Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

schilderen

Je kunt je huis op allerlei manieren een eigen gezicht geven. De stijl van meubels bepalen voor een groot deel de sfeer die ergens hangt, variërend van strak of steriel tot knus, warm en gezellig. Maar ook door middel van kleuren kan de uitstraling van je huis totaal veranderen. Die kunnen terugkomen in de eerdergenoemde meubels, in accessoires, bloemen, planten of op het huis zelf in de vorm van geschilderde muren. Dat lijkt een eenvoudig klusje, maar veel ervaringsdeskundigen zeggen achteraf dat het behoorlijk tegenviel.

 

verf

 

Het belangrijkste aan het hele proces is dat je voldoende voorbereidingen treft. Als je een muur gaat schilderen, haal dan alle meubels ervandaan en zorg dat je er ruim langs kunt lopen. Het is niet handig als je kasten en dergelijke maar ’n halve meter naar voren zet: het kost dan teveel moeite om je erlangs te wurmen. Zorg tevens voor voldoende kleden en oude lappen. Daar kun je de meubels (ook al staan ze een eindje weg) en de vloer mee afdekken. Mocht er toch nog een spatje verf komen op een plaats waar dat niet hoort is dat makkelijk te verwijderen, mits je er snel bij bent. Leg daarom dus ook een natte doek binnen handbereik.

De materialen die je bij het werkelijke schilderen of verven nodig hebt verschillen per verfsoort, per oppervlakte en per gewenst resultaat. Wanneer je muren schildert heb je meer aan een roller, maar de hoekjes zul je met een normale kwast moeten doen. Als de muur glad moet worden komt een gladde verfroller beter van pas dan een structuurrol, die weer handig is voor gestucte muren of wanden waar je juist wat structuur in wilt brengen.

Als je van plan bent om zelf met zo’n klus te beginnen is het dus essentieel om de goede materialen bij de hand te hebben. Een doe-het-zelf-zaak of verfwinkel weet daar alles vanaf en kan je goed adviseren. Ook het Internet kan een handige bron van informatie zijn: diverse zaken (zoals de Gamma) hebben online kluswijzers gepubliceerd. Daar staat precies wat de juiste werkwijze is.

 

Een interieur kan een gedaanteverwisseling ondergaan wanneer men deuren, kozijnen en dergelijke in een andere kleur schildert. Kleur is namelijk mede bepalend voor de uiteindelijk sfeer die een ruimte uitstraalt. Door de juiste kleur te kiezen kan een ruimte een warmte, rustige of juiste kille uitstraling krijgen.

Voordat men met het schilderwerk begint dient men eerst de oude verflaag (deels) te verwijderen door deze af te krabben of met behulp van een verfverwijderaar weg te halen. Daarna dient het te schilderen oppervlak geschuurd te worden. Men dient het oppervlak na het schuren echter goed stofvrij en schoon te maken. Nu kan men beginnen met het aanbrengen van een laag grondverf. Dit is meestal een grijze en matte verfsoort die de ondergrond extra bescherming biedt. Nadat de grondverf goed gedroogd is dan kan het eigenlijke schilderen gaan beginnen.

Er zijn verschillende soorten verf waarmee men de klus kan klaren. Zo is er hoogglans, zijdeglans en matte verf in de handel. Hoogglans verf is een glanzende soort verf in tegenstelling tot matte verf. Zijdeglans zit qua glans tussen hoogglans en matte verf in. Een ander onderscheid dat men kan maken tussen verschillende soorten verf is de basis waarop verf is gemaakt. Naast verf op terpentinebasis is er namelijk ook verf gemaakt op een waterbasis te koop.

Men kan de verf door middel van een kwast of verfroller aanbrengen op het te schilderen oppervlak. Wanneer men van beneden naar boven schildert voorkomt men bovendien dat de verf zogenaamd gaat uitlopen of druppels vormt.

Lees ook
muurverf
Muurverf
plafond schilderen
Plafond schilderen
kleurencombinaties
Kleurencombinaties
overschilderen
Overschilderen
kalkverf
Kalkverf
krijtverf
Krijtverf
Structuurverf
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis