Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Koudebruggen herkennen en oplossen

Een koudebrug is een plaats in een constructie dat geïsoleerd is, waar warmte in hoge mate kan ontsnappen. Deze locaties voelen dan ook veel koeler aan waardoor condensatievorming kan optreden, maar waar ook vochtplekken of schimmels zich kunnen vormen als gevolg hiervan.

Koudebruggen zorgen er voor dat warmte verloren zal gaan en dat zal je zeker voelen in je portemonnee. Het is dus een goed idee om na te gaan of er koudebruggen in huis aanwezig zijn en deze op te lossen. Lees verder om meer te weten te komen over de soorten koudebruggen, hoe je deze kan herkennen, vermijden en oplossen.

 

koudebruggen

 

Koudebrug of bouwknoop?

Bouwknopen zijn diverse plaatsen in de constructie waar extra warmteverlies kan optreden. Koudebruggen maken hier dus een deel van uit. Koudebruggen tellen ook mee in de berekening van het E-peil van de woning.

Koudebruggen zijn problematisch en moeten zo snel als mogelijk opgelost worden. Niet alleen gaat de warmte verloren, de koude lucht komt hier ook door binnen. In sommige gevallen is deze stroom van koude lucht zelf duidelijk voelbaar.

Vochtige lucht die binnen komt kan op deze koudebruggen slaan waardoor condensatie optreedt. Het gevolg hiervan zijn de typische klachten die bij veel vochtproblemen terug te vinden zijn: een muffe geur, schimmels, vochtplekken, …

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Soorten koudebruggen

Isolatiedelen die slecht op elkaar aansluiten vormen een groep van koudebruggen. Theoretisch zou isolatie een hele woning moeten omhullen en alle isolatie op elkaar kunnen aansluiten, gaande van zowel vloerisolatie, tot muurisolatie en zelfs dakisolatie en al het bijhorende schrijnwerk.

Indien muurisolatie geen aansluiting heeft met de vloerisolatie, dan ontstaat er een koudebrug over de hele lengte van de aanzet van de muur. Deze plaats zal dan ook koel aanvoelen. Het gebruik van een isolerende steen kan de continuïteit van de isolatie garanderen.

Een gebrek aan isolatie valt ook onder de noemer ‘koudebruggen’. Het spreekt voor zich dat dit meestal slaat op oudere gebouwen. Bij veel van deze woningen komen koudebruggen voor rond de rolluiken of screens, bijvoorbeeld wanneer de rolluikkasten niet geïsoleerd worden.

Koudebruggen komen ook voor aan de ramen waarbij de isolatie niet aanwezig is of slecht is aangesloten met elkaar. De isolatie moet langs alle kanten van het raam goed aansluiten, dat betekend dus ook onderaan de dorpen. Vaak wordt dit wel eens vergeten. Prijzen vergelijken voor de isolatie van uw woning? Klik dan snel hier voor meer info.

Oud buitenschrijnwerk is eveneens een koudebrug dat minder gekend is. Dat komt omdat de profielen nog geen thermische onderbreking bevatten waardoor koude zonder problemen kan binnendringen in de woning. Dit kan je merken door eventueel condensvorming aan de binnenkant van het raam wanneer het koud is. Vaak wordt er dan ook gekozen om het raam volledig te vervangen en dubbel glas (of HR++ glas) te plaatsen.

Koudebruggen komen ook vaak voor bij daken na de plaatsing van dakisolatie. Dat is dan meestal een slechte aansluiting bij de muur, of de ruimte tussen de kepers die het isolatiemateriaal niet goed doen aansluiten. Wil je bij dakisolatie het risico op koudebruggen isoleren? Overweeg dan dakisolatie langs de buitenkant. Hierbij wordt het dak van een ononderbroken isolatielaag voorzien.

Een open raam of deur vormt ook een koudebrug, maar deze kan je natuurlijk volledig zelf controleren.

 

Koudebruggen herkennen

De beste manier om koudebruggen te herkennen is door uw hand over de wand te wrijven. Als er een koudebrug aanwezig is, dan zal deze kouder aanvoelen met de rest van de wand waar geen koudebrug aanwezig is.

Vochtplekken kunnen ook een indicatie zijn dat er een koudebrug aanwezig is. Dit komt door de warme lucht die neerslaat op de koudere constructiedelen. Na een tijdje verschijnen ook schimmelplekken en die zijn nefast voor de gezondheid.

Bij twijfel kan je steeds een specialist raadplegen. Een vochtspecialist kan ook mee helpen bepalen wat de oorzaak is van het vochtprobleem waarmee je te kampen hebt.

Specialisten kunnen gebruik maken van meetapparatuur op basis van infraroodstraling om warmteverliezen te detecteren en koudebruggen op te sporen. Daar waar een koudebrug aanwezig is, zal ook de temperatuur lager zijn en zichtbaar zijn op het meetapparaat. Dankzij thermografisch onderzoek kunnen koudebruggen, isolatiefouten en vochtproblemen gedetecteerd worden en in beeld gebracht worden.

Speciale aandacht moet steeds geschonken worden aan het voorkomen van koudebruggen in de volgende constructies:

  • stalen draagdelen
  • dak-muur
  • vloer-muur
  • muur-balkonfundering
  • muur-kozijn
  • muur-muur
  • muur-zonwering (Lees hier meer over zonwering)

 

Schakel een vakman in en verzeker jezelf van een juiste diagnose en correcte behandeling van jouw vochtprobleem. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via de offertepagina.

 

Koudebruggen vermijden

Koudebruggen die niet worden weggewerkt, zorgen voor een warmteverlies die tot 20% hoger dan normaal kan liggen. Hoe beter de isolatie van de woning is, hoe meer kans er zal bestaan dat de slecht geïsoleerde delen te kampen krijgen met condensatie en de bijhorende vochtproblemen.

De beste manier om er voor te zorgen dat koudebruggen vermeden worden, is door alle isolatiematerialen goed op elkaar te laten aansluiten. Bij een grote verbouwing of een nieuwbouw, is het de taak van de aannemer in samenspraak met de architect om hier op toe te zien. Spreek hen hier zeker over aan om te weten te komen welke acties hij heeft ondernomen om koudebruggen te vermijden.
Strikt genomen moet isolatie de hele woning kunnen omhullen: vloerisolatie moet aansluiten op muurisolatie en deze moet op zijn beurt ook goed aansluiten op dakisolatie en het buitenschrijnwerk.

Rolluikkasten zijn vaak een bron van warmteverlies, het is dus belangrijk om een oplossing te zoeken zodat de ruimte rondom de rolluiken of screens goed geïsoleerd worden. Kunststofisolatie kan gebruikt worden bij kleine ruimtes, maar als er meer plaats is, dan zal de voorkeur toch meestal naar wolisolatie gaan.

Voorzie ook de nodige isolatie tussen binnen- en buitendorpels van alle ramen en deuren en zorg er ook voor dat leidingen op geen enkel moment de isolatieschil doorboren.

 

Koudebruggen oplossen

Zoals je reeds kon lezen kunnen koudebruggen vermeden worden door alle isolatiematerialen goed met elkaar te laten aansluiten. Bij een nieuwbouw kan hier stelselmatig tijdens de constructie aandacht aan besteed worden. Indien koudebruggen opgemerkt worden, dan kan het plan alsnog aangepast worden.

Koudebruggen oplossen bij een bestaande woning is echter niet altijd eenvoudig. In veel gevallen kan een isolatielaag langs de buitenkant van de gevel een oplossing zijn. Omwille van de kostprijs wordt er dan ook pas voor gekozen dit uit te voeren wanneer een grondige renovatie gepland is. In dat geval kan je veel koudebruggen opvangen door het uitvoeren van buitenmuurisolatie.

 

 

Schakel een professional in

Last van vochtproblemen? Raadpleeg dan de expertise van een ervaren vakman. TIP: Vraag prijsvoorstellen aan bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via onderstaand offerteformulier.

 

Gratis offertes en diagnoses aanvragen voor vochtbestrijding

Het definitief oplossen van vochtproblemen laat u best over aan een gespecialiseerd aannemer. Via onderstaand formulier kan u nu vrijblijvend offertes en diagnoses aanvragen bij erkende professionele vochtbestrijders. ✓ 284 erkende vochtbestrijders ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 3500+ afgehandelde opdrachten
 

 

 

 

 

 

Lees ook
vochtproblemen-overzicht
Soorten vochtproblemen: Overzicht
hygrometer
Luchtvochtigheid in huis
condensatie
Condensatie herkennen en behandelen
vochtige muur
Vochtige muren
vocht komt door
Gevel impregneren tegen doorslaand vocht
lektips
Vochtbestrijding: Lekdetectie Tips
opstijgend vocht
Doorslaand vocht herkennen en behandelen
vochtproblemen
Schimmels op de muur: een vochtprobleem?
waterlek
Waterlekken voorkomen: Tips
kelder vocht
Kelder dichting
vocht komt op
Vochtproblemen in de kelder oplossen
luchtontvochtiger
Luchtontvochtigers: Luchtvochtigheid in huis verlagen