Vloeren prijzen
Lang, lang geleden betaalde je nog met kippen, aardappels of andere goederen of diensten. Er golden geen richtprijzen en standaardbedragen: alles werd één op één met de verkoper geregeld. Die tijd is nu voorbij, of we het nu leuk vinden of niet. Feit is wel dat niets gratis is, alleen het dagelijkse op en onder gaan van de zon.
Ook voor vloeren dient fiks betaald te worden. Hoeveel dat is, verschilt ontzettend. Natuurlijk spelen de afmetingen een grote rol, maar ook het materiaal van de vloer en de manier waarop deze wordt gelegd zijn bepalend voor het uiteindelijke bedrag op het prijskaartje. Verder zijn er nog allerlei extra’s die de prijs flink kunnen opdrijven. Denk daarbij aan vloerverwarming, vloerisolatie of een gecombineerde vloer: parket met een stuk vloerbedekking erin.
De goedkoopste optie is waarschijnlijk een simpel stukje zeil. Niet alle soorten zeil zijn trouwens goedkoop: marmoleum, een sterke soort, heeft een behoorlijk gepeperd prijskaartje. Vloerbedekking hoeft ook niet duur te zijn, al kost hoogpolig tapijt een vermogen. Parket is wel altijd aan de dure kant, al zijn er goedkopere alternatieven: het eerder genoemde zeil, met een parketstructuur erop, of laminaat. Dat laatste koop je al voor een paar tientjes bij een bouwmarkt of IKEA.
Volgende item: de legmethode. Wat planken in een kamer knallen kan iedereen, dat is dan ook het gunstigst geprijsd. Of dat de beste manier is, is een ander punt van discussie. Dat wil overigens niet zeggen dat de duurste optie altijd de ‘way to go’ is. Extra’s zijn bovendien ook duur: vloerisolatie verdient zich uiteindelijk terug maar is toch ook een investering. Vloerverwarming is dat helemaal, zeker omdat je er aan blijft betalen (stookkosten).
Het moge duidelijk zijn: aangeven hoe duur een vloer wordt kan alleen iemand die op de hoogte is van de situatie. Een vloerenbedrijf is perfect geschikt voor die rol, maar een binnenhuisarchitect kan vaak ook al een redelijke indicatie geven. Zelf kun je dat ook: door de maten nauwkeurig op te meten, na te gaan wat voor vloer je wilt hebben en via Internet uit te zoeken hoeveel die vloer per vierkante meter kost krijg je een redelijk kloppend richtbedrag. En dan kun je gaan sparen.