Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Bepleisteren

Bepleisteren is het aanbrengen van een pleisterlaag op een gevel, plafond of muur. De pleister die men gebruikt bestaat voornamelijk uit kalk waaraan eventueel zand of een andere toeslag wordt toegevoegd. Men gaat over tot het bepleisteren om het oppervlak glad af te werken zodat men kan verven, of wanneer de muren zich in huis bevinden ook kunnen sauzen of behangen. Het bepleisteren van een oppervlak kan worden gedaan omdat het oppervlak in slechte staat verkeerd of omdat men het tegen vocht wil beschermen of isoleren. Natuurlijk kan men ook besluiten om te bepleisteren omdat men het pleisterwerk mooi vindt.

Wanneer men zand aan het pleisterwerk heeft toegevoegd, en er een korrelig oppervlak is ontstaan, dan wordt dit later meestal afgewerkt door het oppervlak te verven. Worden er met pleister echter sierlijsten, profielen, rozetten en dergelijke dingen dan wordt dit meestal stuc of stucwerk genoemd. Het staat eveneens bekend onder de naam sierpleister waarvan de meeste bekende vormen spachtelputz, granol en rustiekputz zijn. In tegenstelling tot pleisterwerk, dat eenvoudig uit te voeren is, dient men voor stucwerk een vakman in de arm te nemen voor het aanbrengen van de bepleistering.

Het aanbrengen van bepleistering is niet alleen een verfraaiing van de wand, het plafond of de gevel, het is tevens een manier om te zorgen voor extra isolatie of het beschermen tegen vocht. Hiervoor zijn speciale toevoegingen in de handel die door de pleister kunnen worden gemengd. Bovendien zijn er kant-en-klare pleisters in de handel die isolerend danwel vochtwerend werken.

Lees ook
muren injecteren
Muren injecteren of gevel impregneren?
Gevelbekleding
gevelbekleding
Schroten
schilderen voorbeeld
Muurverf
gevelbepleistering
Buitenmuur
Schimmelvorming vochtprobleem
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
gevelbepleistering
Buitenbepleistering
muren injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
gevel beplating
Bardage
scheidingswand
Scheidingswand
gevelbekleding
Houten gevelbekleding