Hoewel de dakbedekking die voor platte daken wordt gebruikt afrekent met oude vooroordelen als lekkages, vochtdoorslag en andere problemen kiezen veel mensen nog altijd voor een woning met een schuin dak. Architecten spreken liever van een hellend dak, maar dat maakt verder niet uit. Voordelen zijn er genoeg: het regenwater kan heel eenvoudig wegstromen, het huis ziet er minder massief, minder blokkerig, uit en bovendien vinden de meeste mensen een schuin dak mooier dan een platte kap.

Een schuin dak laat echter nog voldoende ruimte voor creativiteit. Een hellend dak is namelijk geen echt daktype, het is beter te omschrijven als een hele groep met verschillende dakstijlen. Een zogenaamd zadeldak wordt het meeste toegepast en is het type dat we bedoelen als we het hebben over een ‘schuin’ dak. Het bestaat uit twee ‘dakschilden’ die in de nok samenkomen. Vaak loopt de nok van voor naar achteren, al kiezen architecten er soms ook voor om de nok van links naar rechts te laten gaan. Dat geeft een totaal andere indruk, terwijl de dakconstructie nog altijd hetzelfde is. Alleen een kwartslag gedraaid!

Een doorgeschoten kap is een andere vorm van een schuin dak. Dit type lijkt veel op een zadeldak, maar hierbij is het ene dakschild langer dan het andere. Bij een bolknakdak, een Mansardedak en een doorzalend dak zijn de dakschilden iets naar binnen of naar buiten geknikt. Een wolfsdak en een schilddak vertonen ook overeenkomsten: in het eerste geval zijn de punten afgevlakt, in het tweede geval heeft het dak vier schuine zijden. Dat ziet eruit als een overdreven vorm van het eerste.

Maar niet alleen schuine daken zijn hellend. Het lessenaarsdak toont dat mooi aan. Deze kap is te zien als een plat dak onder een helling. Vanaf de zijkant zijn er inderdaad gelijkenissen met een lessenaar te bespeuren. Over de kwestie of een dak hellend of plat is kun je uren doordiscussiëren, ware het niet dat er regels voor zijn opgesteld. Als de hellingshoek groter is dan drie graden, wordt gesproken van een hellend dak. Overigens zijn alle daken een beetje hellend zodat het water eraf kan.

 

Online offerte aanvragen voor dakwerken

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel online offertes aanvragen op maat van jouw project: