Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Parket

parket

Parket is een vorm van vloerbedekking die bestaat uit planken. Deze planken hebben elk een eigen formaat. De delen van het parket kunnen in verschillende -patronen worden gelegd. Na het leggen kan het parket afgewerkt worden met was, olie of lak. Parket is verkrijgbaar in verschillende soorten naast lamelparket is er verder nog een massieve parket in de handel.

Het lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen. De toplaag is doorgaans van een harde houtsoort terwijl de onderlaag vaak uit multiplex bestaat. Deze onderlaag is tussen de 10 en 16 millimeter dik en voor de multiplex gebruikt men bij voorkeur beuken of eveneens hardhout. De toplaag wordt in de fabriek aan de onderlaag gelijmd en daarna samengeperst. Door het gebruik van meerdere planken die kruislings zijn verlijmd is de kans dat het parket gaat werken tot een minimum beperkt. Lamelparket kan hierdoor goed in nieuwbouwhuizen worden gebruikt maar ook zwevend worden gelegd. De planken van lamelparket hebben aan alle vier de zijden een messing en groefverbinding. Doordat er alleen hout wordt gebruikt voor de productie van lamelparket is dit een natuurproduct te noemen.

Massieve parket bestaat, in tegenstelling tot lamelparket, uit planken van massief hout. Deze planken worden na het leggen afgewerkt door het te schuren of met olie of was te bewerken. Nadat de lak op de vloer is aangebracht mag men gedurende de droogtijd de vloer niet betreden. Afhankelijk van de soort lak kan dit van 1 uur tot ongeveer anderhalve dag duren. Men dient dus geduldig te zijn.

Lees ook
isolatiemateriaal
Vloerisolatie
traploper
Geïmpregneerd hout
houten vloer
Fineerparket
vloerdelen
Vloerdelen
laminaat badkamer
Laminaat badkamer
parket schuren
Parket schuren
tegeldragers
Tegeldragers
keramische tegels
Keramische tegels
sichenia
Sichenia
laminaat plaatsen
Laminaat plaatsen
vloeren
Vloeren
tegelcentrale
Tegelcentrale