Gevelbepleistering

Pleisterwerk, of kortweg ook wel pleister genoemd, is een laag mortel (specie van een fijne soort beton) die kan variëren van enkele millimeters tot wel enkele centimeters dik. Deze mortel bestaat voornamelijk uit kalk waaraan soms zand of een andere toeslag is toegevoegd. Het mengsel wordt meestal gebruikt om plafonds, muren en gevels te bedekken. Het aanbrengen van een laag pleister op een gevel is vooral bedoeld om de gevel een egaal aanzien te geven. Een bijkomend voordeel is echter dat de gevel tevens wordt beschermd tegen vocht en vuil. Bovendien is er tegenwoordig een siliconen variant te koop die nog duurzamer is dan de mineralen variant. De siliconen pleister kan over een cementpleister worden aangebracht.

Gevelbepleistering, dat in de volksmond ook wel crepi wordt genoemd, kan men aanbrengen op zowel oude als nieuwe gevels evenals op beschadigde of afgebladderde gevels. De pleister is in diverse kleuren in de handel maar men kan natuurlijk ook zelf een gewenste kleurstof aan de pleister toevoegen om de gewilde kleur te verkrijgen. Het is dus een manier van gevelafwerking die voor veel mensen een mooie oplossing kan bieden. Er is immers voor ieder wat wils te verkrijgen. Indien gewenst kan men er, nadat de pleister lang genoeg is uitgehard, een bepaalde structuur in de pleister aanbrengen.

Het bepleisteren van een gevel kan prima in combinatie worden gedaan met het aanbrengen van isolatiemateriaal. Verder kan het pleisterwerk ervoor zorgen dat de gevel vochtwerend wordt waardoor men in huis van een eventueel vochtprobleem wordt verlost.

Lees ook
isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal
hout
muren
steenwol isolatie
Steenwol
Gevelbekleding
scheidingswand
Scheidingswand
crepi
Crépi
muren injecteren
Muren injecteren of gevel impregneren?
Luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
Schimmelvorming vochtprobleem
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
gevelbepleistering
Bepleisteren
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
gevelbekleding
Houten gevelbekleding