Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips

Een lek detecteren is niet altijd even eenvoudig, het gebeurd vaak dat een waterlek pas na enkele maanden ontdekt wordt. Het opsporen van de precieze locatie van het lek is dan ook belangrijk om onnodige breekwerken te vermijden. Kan je ook zelf een lek opsporen en je vermoeden bevestigen? We geven enkele tips.

lektips

Lekdetectie

Lekdetectie kan al gauw enkele uren in beslag nemen. Een ervaren specialist heeft gelukkig wel materiaal ter beschikking dat kan ingezet worden.

Een waterlek kan opgespoord worden via verschillende technieken:

  • Een warmtebeeldcamera of een infraroodcamera wordt vaak gebruikt bij lekdetectie bij warmwaterleidingen, omdat deze het verschil tussen warm en koud water kunnen onderscheiden;
  • Ultrasone detectie is een techniek dat soms wordt ingezet en waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een lek op te sporen;
  • Een endoscopie wordt ook soms uitgevoerd, er wordt een kleine camera in gezet om in de leidingen op zoek te gaan naar lekken;
  • Een druktest zal met zekerheid kunnen bepalen of er daadwerkelijk een lek is. Door eerst de druk op te voeren en nadien opnieuw onder normale druk te persen kan men nagaan of er zich een lek bevindt in de leidingen;
  • Een rooktest kan ook ingezet worden, maar dan bij lekken in de riolering. Als de rook ontsnapt dan weet men met zekerheid dat er een lek aanwezig is.
  • Een vochtmeting uitvoeren is ook een mogelijkheid. Door uit te zoeken waar er het meeste vocht is komt men een potentieel lek op het spoor.

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Lekken opsporen

Bij het verschijnen van vochtplekken of schimmelvorming kan in eerste instantie gedacht worden aan opstijgend vocht in de woning. Een tekort aan ventilatie (bijvoorbeeld de kast te dicht bij de muur) kan echter ook al vochtplekken veroorzaken.

Om te weten of het om opstijgend vocht of een lek gaat, dien je te weten dat vochtproblemen door lekken meestal beperkt blijven tot een lokale plaats. Indien je in meerdere ruimtes vochtproblemen ziet verschijnen, dan zal het wellicht geen waterlek zijn.

Neem dus altijd de tijd om even rustig het huis te inspecteren. Ook muren en plafonds kunnen je helpen om te bepalen met welk type vochtprobleem je te kampen hebt. Een goede indicatie kan ook een snel stijgende waterfactuur zijn.

Een vermoeden dat er een vochtprobleem in huis is? Koop dan een vochtmeter of hygrometer om je vermoeden te bevestigen. Lees hier meer over vochtmeters »

 

Een lek in de waterleiding

Vermoeden van een lek in een waterleiding? Test het zelf uit! Wanneer een droge nacht wordt aangekondigd, kan je alles uitschakelen wat water verbruikt en de meterstand voor het slapengaan noteren. Dit betekend dan ook dat je ’s nachts eenmalig het toilet niet kan doortrekken of op voorhand emmers water moet voorzien.

Na het opstaan noteer je onmiddellijk opnieuw de meterstand. Werd er toch water verbruikt? Dan zal er ergens een lek zijn.

Lekkende kranen zorgen ook voor een stijging van het waterverbruik. Door ’s avonds bekers te plaatsen onder de kranen kan je snel zien de volgende ochtend of er een kraan lekt. Lekkende kranen zorgen voor een extra verbruik van ongeveer 4 liter water per uur. Een klein waterstraaltje is zelfs goed voor 16 liter per uur. Op jaarbasis zijn dit hele grote hoeveelheden, een lek laat je dus best zo snel als mogelijk herstellen.

Lek ontdekt? Dan kan je in volgende gevallen de watermaatschappij contacteren:
[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#0ac523″]

  • een lek op straat;
  • een lek aan je hoofdkraan;
  • een lek aan je watermeter;
  • een verborgen lek;

[/su_list]

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
water binnen
Waterlek
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
vochtige muur
Vochtige muren
lekdetectie
Vochtproblemen door een waterlek oplossen
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
vochtdiagnose
Huiszwam
vochtproblemen-overzicht
Soorten vochtproblemen: Overzicht
vochtproblemen dak frontpage
Vochtproblemen door het dak
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen
vochtprobleem
Opstijgend vocht herkennen en behandelen