Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Huiszwam

De natuur en hetgeen wat wij ‘beschaving’ noemen gaan niet altijd even goed samen. Het gebeurt vaak genoeg dat stukken groen moeten wijken voor een industrieterrein, een kantorencomplex of een nieuwe woonwijk. Natuurlijk verdienen ook wij mensen ons plekje op deze aardbol, maar met dit ‘landje veroveren’ halen we ons ook van alles op de hals. Sommige planten zijn weg op het moment dat je ze uitgraaft, maar andere organismen zijn een stuk taaier.

Een goed voorbeeld daarvan is de huiszwam: een hardnekkige schimmel die het op hout heeft voorzien.

 

vochtdiagnose

 

Huiszwam

De echte huiszwam, onder biologen bekend als de Serpula lacrymans, is verantwoordelijk voor droog rot. Met name harsachtige houtsoorten moeten goed oppassen voor deze schimmel: van dit hout smult ‘ie namelijk graag. In sommige gevallen ligt de groeisnelheid erg hoog en zijn de effecten gewoonweg verwoestend. Op het moment dat je de aanwezigheid van de huiszwam vaststelt is het dus essentieel om direct actie te ondernemen.

Afrekenen met een (plaag) huiszwam(men) is niet eenvoudig. Zoals gezegd is het herkennen ervan al knap lastig, zeker omdat de zwam vaak aan de ‘andere’ kant van het hout zit, waar je ‘m niet ziet. Bij het tegengaan van deze schimmel is het goed om te weten dat ‘ie vooral houdt van vochtige plekken. Vaak worden deze veroorzaakt door slechte isolatie. Maak die dus in orde, zodat de luchtvochtigheidsgraad omlaag gaat. Daarna kun je een specialist inschakelen, die met allerlei (giftige) middelen zal proberen de zwammenfamilie uit te roeien.

Daarmee ben je echter nog niet klaar. Al het aangetaste hout zal (tot op een meter van de zichtbare schade) vervangen moeten worden. Als de zwam zich ook over andere oppervlaktes, zoals baksteen, heeft verspreid dienen deze te worden afgekrabt en (als dat kan) afgebrand. Geen klussen om zelf te doen, zeker niet omdat het grondig moet gebeuren. Anders kun je na een aantal jaar opnieuw beginnen…

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Vochtprobleem

De aanwezigheid van huiszwammen en schimmels duiden op een ernstig vochtprobleem. In eerste instantie is het nodig om de oorzaak te kennen. Er kan sprake zijn van een vochtige kelder, neerslaand vocht, of een ander vochtprobleem. Wanneer vochtbestrijding de oorzaak heeft aangepakt, dan kan pas de nodige herstellingen worden uitgevoerd zodat de huiszwam of andere schimmels niet meer kunnen terugkomen.

Klik hier om meer te lezen over vochtproblemen en vochtbestrijding.

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
koudebruggen
Koudebruggen herkennen en oplossen
muur injecteren
Muren injecteren – Tips, info en prijzen vergelijken
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
water binnen
Waterlek
gezondheidsrisico
Vochtproblemen in huis kan de gezondheid schaden
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
waterdichting
Waterdichting
vochtbestrijden
Bouwvocht: herkennen en oplossingen
opstijgend vocht
Vochtproblemen: de nadelige gevolgen ervan
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
vocht in huis
Vochtproblemen in huis