Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Lamelparket

lamelparket

Een vloer die is opgebouwd uit lamelparket ziet er vaak strak en toch warm uit. De planken van het parket bestaan uit twee delen. De onderlaag is zo’n 10 tot 16 millimeter dik en bestaat uit multiplex die vervaardigd is van hardhout of beukenhout. De toplaag wordt met lijm samengeperst met de de onderlaag zodat er één geheel ontstaat. Beide lagen zijn kruislings op elkaar gelijmd en samengeperst om de kans op werking van het hout tot een minimum te beperken. Dit wil echter niet zeggen dat lamelparket ongevoelig is voor luchtvochtigheid en temperatuur. Voordat men het gaat leggen dient het lamelparket ongeveer twee weken in de ruimte te worden geplaatst waar het uiteindelijk moet worden gelegd. Op deze manier kan het parket acclimatiseren en is de kans op schade aanzienlijk beperkt.

Het lamelparket kan op verschillende manieren worden gelegd. Men kan het parket lijmen of vastzetten door gebruik te maken van een zogenaamd clicksysteem. Bij het lijmen brengt men lijm aan in de messing en groef van elke plank. Bij het clicksysteem klikken de delen in elkaar door de messing en groefverbindingen. Dit heeft als voordeel dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. In andere gevallen wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde ondervloer. Aan de randen dient men rekening te houden met een ruimte van ongeveer 1 tot 2 millimeter die ongebruikt blijft. Men gebruikt deze ruimte om het parket toch de mogelijkheid te geven om te werken. Doordat een dergelijke ruimte onder de plint zal vallen is er uiteindelijk niets meer van de zien. Wanneer men het lamelparket vast legt zal men minder last hebben van kieren dan wanneer men overgaat tot het zwevend installeren van het parket. Ligt de vloer er eenmaal goed in dan kan men overgaan tot het afwerken van het parket. Na het verwijderen van stof en houtresten door middel van een stofzuiger, kan de vloer worden afgewerkt met olie, was of lak.

De toplaag van een dergelijke vloer kan op verschillende manieren worden bewerkt. Men kan de vloer afwerken met een laklaag of insmeren met olie. Welke laag men verkiest hangt af van de persoonlijke smaak. Voordat de beschermende laag aanbrengt kan men de vloer eerst polijsten omdat in de meeste gevallen de vloerdelen onbehandeld en niet geschuurd worden geleverd.

Het onderhoud van een vloer bestaande uit lamelparket bestaat uit het regelmatig verwijderen van stof en vuil door middel van stofzuigen. Men kan dit het beste dagelijks doen omdat bijvoorbeeld zandkorrels, die onder schoenen vandaan kunnen komen, krassen en slijtplekken op het lamelparket kunnen veroorzaken. Daarnaast dient men zeer regelmatig, minstens één maal per week, de vloer vochtig (dus absoluut niet nat) te reinigen. Men maakt hiervoor een sopje van water een speciale reiniger voor laminaatvloeren.

Lees ook
sichenia
Sichenia
prijzen laminaat
Prijzen laminaat
parket schuren
Parket schuren
keramische tegels
Keramische tegels
laminaat plaatsen
Laminaat plaatsen
parket
Parket
Cementsluier
olie parket
Parket olie
vloeren
Vloeren
lijmen tegels
Lijmen tegels
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
vloerdelen
Vloerdelen