Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Kleerkast kopen: Praktische tips.

Een kleerkast mag niet ontbreken in de slaapkamer, tenzij je natuurlijk een aparte dressing room hebt. Kleerkasten komen voor in alle maten en gewichten. De ideale kledingkast bestaat niet, maar wie veel eisen heeft kan steeds opteren om een kleerkast op maat te laten maken.

Eender welke kleerkast je gaat kopen: je kan best wel op voorhand even rekenen op voorhand, hoeveel ruimte je hebt om de kast te plaatsen. Meet alles dus op voorhand op, en reken ook uit of je hiermee voldoende ruimte hebt om alles in op te bergen.

Inhoudstafel: Kleerkast kiezenKleerkast kopen tipsAccessoires kleerkastenKleerkast organiseren

 

kleerkast

 

 

De ideale kleerkast kiezen

Wat voor type garderobekast wil je, of is het best geschikt voor de ruimte in je kamer? Kleerkasten met schuifdeur, zweefdeur of draaideur? Wens je veel lades of liever meer hangers? Welke accessoires moeten er voorzien zijn (plaats voor schoenen, planken, lades, kastverlichting, …)?

Een kledingkast kopen doe je niet elke dag. Een weloverwogen keuze is daarom wel nodig, maar er zijn zoveel praktische zaken om rekening mee te houden. Graag geven we eerst kort enkele tips mee voor het kopen van een kleerkast. Heb je onze tips gelezen? Klik dan hier om een ons artikel over alle soorten kleerkasten te lezen.

 

Kleerkast kopen tips

Een eerste belangrijke vraag is waar de kleerkast zal komen te staan. Je moet immers rekening houden dat er voldoende leefruimte overblijft, en dat stopcontacten en schakelaars niet hopeloos verborgen zitten eens de kleerkast er zou staan. Visualiseer je mogelijkheden en teken het uit.

Zijn er plinten aanwezig? Dit is op zich geen belemmering want dit zorgt voor ventilatie in de ruimte. Je hoeft deze dus niet noodzakelijk weg te halen. Voor bepaalde soorten kasten of inbouwkasten worden ze echter wel weggehaald. Hou dus rekening met eventuele bijkomende kosten van afwerking.

Ga je een kledingkast op maat laten maken? Laat de schrijnwerker dan nog alle afmetingen verifiëren. Zodoende ben je zeker dat de kast zeker zal passen in de voorziene ruimte. Prijzen van schrijnwerkers vergelijken voor een kast op maat? Vraag dan hier tot 3 gratis offertes aan.

Vergeet niet dat de kleerkast ook nog in jouw kamer moet terechtkomen. De kans is dan ook groot dat je trappen moet doen. Wees er zeker van dat er voldoende plaats is om de trap om alle onderdelen op de juiste plaats te kunnen brengen. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om te kiezen voor kleerkasten zonder schuifdeuren of zweefdeuren omdat dit meestal een probleem kan vormen omwille van de afmetingen.

Let ook op dat stopcontacten niet verborgen zitten achter de kast. Voorzie desnoods op voorhand al een kleine verlengkabel als je het stopcontact toch wilt benutten. Voorzie dan wel een afstand van 8 a 10 centimeter tussen de kast en het stopcontact.
Wil je verlichting in de kast? Dan zal zo’n stopcontact echter wel handig zijn. Werk je met verlengkabels of adapters, zorg er dan voor dat ze niet dichtbij je kleding zitten omwille van brandgevaar. Een optie is dan ook nog steeds om een kleine opening te maken in de achterwand van de kast.

Zelf uw kleerkast in elkaar knutselen kan een hele uitdaging zijn. Lees zeker goed alle instructies door en controleer of alle onderdelen wel degelijk aanwezig zijn. Plaats alle kleine onderdelen in een bakje zodat je ze niet verliest.

Voorzie tijdens het monteren ook voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Ongeveer 50 centimeter vrije ruimte rond de kast volstaat meestal. Zo kan je vrij bewegen rond de kast en ruimte genoeg hebben om alles in detail te bekijken tijdens het monteren. Je moet immers goed kunnen zien of alle platen recht geplaatst worden tijdens het monteren, anders blijven deze na het vasthechten permanent scheef zitten.

Zie je het niet echt zitten om zelf in te staan voor de montage van de kleerkast? Vraag dan even na in de winkel of zij geen dienst hebben die het voor jou kunnen doen. Of beter: vraag hier gratis offertes aan voor een kast op maat en laat de schrijnwerker alles tot in de puntjes afwerken.

 

Accessoires kleerkasten

Elk type van kledingkast kan wel voorzien worden van extra accessoires of op maat gemaakte indelingen. Vooral online is het eenvoudig een eigen indeling samen te stellen. Wie een kast koopt in een fysieke meubelzaak zoals Ikea zal wellicht genoegen met het aanbod moeten nemen.

Een kleerkast kan voorzien worden van alles wat je verlangt: kastdeuren kunnen een spiegel bevatten, glasdeuren of gewone houten deuren zijn. Een combinatie kan natuurlijk ook, en levert vaak mooie resultaten op.
Ook kleuren kunnen online eenvoudig worden samengesteld. Veelal zal de kleur van een garderobekast samenvallen met het interieur. Een houten kast heeft natuurlijk ook nog het voordeel dat deze later opnieuw geschilderd kan worden.

Een kledingkast kan ook voorzien zijn van handige accessoires zoals verlichting in de kast en schuifdeuren kunnen voorzien worden van dempers zodat deze steeds zachtjes sluiten. Dit is het zogenaamde ‘soft-closing’-systeem.

Qua indeling kan je in veel online winkels zelf alles samenstellen zoals de aanwezigheid van een ladenblok, kastvakonderverdeling, schoenenrek, stropdassenhouder, pantalonhouder, lift roede voor het omlaag halen van uw kleding, parfumrek, kast verlichting, draadmanden, legplanken, kledingstangen … Mogelijkheden genoeg dus om een perfecte kleerkast te vinden.

Welke soorten kleerkasten bestaan er? Ontdek het in dit artikel.

 

Kleerkast organiseren: Tips bij het opruimen.

Wie een nieuwe kleerkast gaat kopen, of zijn bestaande kleerkast gewoon even wil opruimen kijkt best eens na of er geen spullen zijn die helemaal niet meer gebruikt worden. De eerste stap is altijd kijken wat er reeds aanwezig is, daarna is het vooral organiseren geblazen om geen ruimte in de kleerkast te verspillen.

Oude kleren mogen gerust weg. Neem er dus een plastic zak bij en beoordeel kritisch alle kledij die je in handen krijgt. Zijn ze versleten, smijt ze direct weg. Kunnen ze dienen voor een tweede leven? Hou deze kleren dan apart en breng ze even binnen bij de kringloopwinkel.

Gebruik kapstokken voor kledij dat je vaak gebruikt en kledij dat snel kreukt. Kleren die je niet zo gauw gebruikt kan je in een beschermhoes steken en onderaan plat opbergen. Je kan de beschikbare ruimte opdelen in plaatsen voor rokken, broeken en bloesjes. In een andere kast kan dan bijvoorbeeld jassen en lange rokken een plek gegeven worden.

Als je kleerkast voorzien is van brede planken, dan kan je T-shirts en bloesjes ook opvouwen. Truien kan je ook opvouwen en op brede planken leggen. Voor ondergoed kies je wellicht voor een discrete lade dat afgesloten kan worden.

Sommige kleerkasten zijn ook voorzien van een schap om schoenen op te bergen. Deze bevinden zich veelal onderaan maar kunnen handig zijn om schoenen op te bergen die je niet zo vaak gebruikt. Schoenen voor dagelijks gebruik kan je nog steeds opbergen in een schoenenkast die bijvoorbeeld in de hal staat.

[cta type=lichtblauw align=center sign=raquo]Kleerkast op maat laten maken? Vraag gratis & vrijblijvend tot 3 offertes aan.

Een kleerkast met zweefdeuren is ideaal tegen stof, ze scoort dan ook net iets beter dan een kleerkast met schuifdeuren. Meer kleerkasten ontdekken? Bekijk dan ons artikel over ‘soorten kleerkasten‘.

Een ingebouwde kleerkast met draaideuren kan ook modern ogen! Draaideuren hebben het nadeel dat er extra ruimte voor de kast voorzien moet zijn. Het voordeel is dan wel dat de volledige diepte van de kast benut kan worden, en dat er dus binnenin de kast geen ruimte verloren gaat. Lees hier meer over alle soorten kleerkasten.

De indeling van een kleerkast is broodnodig. Bij iedereen zal dit anders zijn. De indeling en organisatie van al je kledij en linnen is een persoonlijke zaak en vaak is een kast op maat dan ook een gewenste optie.

Kleerkast of dressing op maat laten maken? Vraag gratis & vrijblijvend tot 3 offertes aan.

 

Lees ook
wandkasten
Wandkasten
schuifdeursysteem
Schuifdeursysteem
soorten kleerkasten
Soorten kleerkasten: Overzicht
garderobekast
Garderobekasten
ladekasten
Ladekasten
meubelen
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
schuifdeurkast
Schuifdeurkasten
slaapkamer met inloopkast
Inloopkast: van slaapkamer tot kledingkamer.
dressoir
Dressoir kopen of dressoir op maat?
bamboe tafel
Bamboe tafels
kast op maat
Maatkasten
kast in slaapkamer
Slaapkamerkasten