Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Grondwerk

Voordat je iets kunt gaan bouwen of maken zul je eerst moeten zorgen voor een goede basis. Bij het aanleggen van een vloer of een terras bestaat dat uit het maken van een egale ondergrond, bij het bouwen van een huis is het leggen van een fundering een essentieel stuk voorbereiding en wanneer je een vijver maakt zul je moeten zorgen voor een gat met een waterdichte kuip. In al deze gevallen ben je met grond of zand in de weer. Het is dan ook niet verrassend dat deze werkzaamheden vaak worden samengevat onder de noemer ‘grondwerk’. Die term is inmiddels zelfs zo ingeburgerd dat het al bijna een synoniem is geworden voor ‘voorbereidende werkzaamheden’.

Alles wat nodig is om een goede verharding of een goede ondergrond te krijgen valt onder deze term. Hierboven staan al enkele voorbeelden. Daaruit blijkt wel dat iets al snel als grondwerk wordt gezien. Dat kan soms ook leiden tot onduidelijkheden. Het leveren en aanbrengen van grind wordt bijvoorbeeld ook als grondwerk gezien, terwijl deze stap juist de afwerking van een project kan betekenen.

Hoe dan ook, deze voorbereidingen zijn ontzettend belangrijk. Allereerst omdat ze de basis vormen voor een verdere constructie en deze dus moeten dragen. Wanneer de basis niet goed is, kan alles wat daar bovenop staat ook nooit goed zijn. In het geval van woningbouw is er bij een slechte fundering kans op verzakkingen en zelfs op instortingsgevaar. Maar door een project goed voor te bereiden kun je jezelf ook een hoop werk besparen. Niet voor niets is er het spreekwoord “een goede voorbereiding is het halve werk”. Als je de werkzaamheden van te voren goed plant scheelt dat onderweg veel frustraties en problemen. Denk dus niet te licht over grondwerk, het vormt de basis van alles wat erna komt!

Lees ook
konijn
konijnenren
betonwerken
Grondverzet
terras
Vlonderplanken
prieel
Pergola's
overkapping
terrasoverkapping
tuin afsluiting
Tuinpoort
terras
Vlonder
Nette voortuin
Tuin opruimen wanneer bezoekers komen.
wilgentenen
Tuin omheining
paardenstal boerderij
Stallenbouw
PC platen
Polycarbonaatplaten
terrastegels
Tuinkussens