleinden worden gebruikt variërend van vloeren en muren tot fundering en bestrating. Het beton is samengesteld uit cement dat als bindmiddel dient waaraan een beetje water en toeslagmateriaal zoals grind of zand wordt toegevoegd. Door het toevoegen van water kan het cement gaan verharden. Deze eigenschap is tevens een kenmerkende eigenschap van beton.

De populariteit van het beton in de bouwsector heeft het materiaal niet alleen aan deze eigenschap maar ook aan de eenvoudige manier waarop men het kan verwerken, de relatief lage prijs die voor beton wordt betaald maar vooral ook aan de duurzaamheid van het materiaal.

In de bouwsector wordt beton ook samen met andere materialen gebruikt. Zo kent men bijvoorbeeld gewapend beton. Dit is beton dat men heeft versterkt door er staven staal, het zogenaamde betonijzer, in aan te brengen zodat er trekspanning zal optreden. Wanneer men voor gewapend beton echter een minder goede kwaliteit beton gebruikt kan er betonrot optreden. Door bijvoorbeeld strooizout kan de wapening in het beton gaan roesten. Ontstaat er een te dikke roestlaag dan zal deze het beton er omheen opzij drukken waardoor dit afbrokkelt.

Om beton nog sterker te maken kan men in plaats van gewapend beton ook gebruik maken van voorgespannen beton. Dit lijkt op het gewapende beton maar kan door het aanbrengen van kabels of staaldraden een grotere belasting opnemen dan een even groot element gemaakt van gewapend beton.

Lees ook
glasblokken
glasblokken
waterdruppel
Polycarbonaat
bouwmaterialen
Bouwmaterialen
gipsplaten
Gipsplaten
spijlen
Spijlen
betonplaten
Beton platen
glazen deur
Glazen deuren
Smeedijzer
betonnen fundering
schuimbeton
Houtsoorten
verwarming voorbeeld
Antiek smeedijzer
terras
Chinese graniet