Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Muren

muurverf

Muren geven letterlijk en figuurlijk vorm aan ons leven. Soms is dat figuurlijk, bijvoorbeeld wanneer je de grenzen van je eigen kunnen tegenkomt. Het kan echter ook letterlijk zijn, wanneer er wordt gedoeld op de grenzen van onze leefomgeving: de muren van een huis.

Er lijken niet veel simpelere dingen voor te stellen dan een muur, maar toch zit er een stuk meer techniek achter dan je in eerste instantie had verwacht. Zeker de muren aan de buitenkant van een woning zijn een stuk complexer dan ze eruit zien. Ten eerste zijn deze muren dubbel (het zijn zogenaamde spouwmuren) en in de holte tussen de twee delen is isolatiemateriaal aangebracht. In de wandjes tussen de verschillende kamers van een huis is dat niet het geval: daar is die isolatie ook niet nodig. Meestal zijn dit dan ook muren van een stuk zachter materiaal, wat je goed merkt als je gaten boort om schilderijen of lampen op te hangen.

Je kunt een muur op tientallen manieren afdekken. Er is niet echt één favoriete manier: alle soorten komen wel voor, soms zelfs door elkaar heen. In bepaalde ruimtes, zoals de badkamer of de keuken, zijn tegels namelijk vrijwel standaard, terwijl je die niet zo snel in een huiskamer tegenkomt. Dat er zoveel verschillen zijn is niet vreemd: het is immers zeer smaakgebonden, net als de kleur van de raamkozijnen en deuren in de woning.

Een populaire soort van muurbekleding is behangpapier. Voordelen zijn dat het niet duur hoeft te zijn en het vrij eenvoudig (zelf) is aan te brengen. Die twee eigenschappen gecombineerd leveren nog een ander voordeel op: het is prima mogelijk om eens in de zoveel jaar, als het huis een schilderbeurt krijgt, ook het behang te vervangen.

Bij een andere manier van muurafwerking, zogenaamd stucwerk, is dat een stuk lastiger. Je hebt echt een vakman nodig om het op de muren aan te brengen, die daar rustig een aantal dagen mee bezig is. Bovendien is het een stukje duurder dan behang, hoewel je daar (als je dat wilt) ook een flink bedrag voor kunt uitgeven.

Lees ook
gevelbekleding
Schroten
scheidingswand
Scheidingswand
gevelbekleding
Gevelbekleding
buitenbepleistering
Buitenbepleistering
Elastische voegen
Elastische voegen
metselverbanden
Metselverbanden
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen
behangen
Behangen
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
spouwmuur
Spouwmuurisolatie
glasvezelbehang
Glasvezelbehang