Plafond

De constructie die aan de bovenzijde van een ruimte of vertrek is gemaakt wordt het plafond genoemd. Een plafond dat onbewerkt is, is de onderkant van de vloer van de verdieping die er boven ligt. Het plafond kan eveneens direct tegen de onderkant van de bovenliggende vloer worden bevestigd. Het plafond vormt dan tevens een afwerklaag voor deze vloer. Men kan verder een plafond ophangen zonder dat de vloer van de verdieping erboven wordt gebruikt. Dit is ook het geval wanneer het plafond vrij overspannen wordt. Er ontstaat dan een vrije ruimte tussen de bovenkant van het vrije plafond en de onderkant van de bovenliggende vloer.

De functies van een plafond zijn heel divers zo dient het om een ruimte te verfraaien door een bepaalde sfeer te creëren. Verder kan men er verlichting en ventilatie in verwerken of aan ophangen. Een plafond kan ook functioneren als geluidsdemper voor geluiden van bovenaf of juist geluiden die vanuit de ruimte beneden door kunnen dringen tot de verdieping boven het plafond. Voor het wegwerken van leidingen en kabels kan een plafond eveneens goed dienst doen. Zo voorkomt men een lelijke aanblik en bovendien gevaarlijke situaties door loshangende kabels of leidingen. Tijdens het uitbreken van een brand kan een plafond een brandwerende werking hebben ten aanzien van de bovenliggende verdiepingen of woningen.

Het afwerken van een plafond kan gebeuren door bijvoorbeeld het aanbrengen van stucwerk, panelen van hout of kunststof of gipsplaten. Plafonds die vrij overspannen worden hebben echter geen extra behandeling meer nodig.

 

 

 

Lees ook
vals plafond
Systeemplafond
plafond in hout
Houten plafond
Spanplafond
plafond
Vals plafond
plafond
Maestro plafond
dak isoleren langs binnen
Dak isoleren langs binnen
Spanplafond
inloopdouche prijzen
Instapdouche in bestaande badkamer
Raamkozijnen vervangen
Raamkozijn: soorten, mogelijkheden & prijzen
Jouw verhuis goed geregeld
badkamer met douche op stang
Kostprijs van een badkamerrenovatie
moderne badkamer met ligbad
Waarmee rekening houden bij badkamerrenovatie?