Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Pergola's

Wel een ruime tuin maar geen schaduw en geen ruimte voor hang- en klimplanten? Overweeg eens om een pergola neer te zetten. Naast een Italiaanse stad is dat namelijk ook een bouwwerk dat eerdergenoemde gebreken probleemloos kan oplossen. Gemaakt van hout of metaal en compleet doorzichtig is de uiterlijke impact op de tuin niet groot (pergola’s zijn in ieder geval geen massieve blokken), terwijl je er ontzettend veel plezier van kunt hebben.

 

moderne pergola

 

Zoals gezegd is een pergola een constructie die men in de tuin kan plaatsen. Je kunt ‘m gebruiken om klimplanten (zoals een druivenstruik) tegenop te laten groeien, maar het is eveneens mogelijk om er een overkapping van te maken. Zo’n laatste type kun je het beste vergelijken met een huisje dat verre van waterdicht is: alleen wat palen en balken. Daarop kun je echter prima planten laten groeien: een klimop (hedra) of de eerdergenoemde druivenstruik doen het er perfect.

Het bouwen van een pergola is relatief eenvoudig. Het belangrijkste is om goed te letten om te afmetingen en ervoor te zorgen dat de palen (als je hout gebruikt) bestand zijn tegen nattigheid. Gebruik dus hardhout of geïmpregneerd tuinhout. Een beetje tuincentrum kan je daarin perfect adviseren en weet ook hoe diep je die palen minimaal in de grond moet zetten. Grofweg kun je ervan uitgaan dat je een kwart van de lengte van de paal in de grond zet, en driekwart erboven. Stel dat je een pergola wilt van twee meter hoogte zul je dus palen moeten kopen van ongeveer twee meter zeventig, die je vervolgens zeventig centimeter in de grond zet.

Op dit moment kun je ervoor kiezen om er alleen een ‘hek’ van te maken (door eventueel nog wat draden van links naar rechts te spannen) of er een echt ‘gangetje’ van te maken. In dat laatste geval heb je nog ’n handeltje balken nodig, die je dwars bovenop plaatst. Eventueel kun je de bovenkant ook van betongaas maken: eveneens prima houvast voor klimplanten. Ten slotte, wanneer het bouwwerk af is, kun je je groene vingers hun gang laten gaan.

Lees ook
grasmaaiers
Grasmaaiers prijzen
paardenstal
Paardenstallen
konijnenhok
konijnenhokken
gevelreiniging
Rugspuit
tuinkussens
Tuinkussens
brievenbussen
Brievenbus inox
houten prieel
Houten prieël
keerwand
Keerwanden
tuinpoort
Tuinpoort
tuin
Tuin
golfplaten
Daktuin
buitentrap
Buitentrap