Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kalkverf

De laatste jaren worden natuurproducten steeds bekender. Ecologische yoghurt en andere zuivelwaren, bio-bosbessen en wat al niet meer. Deze drang naar de natuur is eveneens in de sector huis en interieur terug te vinden. Natuursteen wordt veel vaker toegepast dan vroeger en inmiddels wordt er bij het maken van verf eveneens teruggegrepen op principes van honderden jaren oud: kalkverf. Uiteraard is het productieproces van top tot teen herzien, maar het idee blijft al eeuwenoud.

 

kalkverf

 

Kalkverf werd vroeger gebruikt om stallen mee te verven. Kalk en water waren de enige ingrediënten van de verf, die soms nog werd verdikt en versterkt met zand of cement. De kalkverf die je nu in de winkel kunt kopen lijkt daar niet veel meer op, maar het bindmiddel is nog steeds ongebluste kalk. Er is dus geen sprake van synthetische stoffen zoals acryl. De muur kan daardoor vrij ademen, wat zorgt voor een speciaal, verweerd en doorleefd effect. Schitterend toepasbaar in oudere of landelijke huizen!

Naast het feit dat kalkverf een speciaal resultaat oplevert, zeker als je een aantal lagen over elkaar heen aanbrengt, zijn er nog meer praktische voordelen te noemen. Omdat de verf de muur laat ademen kun je, ook in nieuwbouwhuizen (waar je normaal een winter moet wachten voordat je kunt gaan verven), meteen aan de slag. Het vocht wat nog in de muur zit kan namelijk eenvoudig verdampen. Kalkverf werkt tevens mos- en schimmelwerend en is makkelijk op de muur aan te brengen.

Jammer genoeg zijn er ook nadelen: kalkverf is veel gevoeliger voor vuil en smerigheid dan andere soorten verf. Wederom een gevolg van de open structuur: omdat de poriën in de muur niet worden gevuld kan daar makkelijker vuil in gaan zitten. Het is mogelijk om er met een vernis overheen te gaan, maar dan vallen ook een aantal voordelen weg. Tevens is het aantal kleuren waarin kalkverf verkrijgbaar is (relatief) beperkt. Omdat het een natuurproduct is, is het niet mogelijk om allerhande synthetische kleurstoffen toe te voegen. Toch hebben praktisch alle producenten al rustig honderd kleuren in hun assortiment, waarvan het grootste deel een lichte tint betreft.

Lees ook
plafond schilderen
Plafond schilderen
verf
schilderen
muurverf
Muurverf
kleurencombinaties
Kleurencombinaties
overschilderen
Overschilderen
Structuurverf
krijtverf
Krijtverf
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting
wanneer dak vervangen
Wanneer dak vernieuwen?
plafond vernieuwen woonkamer
Plafond vernieuwen
vocht in huis
Vochtproblemen in huis