Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Structuurverf

Verf is een pigmenthoudende stof die doorgaans wordt gebruikt voor het beschermen of verfraaien van objecten. Er zijn veel verschillende soorten verf zoals olie- en aquarelverf (die gebruikt wordt om schilderijen mee te maken) en acryl- en latexverf die vooral worden gebruikt ter verfraaiing en bescherming van deuren, ramen en wanden.

Met structuurverf wordt een muurverf bedoeld waaraan kleine harde deeltjes zoals zand of klei zijn toegevoegd. Door deze deeltjes krijgt men een heel apart effect. Structuurverf wordt meestal aangebracht met behulp van een blokkwast of een roller. Zijn er aan de structuurverf grovere deeltjes toegevoegd dan wordt het aanbrengen lastiger en kan men, wanneer men niet zo handig is, beter een vakman de klus laten klaren.

Nadat de te verven muren zijn ontdaan van oude verflagen, zijn gereinigd en voorzien zijn van de juiste grondlaag dan kan de structuurverf worden aangebracht. Na een wachttijd van ongeveer tien minuten dient men echter met een structuurroller de wand nogmaals te bewerken om zo het gewenste patroon in de verf aan te brengen. In de handel zijn verschillende soorten structuurrollers verkrijgbaar die elk een eigen structuur op de wand achterlaten.

Hoewel het aanbrengen van structuurverf heel eenvoudig is dient men de wand waarop de verf moet komen wel eerst goed egaal te maken en te reinigen met verfreiniger of ammoniak. Hierbij mag het goed naspoelen absoluut niet worden vergeten. Op muren die een zuigende werking hebben dient men voor het verven eerst een grondlaag aan te brengen voordat de structuurverf erop kan worden aangebracht.

Door een grove structuurroller te gebruiken wordt de structuur van de verf eveneens grof en zal een fijnere structuurroller een fijne structuur op de wand aanbrengen. De keuze van de structuurroller is daarom wellicht van een even groot belang als de gekozen kleur. De gekozen structuur geeft namelijk, net als de kleur, een bepaalde uitstraling aan een vertrek of interieur.

Naast het gebruik van een structuurroller voor het aanbrengen van structuur in de verf kan men ook gebruik maken van een blokkwast. Het resultaat zal dan vaak wat minder gelijkmatig zijn doordat de kwastharen niet op een gelijke afstand van elkaar blijven. Voor sommige mensen geeft dit juist iets extra aan de wand.

Komt er van de te verven wand poeder vrij of wil men oude verflagen vastzetten dan dient de wand te worden behandeld met een speciaal fixeermiddel voordat de structuurverf op de muur kan worden aangebracht. Voor het wegwerken van nicotine- en roetvlekken zijn er eveneens speciale voorbehandelingen in de handel verkrijgbaar. Nadat ook nog een voorstrijkmiddel is aangebracht kan men de structuurverf aanbrengen met een blokkwast of roller.

Lees ook
verf
schilderen
krijtverf
Krijtverf
plafond schilderen
Plafond schilderen
kleuren in de woning
Woning verkopen: kleuren in de woning
kleurencombinaties
Kleurencombinaties
overschilderen
Overschilderen
muurverf
Muurverf
gevelbepleistering
Bepleisteren
kalkverf
Kalkverf
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?