Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Grondverzet

Je kunt een kast verzetten, een auto verzetten en een afspraak verzetten. Het zijn algemene termen die iedereen wel ‘ns gebruikt. ‘Grond verzetten’ klinkt een stuk vreemder, maar is ook gewoon correct Nederlands. Met grondverzet worden alle werkzaamheden bedoeld die met het verplaatsen van grond te maken hebben. Afgraven, vervoeren en het aanleveren van grond horen er dus allemaal bij.

 

grondverzet

 

Wanneer een kavel gereed wordt gemaakt om erop te gaan bouwen, begint men bij het maken van een goede basis. Het terrein wordt daarvoor afgevlakt en er wordt een grote kuil gegraven: de kruipruimte of, als die aanwezig is, de kelder van de woning. Die kuil wordt daarna met betonnen wanden afgewerkt en uiteindelijk kunnen de bewoners ‘m volzetten met allerlei spullen.

Ook bij het aanleggen van een tuin is er vaak sprake van grondverzet. Er moeten kuilen worden gegraven om plaats te bieden aan vijvers, maar denk ook zeker aan de betegeling. Hoewel het oppervlak daarvan (in de meeste gevallen) op hetzelfde niveau moet komen als de rest van de tuin of de woning worden er eerst een aantal centimeters grond afgegraven. Daarna wordt er een dikke laag zand gestort: dat vormt een veel betere fundering voor de tegels of stenen die erop worden gelegd. Wanneer ze liggen moeten de voegen nog worden gevuld, iets wat meestal met een speciaal soort zand (split) wordt gebruikt.

Het aanvoeren van zand en grond kan op twee manieren. Als er heel veel nodig is wordt meestal een speciaal bedrijf ingeroepen dat het in grote zakken aanlevert. Bij kleinere hoeveelheden (bijvoorbeeld voor een tuin) zijn een aantal aanhangers vaak voldoende en kiest men daarvoor. Dat scheelt geld en bovendien is het vanuit de aanhanger meteen in een kruiwagen te scheppen. Vanuit zo’n zak (ongeveer 10 kuub) is dat een stuk lastiger.

Lees ook
tuinmaterialen
Tuinmaterialen
tuinhuis fundering
Tuinhuis fundering
tuinpoort
Tuinpoort
tuin aanleggen
Rozenboog
spijlen
Spijlen
buitentrap
Buitentrap
betonnen bloemen
Bloembakken beton
tuin
Tuin
houten prieel
Houten prieël
automatische grasmaaier
Automatische grasmaaier
terras
Vlonderplanken
gevelreiniging
Rugspuit