Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Jeugdkamers

Een jeugdkamer of tienerkamer is een voorbereiding op een studentenkot, studio of het verdere leven in een woning of appartement.

Ieder mens is verschillend. Daarom vind ook ieder mens andere dingen mooi: andere schilderijen, andere beelden, andere kleuren en andere vormen. Toch zijn er wel groepen te maken van mensen waarvan verwacht wordt dat ze een bepaald iets mooi (of juist lelijk) vinden.

Vaak gebeurt dat op basis van leeftijd: kinderen, jongeren, volwassenen en bejaarden zijn termen die daarbij over tafel vliegen. De eerste twee groepen vormen samen de jeugd van de maatschappij. Zeker deze groep zet zich stevig af tegen de ‘grote mensen’ en heeft eigen voorkeuren op het gebied kleding en muziek. En natuurlijk ook: hun eigen slaapkamers!

De slaapkamer is de enige plek van een jongere waar hij ongestoord zijn eigen ding wil doen. De ruimte dient er dus ook op voorzien te zijn: slaapplaats, werkruimte, opbergruimte, ruimte voor een hobby en relaxatie, … Het dient in feite allemaal aanwezig te zijn in een jeugdkamer.

 

Jeugdkamers

Een typische jeugdkamer omschrijven is echter nog steeds niet makkelijk. Een aantal kenmerken zijn er gelukkig wel te noemen. Het eerste is het bed: dat is vaak een éénpersoonsbed, maar grotere bedden in een jeugdkamer zijn zeker geen uitzondering. Die tref je vooral aan bij jongeren en studenten, waarvan je je kunt afvragen of die nog wel echt tot de jeugd behoren.

Verder staat er in jeugdkamers in 90% van de gevallen een bureau of een werktafel, bestemd voor huiswerk, computermateriaal en telefonie. Een aanvulling daarop zijn vaak één of meerdere boekenkasten of -planken.

Tevens is er opbergruimte nodig voor andere eigendommen, variërend van sokken tot opladers voor een mobiele telefoon. Uiteraard vind je er ook een kledingkast. Zeker op de kamers van meisjes mag een kledingkast niet een ontbreken. Inloopkasten zijn hiervoor overigens zeer geliefd!

Kortom: een jeugdkamer biedt plaats aan alles wat een kind of jongere nodig heeft. Dingen die gezamenlijk worden gebruikt (zoals een keuken) ontbreken meestal, maar verder is de gemiddelde jeugdkamer een appartement op zich. Geen verkeerde voorbereiding, aangezien er voor veel jongeren na het ouderlijk huis de stap naar een studentenkot, studio of appartement volgt!

 

Jeugdkamer inrichten

Hoe begin je nu met de inrichting van een jeugdkamer? De eerste stap: betrek je kind in het proces vanaf de start. Kom te weten welke functionaliteiten de kamer moet bieden. Zo kom je te weten wat er allemaal moet voorzien worden. Welke kleuren moeten er gebruikt worden? Is er een bureauruimte nodig? Moet er ruimte zijn voor een computer? Is een boekenkast of boekenplank belangrijk?

Schrijf alles op, teken het snel even op papier, en bekijk al gauw eens de mogelijkheden. Het is best mogelijk dat je nadien zaken moet schrappen, of je kan creatief te werk gaan door bijvoorbeeld opbergdozen te gebruiken en zo ruimte te winnen. Je kan ook extra ruimte winnen als je voor een hoogslaper kiest, met daaronder ruimte voor een bureau of werktafel. Wie graag een televisie op zijn kamer wilt, kan deze ook ophangen zodat er geen ruimte op de kast verloren gaat. Alweer een plaatsbesparende tip die nuttig kan zijn bij kleinere ruimtes.

Belangrijk is wel dat er verschillende gebieden zijn in de kamer die van elkaar gescheiden zijn. (Huis)werk en rusten kan, mits een goede indeling als aparte functionele zones, apart van elkaar gebeuren. Hou bij het indelen wel rekening met de inval van daglicht die voor huiswerk of andere taken van belang kunnen zijn. Niemand werkt graag in een donker hoekje.

Alvorens je effectief start met het behangen of verven, kijk even of je geld kan besparen door bijvoorbeeld tweedehandsmeubels te vinden die in het design passen. Zo ja dan kan het mogelijk zijn dat je hier en daar nog een kleurtje dient aan te passen. De slaapkamermeubelen die je al hebt een tweede leven geven door te bijvoorbeeld te herschilderen, is ook een kostenbesparende mogelijkheid.

Lees ook
kleerkast
Kleerkast kopen: Praktische tips.
donsdeken
Donsdekens
matras
Oplegmatras: uitleg en prijzen
slaapkamer
Opklapbed (bedkast) of vouwbed?
hemelbed
Koudschuim
matrassen
Matrassen: welk soort matras kiezen?
meubelen
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
slaapkamer inrichten
Slaapkamer inrichting
veringmatras
Pocketvering matras
garderobekast
Garderobekasten
bed met matras
Matras prijs
slaapkamer
slaapkamer