Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Plafond vernieuwen

Is je plafond aan vernieuwing toe? Dan is een verlaagd plafond in de meeste gevallen de meest praktische optie met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Maar hoe kan je je plafond vernieuwen met zo’n verlaagd plafond? Hoeveel betaal je gemiddeld per m²? En met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe mijn plafond vernieuwen?
Kosten plafond vernieuwen
Belangrijke aandachtspunten
Waarom vakman inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Je plafond vernieuwen? 3 opties op een rij!

Vertoont je plafond scheurtjes of barsten? Zie je kleurverschillen en ziet het plafond er niet langer mooi uit? Zijn er oneffenheden zichtbaar? Dan laat je best je plafond vernieuwen en eventueel ook isoleren. Zo’n renovatie van je plafond kan op 3 manieren gebeuren:

 1. Verlaagd plafond plaatsen: je hoeft je bestaande plafond allerminst uit te breken. Je kan het ook behouden en er een verlaagd plafond over plaatsen. Zo vermijd je stoffige breekwerken, kan je je plafond tegelijk isoleren, … Je kan kiezen voor een spanplafond of een verlaagd plafond met gyproc.
 2. Plafond herstellen: gaat het om beperkte schade? Dan kan je scheuren of barsten in je plafond ook wegwerken met een opvulpasta en nadien je plafond opnieuw schilderen. Hou er wel rekening mee dat barsten na verloop van tijd kunnen terugkeren.
 3. Nieuw plafond plaatsen: een oud plafond volledig vervangen is een arbeidsintensieve klus met veel breekwerken. Het is doorgaans de allerlaatste optie en enkel aangewezen als de schade aan je plafond te groot is, je plafond te weinig draagkracht meer heeft, …

Hoe laat ik mijn plafond best vernieuwen? Een vakman bekijkt jouw plafond en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor, op maat van jouw situatie, wensen én budget. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen in je buurt!

plafond vernieuwen

 

Hoe mijn plafond vernieuwen?

In de meeste gevallen is je plafond vernieuwen met een verlaagd plafond de meest praktische, eenvoudige en ook duurzame renovatiemethode. Je kan daarbij kiezen voor een spanplafond of een verlaagd plafond met gipsplaten. Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1 = plafond vernieuwen met spanplafond

Wil je je keukenplafond vernieuwen? Of het plafond in je woonkamer? Het kan allemaal met een spanplafond op maat. Daarbij plaatst een gespecialiseerde vakman een op maat gemaakte kunststof doek onder je oude plafond. De plaatsing gebeurt op 1 dag en zonder breekwerken. Bovendien is een verdere afwerking niet nodig en ben je zeker van een 100% egaal plafond.

Prijs spanplafond: € 70 à 150 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

OPTIE 2 = plafond vernieuwen met gyproc

Naast een spanplafond kan je ook nog je plafond vernieuwen met gipsplaten. Een gyprocwerker plaatst die gipsplaten tegen een onderstructuur van metaal onder je huidige plafond. Deze methode is goedkoper dan een spanplafond, maar ook een stuk arbeidsintensiever. De plaatsing duurt meerdere dagen, wat ook voor hogere arbeidskosten zorgt. Nadien moet je de platen ook nog afwerken met verf, pleister, …

Prijs gyproc plafond: € 55 à 70 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Welk type verlaagd plafond kies ik het best?

In de meeste situaties biedt een spanplafond duidelijk de meeste voordelen. De werken gaan sneller, het eindresultaat is egaler, een verdere afwerking is niet nodig, je hebt slechts 1 vakman nodig, … Een specialist vertelt je graag meer over deze handige renovatie van je plafond.

Advies op maat nodig? Je kan vrijblijvend contact opnemen met meerdere vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten plafond vernieuwen

De kosten voor het vernieuwen van je plafond hangen vooral af van het soort plafondwerken. Een plafond schilderen kost bv. gemiddeld 12 à 20 euro per m² (incl. btw). Ga je voor de duurzamere optie van een verlaagd plafond? Dan mag je rekenen op € 55 à 150 per m². Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen:

Hoe plafond vernieuwen?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Spanplafond€ 70 à 150
Gyproc plafond€ 55 à 70

Een prijs op maat voor jouw verlaagd plafond? Dan vraag je best meerdere prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo vergelijk je niet enkel hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!

 

plafond vernieuwen woonkamer

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je je plafond in de badkamer, keuken of woonkamer vernieuwen? Dan ga je best niet halsoverkop te werk. Voor een vakman aan de plaatsing begint, overloop je met hem best de volgende aandachtspunten voor een eindresultaat op maat van jouw wensen:

 • Lichtpunten integreren: wil je spots laten aanbrengen in je verlaagd plafond? Of verlichting boven je spanplafond plaatsen om te werken met sfeervolle lichteffecten? Je bespreekt je wensen qua verlichting best op voorhand met je vakman. Dan houdt die daar rekening mee.
 • Plafond vernieuwen én isoleren: bij het plaatsen van een verlaagd plafond kan je eerst tegen je oude plafond een isolatielaag laten aanbrengen. Zo hou je de warmte beter binnen én kan je contact- en luchtgeluiden vanop de bovenverdieping dempen. Voor een optimale werking van de isolatie laat de vakman een luchtlaag van 5 à 6 cm tussen de isolatie en je nieuwe, verlaagde plafond.
 • Hoeveel cm verlagen: samen met je vakman ga je best na hoeveel je je plafond kan verlagen om nog voldoende hoogte (2,2 à 2,5 m) over te houden. Wil je bv. isolatie en inbouwverlichting laten plaatsen? Dan moet er tussen je oude en je nieuwe plafond min. 20 cm ruimte zitten.
 • Juiste uitvoering op maat: gyproc platen werk je af volgens je eigen voorkeuren, maar bij een spanplafond is dat niet nodig. Het komt er bij dat laatste type verlaagd plafond dus vooral op aan om de juiste uitvoering te kiezen. Ga je voor een matte, glanzende of gelakte doek? Wil je een spanplafond met een print of eerder een lichtdoorlatende doek?
 • Ventilatie: gaat het bv. om een verlaagd plafond in de badkamer of keuken? Dan kan je perfect een automatische ventilator laten inbouwen. Zelfs ventilatiekanalen en een ventilatie-unit kan je wegwerken bij deze renovatiemethode voor je plafond.

 

Waarom een vakman inschakelen?

Een gyproc plafond kan je met de nodige ervaring nog zelf plaatsen, maar bij een spanplafond is dat geen optie. Wil je zeker zijn van een vakkundige en snelle plaatsing met een optimaal eindresultaat? Dan is samenwerken met een vakman voor beide types verlaagde plafonds sowieso de beste keuze. Zo kan je namelijk rekenen op…

 • Advies op maat: kies je best voor een gyproc plafond of een spanplafond? Hoe integreer je best je verlichting, elektrische kabels, ventilatie, …? Hoe dik moet je isolatielaag minstens zijn? Een vakman begeleidt je tijdens de volledige renovatie van je plafond met gericht advies.
 • Juiste oplossing voor jouw situatie: door advies te vragen aan een vakman maak je gegarandeerd de juiste keuzes bij het vernieuwen van je plafond. Volstaat een herstelling of is een verlaagd plafond de betere keuze? Een professional houdt altijd rekening met jouw woonsituatie, persoonlijke wensen én je budget.
 • Correcte & snelle uitvoering: met al zijn ervaring en expertise vernieuwt een vakman je plafond volgens de regels van de kunst én op korte tijd. Een spanplafond plaatst zo’n specialist bv. op minder dan 1 dag. Zo blijven de arbeidskosten voor je project ook beperkt.
 • Kwalitatieve materialen: of het nu om gipsplaten, kunststof doeken, bevestigingsmaterialen, een metalen onderstructuur, … gaat, een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen bij het vernieuwen van je plafond. Zo ben je zeker van een duurzame plafondrenovatie waar je jarenlang van kan genieten.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor het vernieuwen van je plafond. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur.

Op zoek naar een vakman in je buurt? Geen probleem, je kan vrijblijvend meerdere specialisten contacteren voor advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

 

Lees ook
plafond
Maestro plafond
Spanplafond
plafond
Plafond
vals plafond
Vals plafond
houten plafond
Houten plafond
vals plafond
Systeemplafond
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
vocht in huis
Vochtproblemen in huis
isolatie woning
Woning isoleren
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen