Behangpapier
Net zoals we alle vloeren in ons huis bedekken met parket, tegels, linoleum, tapijt of een andere vorm van vloerbedekking gebeurt dat ook met de muren. Hoewel het een vreemde term is zou je zelfs van ‘muurbedekking’ kunnen spreken. Zoals hierboven al bleek zijn er flink producten te koop om je vloer mee te bedekken: nóg een overeenkomst met de muren. Daar is immers ook veel bij mogelijk. Je kunt kiezen voor een strakke muur die alleen wordt geverfd of een gestucte wand, maar veel mensen vallen nog steeds voor de voordelen en charmes van behang.
Behang wordt al ontzettend lang gebruikt. Het vind zijn oorsprong in de wandtapijten die al in de Middeleeuwen werden toegepast. Na een periode van behang dat direct op de muur werd geschilderd (in de 17e en 18e eeuw) door zogenaamde behangschilders kwamen rond 1835 de eerste behangrollen op de markt. Deze waren toen veelal voorzien van allerlei motieven, een trend die in de jaren daarna steeds verder afnam. In de laatste helft van de twintigste eeuw kwam het zelfs bijna nergens meer voor. De laatste jaren wordt het echter weer meer en meer gebruikt en vinden ook jongere generaties het een aanwinst voor hun woning.
Een nadeel van motiefbehang is dat het veel aandacht opeist. Een effen behang, eventueel voorzien van een licht patroon, is veel minder dominant en opvallend. Wat mooier is hangt vaak af van de rest van het interieur. Als de meubels weinig kleur hebben en simpel zijn ontworpen kan een opvallend behang de ruimte helemaal opfleuren, terwijl het veel te druk overkomt in een kamer waar al flink wat kleur aanwezig is.
Als je de aanschaf van een bepaalde soort behang overweegt is het dan ook aan te raden om er eerst een kleine hoeveelheid van te kopen en te kijken hoe het in de ruimte past. Ga ook na of er tegen de te behangen muur geen meubels komen te staan waarvan de kleuren vloeken met het behang. Beetje vervelend als je daar pas achterkomt als je de kamer klaar hebt.