Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kleurencombinaties

Zonder kleuren ziet onze wereld er heel anders uit, iets wat compleet kleurenblinde mensen kunnen beamen. Kijk ook maar eens naar een zwart-wit foto of film: ook mooi (soms nog mooier dan de kleurenversie), maar heel anders dan het origineel. In de buitenwereld passen alle kleuren redelijk goed bij elkaar: groen en blauw zijn dominant en bloemen, dieren en mensen vormen daar bijzondere accenten in. Om een geschikte kleurencombinatie voor je interieur te vinden lijkt dan ook makkelijk. Niets is echter minder waar: zorg namelijk maar eens dat alles goed bij elkaar past!

Het is het meest eenvoudig om te beginnen met het uitzoeken van een basis- of achtergrondkleur. Veel mensen kiezen daarbij voor een neutrale tint zoals wit, crème of een grijstint als antraciet. Niet alleen handig, praktisch alles combineert er goed mee, maar ook mooi: als je na binnenkomst meteen op een felrode muur stuit is dat (over het algemeen) geen pretje. Verder hebben lichte kleuren tot gevolg dat de ruimte groter lijkt, iets wat natuurlijk nooit weg is!

Met meubels kun je al heel veel extra kleur in je interieur brengen. Een vrolijk gekleurde bank of stoel, een fleurig kleed en ’n mooi schilderij aan de muur kan al een boel uitmaken. Als je een warm interieur wilt maken, kun je het beste kiezen voor volle en winterse kleuren. Denk bijvoorbeeld aan bruin en rood. Een strakkere kamer krijg je door koele kleuren met elkaar te combineren. Goede voorbeelden daarvan zijn antracietgrijs en groen (bijvoorbeeld van een plant) of ijsblauw met oranje.

Wat sowieso geen succes is, is een veelvoud aan verschillende kleuren in een kleine ruimte. Variëren is prima, maar zorg dat het niet lijkt alsof er een verfbom is ontploft. Stel dat je een eetset hebt in verschillende kleuren, probeer (een aantal van) die tinten dan ergens anders terug te laten komen. Zo zorg je voor kleur, maar blijft de kamer ook één geheel.

Lees ook
kalkverf
Kalkverf
verf
schilderen
plafond schilderen
Plafond schilderen
overschilderen
Overschilderen
muurverf
Muurverf
Structuurverf
krijtverf
Krijtverf
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis