Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Groene schutting

Op zoek naar een groene schutting? Of zou je graag je huidige tuinafsluiting groen maken? Dan ben je aan het juiste adres! Hier vertellen we je alles over natuurlijke omheiningen en groen tegen de schutting. Hoeveel kost het? Wat is het verschil? En wat is voor jouw de beste keuze?

Lees snel verder:
OPTIE 1: groene schutting
OPTIE 2: schutting laten begroeien
CONCLUSIE: welke groene tuinafscheiding kies ik het best?

 

 

Waarom kiezen voor een groene schutting?

 • Ecologische keuze: meer groen in onze (stads)tuinen bevordert de biodiversiteit en het biedt o.a. beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Daarnaast neemt een groene omheining ook overtollig regenwater op en biedt het verkoeling op hete dagen.
 • Duurzaam: onderhoud je trouw jouw bomen, haag of de beplanting langs je schutting? Dan heb je jarenlang plezier van je investering. Een goed onderhouden haag kan tot wel 40 jaar mooi blijven!
 • Privacy: een dichte haag of een dichtgegroeide omheining houdt nieuwsgierige blikken buiten. Let wel, een haag is niet volledig dicht. Heb je huisdieren? Dan kies je beter voor een begroeide omheining zodat ze niet kunnen uitbreken.

Interesse? Ontdek hieronder meer over de verschillende soorten groene omheiningen. Liever meteen een specialist inschakelen? Dat kan! Start hier je aanvraag.

groene schutting

 

OPTIE 1: groene schutting

groene tuinafscheiding

Liefhebber van een natuurlijke groene afsluiting? Dan denk je in eerste instantie ongetwijfeld aan een haag. We overlopen hieronder de verschillende mogelijkheden en hun prijzen.

 

Groene schutting plaatsen

 

Mogelijkheden

Welk type beplanting kan prima op zichzelf een groene tuinafscheiding vormen? We bespreken hieronder 2 categorieën.

 

CATEGORIE 1: haagplanten

Mogelijke haagplanten zijn…

 • Haagbeuk: dit type haag heeft een mooi groen blad dat in de herfstperiode geel kleurt, maar blad verliest in de winterperiode. Een haagbeuk groeit snel. Daardoor zijn jaarlijks 2 grondige snoeibeurten geen overbodige luxe.
 • Beukenhaag: deze mag je niet verwarren met de haagbeuk. Deze haag verliest z’n bladeren pas in de lente, vlak voordat hij eigenlijk nieuwe bladeren krijgt. Wist je dat een beukenhaag niet alleen in een groene, maar ook in een rode variant bestaat?
 • Laurierhaag: laurierhagen worden steeds populairder als omheining. Er zijn namelijk verschillende soorten laurier verkrijgbaar en elk type heeft z’n eigen kenmerken. Zo heb je een variant waaraan mooie witte bloemen groeien.
 • Ligusterhaag: op zoek naar een snelgroeiende haag? Dan is een liguster of de ligustrum de geschikte haag voor jou. Het nadeel? Dat je deze natuurlijk vaak moet bijsnoeien, ongeveer zo’n 3 keer per jaar. Bij een milde winter verliest de haag weinig bladeren en blijft ze lang groen.
 • Taxushaag: ongetwijfeld is een taxus een oude bekende voor je. Het is een goede keuze voor een smalle groene erfafscheiding die je bovendien laag kan houden. De taxus wordt zeer oud en behoeft weinig onderhoud. Bovendien blijft deze haag het hele jaar groen.

 

CATEGORIE 2: leibomen

Daarnaast kan je ook een mooie groene omheining realiseren met leibomen. Dat zijn boomsoorten die je geleid kan laten groeien. De 2 populairste zijn…

 • Leilinde: dit zijn hoogstammige bomen die in haagvorm gesnoeid worden. Je mag ze op 50 cm van de erfafscheiding planten op voorwaarde dat je hun groei als ‘haag’ begeleidt door een constructie. Leilindes zijn beschikbaar vanaf 150 tot 240 cm.
 • Leiplataan: ook leiplatanen zijn geliefde boomsoorten om als omheining te gebruiken. Deze kan je, net zoals een leilinde, geleid laten groeien. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 120 cm hoogte, maar ook 240 cm is geen uitzondering.

BELANGRIJK: in de praktijk zie je leibomen vaak in combinatie met een andere erfafscheiding.  Goed geleide bomen bieden veel privacy, maar om je groene schutting mooi te houden, moet je veel onderhoudswerk uitvoeren. Bovendien zijn leibomen niet de beste keuze in kleine tuinen omdat ze best wel wat plaats in beslag nemen.

 

Prijs

De prijs voor een natuurlijke groene erfascheiding is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het soort beplanting en de omvang van de tuin spelen hier een belangrijke rol in.

Soort groene schuttingType beplantingPrijs
HaagBeukenhaagGem. € 35 à 75 (per 10 stuks)
HaagbeukGem. € 40 (per 10 stuks)
TaxushaagGem. € 290 à 365 (per 10 stuks)
Ligusterhaag Gem. € 240 (per 10 stuks)
LaurierhaagGem. € 170 (per 10 stuks)
LeibomenLeiplataanGem. € 120 à 400 (per stuk)
LeilindeGem. € 150 à 550 (per stuk)

LET OP: in de bovenstaande tabel zijn geen plaatsingskosten opgenomen. Laat je het werk uitvoeren door een professional? Reken dan op gem. € 30 à 50 per uur (excl. btw) extra. Wil je graag een exacte prijs voor jouw project? Neem dan contact op met een ervaren tuinaannemer. Die helpt je graag verder.

 

Aandachtspunten

Waar moet je zoal op letten wanneer je een natuurlijke groene schutting plaatst? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rijtje:

 • Onderhoud: groene schuttingen vergen wel wat onderhoud. Sommige snelgroeiende hagen moet je tot wel 3 à 4 keer per jaar snoeien. Wil je je leibomen strak in vorm houden? Dan moet je regelmatig bijknippen.
 • Bladverliezend: wil je graag een volle haag het ganse jaar door? Dan kies je beter voor een groenblijvende haagplant die niet bladverliezend is. Haagbeuken verliezen bv. wel hun blad in de winter, waardoor je tijdens de koude maanden gegarandeerd een kale haag hebt.
 • Bloeiperiode: sommige haagsoorten dragen ook bloemen. Deze hebben allemaal hun specifieke bloeiperiode. Wil je zo lang mogelijk van de kleurrijke bloemenpracht genieten? Plant dan verschillende soorten van dezelfde familie bij elkaar.
 • Winterhard: alhoewel we hier niet meteen de meest harde winters kennen, kies je beter voor beplanting die tot – 20 graden aankan. Zo ben je zeker dat je haag niet doodvriest en dat hij voldoende blad behoudt.
 • Hoogte: leibomen zijn maar vanaf een bepaalde hoogte verkrijgbaar. Belangrijke informatie als je weet dat hier specifieke regels over bestaan. Een schutting in de voortuin mag niet hoger zijn dan 1 meter, terwijl dat in je achtertuin 2 meter is.
 • Bodem: ten slotte is het altijd interessant om te weten hoe je bodemsamenstelling is voordat je het groen kiest. Sommige hagen en bomen gedijen nu eenmaal beter op natte bodems dan op droge grond.

 

Laat je groene schutting plaatsen door een tuinaannemer

Wil je graag een natuurlijke tuinafscheiding plaatsen? Neem dan contact op met een ervaren tuinaannemer. Die weet precies wat jij nodig hebt, luistert naar jouw wensen en plaatst jouw haag of leibomen geheel volgens de regels van de kunst. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing. Geen zin om zelf het onderhoud uit te voeren? Dan kan je bovendien alle onderhoudswerken aan hem uitbesteden!

Interesse? Start hier je aanvraag en ontvang offertes op maat.

 


OPTIE 2: schutting laten begroeien

Groen tegen schutting

Naast de volledig organische omheiningen hebben we natuurlijk ook nog de bestaande schuttingen die je laat begroeien door klimplanten.

 

Groene schutting plaatsen

 

Mogelijkheden

Dit type groene schutting bestaat uit 2 onderdelen: de omheining zelf en de beplanting. Belangrijk is dat je een stevige basis kiest waar de planten zich makkelijk aan kunnen hechten.

 

DEEL 1: omheining

Wil je een oplossing die zowel esthetisch aantrekkelijk is als prijs-kwaliteit een goede keuze biedt? Dan kies je het best voor de volgende afrasteringen:

 • Draadafsluiting: staaldraad is een makkelijke oplossing voor wie graag een dicht begroeide omheining wenst. We raden je aan om een bovenbuis te plaatsen om de stabiliteit van je afrastering te verzekeren.
 • Draadpanelen: op zoek naar een stevigere variant van de draadafsluiting? Opteer dan voor panelen uit geweven staaldraad. Ook deze zijn erg stevig en vormen de ideale basis voor elke klimmer. Zeker wanneer die door bloesems erg zwaar kunnen worden.

TIP: in principe kan je elk type omheining laten begroeien, maar dat wordt niet vaak gedaan. Het komt vaker voor dat er achter de omheining nog een rij groen aangelegd wordt. Zo heb je enerzijds de veiligheid van een stevige afsluiting, terwijl je toch kan genieten van weelderig groen.

 

DEEL 2: begroeiing

Welk groen kan je tegen je schutting plaatsen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen planten voor jouw omheining:

 • Klimop: wie kent deze elegante donkergroene klimmer niet? Klimop kan werkelijk overal gedijen, daarom is het zo’n aantrekkelijke oplossing voor een groene schutting. Bovendien groeit hij heel snel en blijft hij groen in de winter. Privacy verzekerd!
 • Blauwe regen: de elegante blauwe, paarse, witte en roze bloementrossen van de Wisteria of blauwe regen zijn een bekend gezicht. Ideaal voor wie houdt van een speels effect in de tuin en een kleurrijke schutting.
 • Kamperfoelie: op zoek naar een kleurrijke klimplant die bovendien goed tegen winterse temperaturen is opgewassen? Dan is kamperfoelie een goede keuze. De vrolijke geel-oranje trompetbloemen zijn bovendien erg aantrekkelijk voor bijen, hommels en andere insecten.
 • Wilde wingerd: wil je graag een snelgroeiende klimmer? Maar zoek je naar een alternatief voor klimop? Dan is een wilde wingerd een mooie optie. In de herfstmaanden kleuren de bladeren oranje en rood.
 • Jasmijn: een winterharde plant die toch heel veel heerlijk geurende, mooie bloemen draagt? Dat is de Toscaanse Jasmijn. Hij bloeit zo’n vijf maanden vanaf juni. Hoewel de plant best wat koude verdraagt, plaats je deze beter op een zonnige plek.

 

Prijs

Hoeveel betaal je nu voor een begroeide schutting? Dat is afhankelijk van het type schutting en de beplanting die je kiest. Een overzicht:

SoortTypePrijs
SchuttingDraadafsluiting
€ 30 à 45 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Draadafsluiting + bovenbuis€ 45 à 50 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Draadpanelen€ 70 à 90 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Groene schutting plantenKlimopGem. € 3 per stuk (incl. btw)
Blauwe regenGem. € 15 per stuk (incl. btw)
KamperfoelieGem. € 10 per stuk (incl. btw)
Wilde wingerdGem. € 10 per stuk (incl. btw)
JasmijnGem. € 10 per stuk (incl. btw)

LET OP: deze stukprijzen voor klimplanten zijn gebaseerd op kleine planten. Wil je graag meteen grotere bloemen/struikjes plaatsen? Dan betaal je meer. Wens je graag meer gedetailleerde prijsinformatie over tuinafscheidingen met groen? Neem dan contact op met een professional.

 

Aandachtspunten

Waar moet je zoal op letten wanneer je groen tegen de schutting plaatst? We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor jou op een rij:

 • Type schutting: in principe kunnen klimplanten zich aan elk type omheining hechten. Wij bespraken hier staaldraad als meest voorkomende oplossing. De belangrijkste voorwaarde is dat je omheining stevig genoeg is om het gewicht van een complete begroeiing te dragen.
 • Bloeiperiode: wil je het ganse jaar door van mooie bloemen genieten? Dan moet je goed weten wat de bloeiperiode van je beplanting is. Een kale schutting vermijden? Combineer dan 2 soorten bloemen met afwisselende bloeiperiodes.
 • Vorstbestendig: ook hier is het belangrijk om te weten of je plant vorstbestendig is en of je de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen. Een groene schutting met jasmijn, bijvoorbeeld, dek je beter af met vliesdoek gedurende de wintermaanden.
 • Onderhoud: net zoals bij natuurlijke schuttingen moet je bepaalde klimmers geregeld bijsnoeien om ze mooi in model te houden. Vooral snelgroeiende planten, zoals klimop, hebben af en toe nood aan een grondige snoeibeurt.
 • Standplaats: optimaal genieten van je klimplanten kan alleen wanneer je ze op de meest geschikte plaats zet. Sommige soorten, zoals de Toscaanse jasmijn, gedijen beter op zonnige plekken terwijl je andere beter in halfschaduw plaatst.
 • Groeiwijze: er zijn zelfhechtende klimplanten en klimmers die je moet begeleiden. Zoek je een oplossing om je houten omheining te laten begroeien? Dan kies je beter voor zelfhechtende klimmers. Let wel, doordat hun wortels zich hechten, kan je afsluiting beschadigd geraken.

 

Laat je informeren door een tuinaannemer!

Weet je niet goed welke planten je moet kiezen om je schutting groen te maken? Wil je 2 klimplanten met elkaar combineren? Of plaats je meteen een nieuwe draadomheining met een wilde wingerd als veelkleurige blikvanger? Neem dan contact op met een tuinaannemer. Die adviseert je over de beste planten voor jouw schutting op basis van de bodemsamenstelling, de oriëntatie van je tuin, de mate van onderhoud, …

Interesse? Start hier je aanvraag en ontvang offertes op maat.

 

 


CONCLUSIE: welke groene schutting kies ik het best?

Wat bepaalt nu je keuze? We overlopen de belangrijkste keuzefactoren…

 • Budget: ongetwijfeld is je budget de voornaamste reden om al dan niet voor een specifieke oplossing te kiezen. De goedkoopste oplossing is altijd om voor jonge plantjes te kiezen en deze rustig te laten groeien.
 • Privacy: het nadeel van de goedkoopste oplossing? Dat is dat je wel nog een tijdje moet wachten voordat je planten volgroeid zijn. Daardoor heb je weinig privacy in het begin. Wil je dat wel? Dan bestaan er groene schuttingen die bijna kant en klaar zijn. Al betaal je hier wel meer voor.
 • Onderhoud: groene vingers? Dan is een groene schutting perfect. Zeker als je er niet voor terugdeinst om af en toe uitschietende takken bij te knippen of je haag hier en daar bij te snoeien. Loop je hier niet warm voor? Dan kies je beter een onderhoudsvrije omheining.
 • Esthetische voorkeuren: binnen het aanbod aan hagen en klimplanten heb je een ruime keuze aan kleuren, bloemen, bladgroottes, … Zo kan je je groene schutting helemaal naar eigen smaak vormgeven.
 • Ecologie: de duurzaamste keuze? Dat is een haag. Je hebt geen bouwmaterialen zoals beton nodig om je haag te planten en bovendien vormt het een gastvrije omgeving voor insecten, vogels, egels, …

Tuinadvies nodig? Dat kan! Schakel een ervaren tuinaannemer in voor advies op maat. Die beantwoordt al je vragen en plaatst je groene schutting volgens de regels van de kunst. Interesse? Neem dan contact op met een specialist via het onderstaande formulier:

Offertes ontvangen voor een tuinomheining?

Een nieuwe tuinomheining of afsluitingen laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je online prijsaanvragen indienen bij vakspecialisten actief in jouw regio.

 
Lees ook
konijnenren
konijnenren
trekkerhutten
Trekkerhutten
overkapping
terrasoverkapping
moderne pergola
Pergola's
paardenstal
Paardenstallen
terrastegels
Tuin tegels
houten prieel
Houten prieël
golfplaten
Daktuin
terras
Vlonder
grondverzet
Grondverzet
grasmaaiers
Grasmaaiers prijzen
tuin
Tuin