Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Dakdoorvoer

In een hedendaagse woning is niet alleen isolatie, maar ook ventilatie erg belangrijk. Soms kun je daartoe een raam open zetten (bijvoorbeeld op een slaapkamer). In een doucheruimte of badkamer, echter, is dat vaak niet voldoende. Omdat er in het washok vaak geen ramen zijn zul je daar ook een andere oplossing moeten voorzien. Het is dan een prima optie om een ventilatiesysteem aan te schaffen. Daarvoor zul je wel een gat in het dak moeten maken: een dakdoorvoer.

Ga snel naar:
Wat is een dakdoorvoer?
Dakdoorvoer plaatsen
Offerte aanvragen

Wat is een dakdoorvoer?

Een dakafvoer of dakdoorvoer is een speciale dakpan of pijp die door het dak gaat met als doel te ontluchten, te ventileren of het afvoeren van rookgas. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om mechanische ventilatie op een dakdoorvoer aan te sluiten. Op deze manier houd je jouw woning vrij van schimmels, vochtproblemen en krijg je voldoende doorvoer van verse lucht.

 

Dakdoorvoer: plaatsing

Allereerst moet je de plaats van het gat bepalen: waar wil je de dakdoorvoer hebben? Houd daarmee rekening met de lengte van de slang van het ventilatiesysteem, zodat het systeem zeker goed op elkaar past. Nadat je een goede plaats hebt uitgezocht kun je gaan boren. Doe dat in het hart van de cirkel met een boortje van gemiddelde dikte. Als je door het dakbeschot heen bent kun je met een lange schroevendraaier de bovenliggende dakpan iets optillen.

Haal de opgetilde dakpan er af en vervang deze door het dakpan-deel van de doorvoerinstallatie. Teken het gat dat je in dat onderdeel hebt gemaakt af op het dak. Verwijder dan die dakpan weer en zaag het gat uit het dak. Het is verstandig om het gat rondom iets groter (ongeveer één centimeter) te maken dat je had afgetekend. Wanneer je deze stap hebt voltooid kun je de dakdoorvoer plaatsen: eerst de dakpan, gevolgd door de afvoerpijp.

Terug binnen zul je zien dat de pijp door het dak steekt, zoals de bedoeling is. Spuit de kiertjes dicht met PUR-schuim en werk het verder af met een plaatje multiplex. Zaag daar eerst een gat in (zo groot als de buis) en plaats dat om de buis heen, tegen de binnenkant van het dak. De bijgeleverde beugel kun je vervolgens eenvoudig op dat stukje multiplex vastzetten. Dan staat er niets meer in de weg voor een optimale ventilatie!

 

Laat je deze klus liever over aan een vakman? Dat kan! Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis prijsvoorstellen op maat van verscheidene professionals uit jouw buurt.

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
veranda voorbeeld
Verandadak
Dakrenovatie frontpage
Dakrenovatie
Plat dak
Plat dak
Sneldek
Sneldek
Schuin dak
Hellend dak
Dakterrassen frontpage
Dakterrassen
Afdak
Afdak
groendak
Groendak
overzetdaken
Overzetdaken
Dak frontpage
Dak
dakisolatie premies frontpage
Dakisolatie: premies en subsidies
afdak
Afdak maken