Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
Wie problemen heeft met opstijgend vocht in zijn woning, zal op zoek moeten gaan naar een oplossing. Het injecteren van muren is de meest gebruikte oplossing. Door het injecteren van vochtige muren wordt de algemene leefomgeving verbeterd: minder stookkosten, gezondere lucht, geen schimmels meer, enz.
Muren injecteren: Zo werkt het
Opstijgend vocht is een probleem dat ontstaat door het ontbreken van een waterkerende laag in de woning, of door fouten bij de plaatsing van deze waterkerende laag tijdens de bouw van de woning. Indien deze laag bijvoorbeeld gescheurd is, dan kan water uit de grond in contact komen met de muur.
Wanneer grondwater in contact komt met de muur, dan zal de capillaire werking zorgen dat dit vocht in de muren trekt. De muren zuigen als het ware het vocht op en zullen deze vasthouden. Je kan dit proces vergelijken met een spons dat in het water ligt en geleidelijk aan het water opzuigt.
De oplossing bij opstijgend vocht
Wanneer opstijgend vocht wordt vastgesteld, dan zal de ondoordringbare laag (de vochtkeringslaag) niet meer goed werken. Door een gel of vloeistof in de muren te injecteren, zal er voor gezorgd worden dat de muren geen vocht meer kunnen opnemen.
Toch is het belangrijk dat er eerst een diagnose wordt gesteld door een vochtspecialist om zeker te zijn dat de juist oorzaak van het vochtprobleem kan aangepakt worden.
Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.
Muren injecteren: werkwijze
Zelf uw muren injecteren is mogelijk, maar dat wordt meestal niet aangeraden omdat het een werkje is dat enigszins correct moet uitgevoerd worden wil je hiermee het perfecte resultaat bereiken.
Is uw woning ouder dan 10 jaar, dan kan de aannemer het BTW-tarief van 6% hanteren wat de besparing relatief klein maakt als je zelf de muren van jouw woning zou injecteren met een vochtwerend middel.
Stappenplan muren injecteren
Voorbereiding
Een aantal zaken zullen goed voorbereid moeten worden. In eerste instantie mogen er geen scheuren of barsten zichtbaar zijn in het metselwerk, wanneer de buitenmuur wordt geïnjecteerd. Anders bestaat het risico dat de vloeistof weg lekt.
Ook de diepte van de boorgaten zullen op voorhand bepaald moeten worden om de juiste hoeveelheid van het middel te kunnen bepalen. Een vochtmeting uitvoeren zal dus wel noodzakelijk zijn om over alle correcte gegevens te beschikken.
Muren injecteren kan via de binnenmuur, de buitenmuur of langs beide kanten. Indien er een spouw aanwezig is dan is het sowieso verplicht om de muren langs de binnenzijde te injecteren.
Gaten boren
In eerste instantie zullen gaten in de muur moeten geboord worden. Tussen elk geboord gat zal een ruimte van ongeveer 10 centimeter voorzien worden. Ze worden zo laag mogelijk geboord bij het grondoppervlak, maar de precieze hoogte is afhankelijk van het vochtwerend middel dat gebruikt wordt.
De gaten moeten geboord worden in een neerwaartse hoek van ongeveer 20 graden. Zodoende kan het vochtwerend middel in de muur sijpelen. Wanneer de gaten geboord zijn, is het ook belangrijk dat deze stofvrij worden gemaakt.
Als de gaten langs buiten worden geboord, dan zal dit op een hoogte van ongeveer 30 centimeter gebeuren. De exacte hoogte om langs binnen de gaten te boren zal afhankelijk zijn van de vloer en het hoogteverschil met de grond buiten.
Muren injecteren
De volgende stap bestaat erin om het vochtwerend middel in de muur te injecteren. Doe-het-zelvers gebruiken hiervoor een speciale trechter, maar een professionele vochtbestrijder zal hiervoor speciaal materiaal hebben zodat het middel meer wordt samengedrukt.
Na het injecteren
Wanneer de muren geïnjecteerd zijn, dan mogen de gaten opnieuw worden opgevuld met mortel. Intussen kan het vochtwerend middel verder in de muur trekken om een waterkerende laag te vormen.
Het opdrogen van het middel kan echter jaren duren en is afhankelijk van ventilatie in de woning, maar ook de dikte van de muur dat werd geïnjecteerd. Je mag rekenen aan een maand per halve centimeter muur.
Zolang het middel tegen opstijgend vocht niet is opgedroogd, mag je ook niet van start gaan met het behangen of bepleisteren van de muur. Dit taakje zal je dus wel even moeten uitstellen.
Kostprijs muren injecteren
De kostprijs berekenen voor het injecteren van muren tegen opstijgend vocht is afhankelijk van veel factoren. De dikte van de muur, de werkuren van de vochtspecialist, het type baksteen van je woning, de mate waarin het vochtprobleem zich voordoet zijn allemaal factoren waarmee rekening moet gehouden worden.
Het kan immers noodzakelijk zijn dat meerdere malen injecteren nodig is, of dat zowel de binnenmuur als de buitenmuur moeten geïnjecteerd worden. Ook de ouderdom van uw woning is belangrijk om het juiste BTW-tarief in te calculeren in de kostprijs indien je gebruikt maakt van een professionele vochtbestrijder.
Zelf de muren injecteren is mogelijk, maar dan moet je rekening houden met de kostprijs van de vochtwerende middelen, maar ook de prijs van het materiaal dat je moet aankopen.
Chemische injectie is de goedkoopste optie om je muren te injecteren, je mag rekening houden met een gemiddelde kostprijs van 105 euro per lopende meter. Een meerfase injectie kost al gauw 140 euro per meter.
Injecteren met een gel kost iets meer, waarbij je mag rekenen op een prijs van 112 euro per lopende meter. Dit zijn louter richtprijzen, door offertes te vergelijken kan je zeker en vast tot 30% besparen op je aankoopprijs.