Wanneer je plaats te kort komt in je huis kun je ervoor kiezen om te gaan verhuizen, een ruimtelijker inrichting uit te denken of een stuk aan je woning te laten aanbouwen. Dat kan op verschillende manieren, variërend van een dakkapel tot een uitbouw aan de voor-, zij- of achterkant van de woning. Als er sprake is van zo’n uitbouw is het dak bepalend voor de naam: wanneer dat van glas is betreft het een serre, anders gaat het gewoon om een uitbouw.

Het dak van een serre of veranda, zoals deze uitbouwen ook wel worden genoemd (met name in België) is dus van glas. Niet zomaar glas, maar zeer sterk glas. Waar dubbelglas in de verticale ruiten volstaat ligt er op het dak soms dikker glas. Dat varieert per situatie, maar glasplaten bestaande uit drie lagen zijn geen uitzondering.

Natuurlijk is het dak van een serre niet alleen maar gemaakt van glas: de platen moeten immers ook ergens aan bevestigd worden. Zeker in grote serres zijn er daarvoor sterke frames aanwezig, meestal gemaakt van hout. Daar worden de glasplaten op gelegd, die met aluminium strips (die in de houten balken worden geschroefd) vast worden gezet aan de constructie. Om het dak van de serre of veranda waterdicht te maken wordt overal met rubberen afdichtstrips gewerkt. Tevens worden naden, als het hele bouwwerk in elkaar staat, zeer zorgvuldig afgekit.

Hoe groot en stevig de complete constructie is, is per situatie verschillend. Kleine serres van maar een paar vierkante meter hebben een minder groot glasoppervlak en hoeven dus ook niet zo sterk te zijn: er ligt immers minder gewicht op de constructie. Wanneer je echter een serre van dertig vierkante meter laat bijbouwen heb je wat zwaarder geschut nodig om de hele boel in de lucht te houden. Een aannemer of serrespecialist weet precies wat er in jouw situatie nodig is. Laat je daarom dus goed informeren en zorg dat je niet teveel, maar ook zeker niet te weinig betaald.