Dressing room: Een dressing op maat
Een dressing op maat mag zeker niet ontbreken in je woning als je er de ruimte voor hebt. Een hele kamer om al je kledij en schoenen in op te bergen zonder het overzicht te verliezen is zeker iets om naar uit te kijken. Ontdek meer over de mogelijkheden van een dressing in je woning.
Inhoudsopgave:
- Een dressing inrichten
- De voordelen van een dressing
- Een dressing op maat laten maken
- Tips bij het inrichten van een dressing
- Tips bij de organisatie van een dressing
- Prijzen dressing op maat
Een dressing inrichten.
Een dressing is een aparte kamer in je woning, dat volledig wordt ingericht voor het opbergen van alle kledij, schoenen, enz … Het inrichten van een dressing, kan dus op eindeloos veel manieren gebeuren. Verlichting maar ook het uitzicht aanpassen in tijdens elke stap van het inrichten mogelijk. Sober of toch eerder meer luxe? Alles kan!
Een dressing is ongeveer gelijk aan een inloopkast, maar bij een dressing gaat het wel degelijk om een aparte kamer dat wordt ingericht, terwijl een inloopkast vaak in de slaapkamer wordt geplaatst door middel van een scheidingswand dat geopend kan worden. Meestal gaat het hier dan ook om een schuifwand. Op zich is er dus weinig verschil met een inloopkast.
Een inloopkast of een dressing in je huis voorzien, is een trend dat is overgewaaid uit Amerika. Hoe langer hoe meer vinden ze ook in onze woningen een plek. Heb je minstens 4 vierkante meter ruimte ter beschikking? Dan kan je daar perfect een dressing van maken.
Kiezen voor een dressing: de voordelen
Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een dressing. Wie geen ruimte heeft in de slaapkamer, moet op een andere manier alle spullen kunnen opbergen. Een dressing is dan ook een logische keuze.
Wie veel kleren heeft en deze niet zo graag wegsmijt, opteert misschien om een dressing in te richten om het overzicht te bewaren van alle spullen. Of misschien is het gewoonweg een droom die je nu kan realiseren omdat de kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn.
Een extra opbergruimte om alle spullen goed te organiseren, en met voldoende plaats om kledingcombinaties uit te proberen zijn goede redenen om een dressing te maken in je woning. Je kan deze naar eigen smaak inrichten en indelen. Het is een ideale manier om te vermijden dat de slaapkamer vol ligt met losse kleding.
Een dressing biedt absoluut een meerwaarde. Het zorgt voor extra stijl in de woning en brengt een luxe gevoel met zich mee. Verkoop je je woning en heb je een dressing? Dan kan dat een reden zijn om een potentieel twijfelende koper over de schreef te trekken. Als ze de mogelijkheden zien van een dressing die er al staat dan verdwijnt dit niet snel uit het geheugen.
Een dressing op maat laten maken
Maatwerk hoeft niet perse duurder te zijn. Je hebt dan steeds het voordeel dat alle kasten en materialen perfect passen binnen de ruimte. Soms is het noodzakelijk om een vakman in te schakelen, bijvoorbeeld als je te kampen hebt met schuine muren of variabele hoogtes.
Als je prijsadvies vraagt voor een dressing op maat, neem dan zeker een plannetje mee met alle afmetingen, alsook een eerste voorbereiding hoe de indeling er moet uitzien. Je kan daarop alles aanduiden zoals de deur, de locatie van de ramen, enz … Op die manier vermijd je verrassingen bij de uiteindelijk afrekening en kan de vakman ook al vanaf het eerste moment meedenken.
Dressing op maat laten maken? Ontvang gratis tot 3 prijsoffertes die je kan vergelijken
Zelf een dressing maken is natuurlijk ook mogelijk, maar onderschat het werkje niet: er komt immers veel planning bij kijken en je wilt natuurlijk toch dat alles bij elkaar past? Het nadeel is dus de tijd die je er aan moet spenderen om alle passende zaken bij elkaar te zoeken. Het voordeel is natuurlijk dat de inrichting 100% volgens jouw eigen smaak gebeurd.
Via aparte dressing modules kan je besparen op de kostprijs. Reken hiervoor gemiddeld een prijs tussen 200 a 300 euro per meter. Hiermee kan je een dressing room dan zelf inrichten met modules die op voorhand beschikbaar zijn. Je zal echter nooit 100% kunnen voldoen aan al jouw wensen.
Voor een dressing op maat mag je gemiddeld rekenen op een prijs tussen 500 a 1.500 euro per meter, afhankelijk van je wensen, de gebruikte materialen en natuurlijk het aantal toevoegingen en de moeilijkheidsgraad de dressing met zich meebrengt.
Een dressing op maat laten werken zal veel steviger zijn en bestaan uit meer materiaal. Daarbij is het ook mogelijk om optimaal de ruimte in te vullen, wat belangrijk is indien je rekening moet houden met schuine wanden.
Het inrichten van een dressing: tips
Tijd om aan de slag te gaan, wat moet een dressing nu allemaal hebben? De uiteindelijke inrichting is geheel jouw eigen keuze, maar we geven alvast graag diverse tips mee zodat je kan beginnen met fantaseren over die nieuwe dressing room.
Je voorziet best een minimale ruimte van 4 vierkante meter. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je ook nadenken over de indeling van bepaalde kasten.
Het gebruik van drie muren (in een U-vorm dus) vormt voor de meeste mensen de meest praktische indeling. Er kan in het midden dan voldoende ruimte overblijven om zich aan te kleden. Een bijkomend voordeel hiervan is ook dat de verlichting centraal kan hangen. Spiegels langs beide zijden is ook een goede tip, want dit zorgt er voor dat de ruimte breder lijkt.
Ook een indeling in L-vorm komt vaak voor. Dit is dan meestal het geval als er onvoldoende ruimte zou zijn om zich te bewegen.
Een minimum diepte van 60 centimeter is echter wel vereist voor al je spullen. Voor dikke kledij zoals jassen reken je zelfs best 65 centimeter. Reken daarbij ook nog ruimte om rond te lopen en kleren te passen. Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden ligt dit rond 100 centimeter tot 150 centimeter.
Een juiste verlichting kan extra sfeer scheppen, maar het is voornamelijk belangrijk dat deze je kleren correct weergeven. Je moet dus op zoek gaan naar verlichting waarbij het best natuurlijk licht wordt nagebootst, anders kan dit een vertekend beeld geven als je kledij combinaties probeert.
Indeling van een dressing: dressingkasten
Je zal tijdens het hele proces veel vragen aan jezelf moeten stellen. Een eerste logische vraag is natuurlijk welke soorten kleerkasten je zal plaatsen. Ga je voor een gesloten dressing, of kies je toch voor open kasten voor het grote deel van de inrichting?
Het meest ideale zijn kleerkasten met schuifdeuren of zweefdeuren. Die nemen geen plaats in als je de kast opent. Ze zijn dus ruimtebesparend, want bij een kleerkast met gewone deuren, moet je extra ruimte rekenen. Daarbij ogen schuifdeuren ook heel erg modern.
Schuifdeuren kunnen voorzien worden van spiegels. Dat is niet alleen handig tijdens het passen van je outfit, het is ook nuttig omdat het de ruimte vergroot. In combinatie met een goede lichtinval, of de ideale verlichting kan je bepaalde delen accentueren of de ruimte gezellig laten verlichten.
Open kasten die tot het plafond komen kunnen ook heel erg handig zijn, vooral in kleinere ruimtes om alle ruimte optimaal te gebruiken. Kledij of spullen die je niet vaak aandoet, kan je dan nog steeds bovenaan opbergen. Bij een kleine ruimte is het voornamelijk belangrijk om deze functioneel in te richten.
Een open dressing heeft het voordeel dat alle kledij onmiddellijk zichtbaar is. De kamer lijkt ruimer en je kledij maken deel uit van de sfeer die een dressing met zich kan meebrengen. Een open dressing is dan ook goedkoper maar zullen wel gevoeliger zijn voor stoffen
Belangrijk: maak optimaal gebruik van de plaats in de hoogte. Verstelbare legplanken zijn ideaal om ruimte te besparen en zijn functioneel nuttig.
De ideale locatie voor een dressing
Waar moet je een dressing voorzien in je woning? Een aantal plaatsen binnen je woning zijn al iets meer geschikt voor een dressing dan andere plaatsen. De meest ideale locatie voor een dressing is natuurlijk vlakbij de wasplaats, in de nabijheid van zowel je slaapkamer als badkamer. Zodoende moet je de minst korte weg overbruggen als het gaat om het uitkiezen en wassen van alle kledij en linnen.
In realiteit gebeurd het echter vaak dat de dressing vlak naast de slaapkamer wordt voorzien. Dat is ook zeker handig. Een laatste alternatief is dan meestal de aanleg van een dressing in de nabijheid van de badkamer.
Dressing vloeren
Ben je bezig met verbouwen of een nieuwbouw? Dan wacht je beter tot er een definitieve vloerbekleding ligt. Anders wordt het veel te moeilijk om de vloerbedekking te plaatsen, maar kunnen er ook misrekeningen gebeuren indien de kasten tot aan het plafond komen.
Qua aankleding van de vloer kan je naar eigen wensen iets passends zoeken. Een vasttapijt kan in de meeste gevallen al volstaan en brengt ook extra gezelligheid met zich mee. Op zich maakt de vloer niet zoveel uit, maar vaak wordt de vloer uit de slaapkamer doorgetrokken tot in de dressing.
Dressing voorzien van accessoires.
Een dressing mag natuurlijk voorzien zijn van alle nodige accessoires. Hou je vooral niet in bij het plannen: garderobeliften, dassenhouders, pantalonhouders, rekken, lades, schoenenhouders, … Denk op voorhand al even na wat je precies allemaal wilt gebruiken.
Als je voldoende ruimte beschikbaar hebt, dan is het een slim idee om deze dan ook te gebruiken voor alles wat met wassen en strijken te maken heeft. Je kan in het midden van de kamer dan een werkblad voorzien waarop je kledij kan opvouwen of strijken. De rest van je huis heeft dan geen enkel last van rondslingerende kleren: alles gebeurd op een centrale plek.
Je kan een dressing zo functioneel maken als je maar wilt. Voorbeelden nodig?
- Een opklapbed voorzien in de dressing room voor gasten;
- Een tafeltje en spiegel voorzien voor al je make-up spullen. Zo blijft je badkamer ook netter.
- Een kleine ruimte in de kast voorzien voor alle administratieve papieren die anders maar rondslingeren in het bureau.
- Wie ruimte genoeg heeft, kan er ook in sporten. Denk aan een fitnesstoestel of yoga matje.
- De kans is groot dat het rustig is in je dressing, waarom dan geen klein leeshoekje voorzien om ongestoord boeken te kunnen lezen?
- Een dressing kan je ook uitbreiden als multimedia ruimte: kleine televisie, een aansluiting voor muziek en je kan makkelijk gezelligheid creëren.
- Je kan ook de dressing gebruiken als strijkkamer, op voorwaarde dat deze goed verlucht kan worden.
Dit bewijst dus dat er heel veel mogelijkheden zijn om een extra ruimte praktisch in te richten waar het hele gezin plezier kan aan beleven. Je moet er echter op voorhand wel rekening mee houden.
Tips bij de organisatie van een dressing
Zoals je ziet komt er veel bij kijken om een dressing op maat te bekomen, maar het resultaat zal hoe dan ook fantastisch zijn. Eens de dressing eindelijk is afgewerkt, is het moment er gekomen om alles te organiseren. Hoe ga je te werk?
Je hebt wellicht al grotendeels een indeling gemaakt bij de start van het project, maar onderstaande tips willen we u in ieder geval niet onthouden:
- Maak gebruik van boxen.
- Labels zijn handig om zowel op de boxen, als op de kasten weer te geven wat de inhoud is. Wees creatief bij het labelen en maak bijvoorbeeld tekeningen.
- Hoe zal je alles ordenen? Per kleur, per type kledij, anders? Denk hier nog snel even over na alvorens je echt start met organiseren.
- Scheiden van kleren: maak een onderscheid tussen mannenkleren en vrouwenkleren. Dit lijkt logisch, maar wordt in de praktijk snel vergeten.
Een dressing op maat
Je kan dus een dressing zelf samenstellen en de losse onderdelen zoals de kasten apart kopen, maar onthoud dat er veel bij komt kijken. Laat de prijs van een dressing ook niet geheel je beslissing beïnvloeden, het is immers de bedoeling dat je elke dag opnieuw met vol plezier de dressing gebruikt.
Vergelijk prijzen van dressings op maat
Prijzen vergelijken van dressings op maat is zeker mogelijk en raden we zelfs aan om kosten te besparen. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende meubelmakers via onze offertedienst.
Klik hier voor meer informatie over offertes →