Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Soorten kleerkasten: Overzicht

Een kleerkast gaat een zeer lange tijd mee, een keuze maken is dus voor lange tijd. Daarom is het belangrijk om goed alle opties tegen elkaar af te wegen. Weten welke soorten kleerkasten er zijn, en wat hun respectievelijke voordelen en nadelen zijn is daarom toch belangrijk.

Inhoudstafel soorten kleerkasten:
Kleerkasten met schuifdeurenKleerkasten met draaideurenKleerkasten met zweefdeurenKleerkasten met vouwdeurenOpen ruimteInloopkastenInbouwkastenDressing room

soorten kleerkasten

 

Kleerkasten met schuifdeuren

Schuifdeurkasten zijn zeker geschikt in kamers waar niet zoveel ruimte is. De deuren schuiven heen en weer en pakken dus geen plaats in tijdens het openen. Schuifdeuren zijn belangrijk en bieden extra mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om complete kastenwanden te kopen die de hele wand kunnen bedekken. Het is dus mogelijk om een kast tot aan het plafond te laten komen zodat ook in de hoogte alle ruimte optimaal benut kan worden. Het vergt in sommige gevallen wel maatwerk, maar algemeen beschouwd zijn schuifdeurkasten veel flexibeler dan kleerkasten met gewone deuren.

Een bijkomend voordeel van kledingkasten met schuifdeuren is dat deze weinig stof opnemen: de deuren zijn in de kast geplaatst waardoor stof moeilijk in de kast kan komen.

Qua uitvoering heb je verschillende mogelijkheden, vaak is dat met het gebruik van rails waarmee door middel van wieltjes de kast open schuift. Hier kan echter het stof wel makkelijk in kruipen, een probleem dat je niet altijd hebt bij andere soorten kleerkasten.

Daarom wordt er ook meer en meer gebruik gemaakt van bovenrails, waar de deuren aanhangen. Met deze uitvoering krijgt stof geen kans, en het zorgt ook voor minder problemen op termijn, bij het openschuiven van de deuren. Wie schuifdeurkasten koopt met rails onderaan, loopt het risico op vastlopen van de deuren in de toekomst.

Kleerkasten met schuifdeuren zijn een van de populairste soorten kleerkasten die worden gekocht. Ze kunnen ook voorzien worden van een remsysteem om de buitenste deuren op te vangen zodat ze langzaam worden gesloten.

De prijzen van schuifdeurkasten zijn gemiddeld te beschouwen. Ze zijn iets goedkoper dan zweefdeurkasten maar wel aanzienlijk duurder dan kleerkasten met draaideuren. Schuifdeurkasten zien er ook net iets strakker uit, wat ook gedeeltelijk zorgt aan de populariteit van dit soort kleerkast.

Kleerkasten op maat? Klik hier om gratis offertes te ontvangen.
Vergelijk tot 3 prijsoffertes en bespaar meer dan 30%.

Kleerkasten met draaideuren

Draaideurkasten zijn voorzien van deuren die naar buiten toe open gaan. De deuren kunnen dus een belemmering vormen als je niet genoeg ruimte voorziet. Bij draaideurkasten is het ook mogelijk om de lades direct te openen vanaf de buitenkant. Dat is bij andere soorten kledingkasten niet altijd het geval.

Het grote voordeel is natuurlijk de prijs: draaideurkasten vallen gemiddeld genomen het goedkoopst uit. Omwille van de prijs, is een kleerkast met draaideur naar alle waarschijnlijkheid het meest verkochte model.

Draaideurmodellen lenen zich niet in elke ruimte omdat het openen van de deuren enige ruimte vraagt. Op voorhand goed alle mogelijkheden voor je kamer uitrekenen is daarom belangrijk. Tip: reken de breedte van de deur bij de diepte van de kast, en je weet ongeveer hoeveel ruimte je precies moet voorzien. Tel daar ook nog de ruimte bij die je nodig hebt om langs de kast te kunnen lopen!
We moeten natuurlijk ook toegeven dat een kast met zwaaideuren de ruimte binnenin de kast optimaal benut. De diepte van de kast wordt op geen enkel punt verkleint omwille van de deuren.

Kleerkasten met zweefdeuren

Zweefdeurkasten zijn vergelijkbaar met schuifdeurkasten. Ze hebben dan ook hetzelfde voordeel: ideaal geschikt om ruimte te besparen omdat de deuren verschoven kunnen worden en het looppad ervoor niet belemmeren.
Er is echter wel een belangrijk verschil: Bij een zweefdeurkast zullen de deuren vóór de kast hangen, terwijl dat deze bij een schuifdeurkast in de kast hangt. Ze zullen echter wel iets gevoeliger zijn aan stof dan schuifdeurkasten met een bovenrail.

Ook hier is het mogelijk om een kleerkast te kopen die reikt tot aan het plafond: hoge kasten die de muren bedekken zijn ook mogelijk met zweefdeurkasten.

Qua prijs zijn zweefdeurkasten relatief duur in vergelijking met andere soorten kleerkasten. Gemiddeld beschouwd zijn ze iets duurder dan schuifdeurkasten. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat je een zeer modern ogende kleerkast hebt.

Kleerkasten op maat? Klik hier om gratis offertes te ontvangen.
Vergelijk tot 3 prijsoffertes en bespaar meer dan 30%.

Kleerkasten met vouwdeuren

Vouwdeurkasten zijn misschien een vreemde eend als het op kledingkasten aankomt, maar ze kunnen wel degelijk nuttig zijn. Je komt ze niet zo vaak tegen, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe kledingskast.

Er is keuze uit enkele vouwdeuren, dubbele vouwdeuren en er bestaan ook ruimtebesparende vouwdeuren met een groter aantal stroken. Een vouwdeur zal iets minder plaats innemen dan een draaideur, halverwege de deur klapt deze opnieuw in als je deze opentrekt. Er is ook geen belet om de kast tot op plafondhoogte te laten komen.

Vouwdeuren kunnen uit glas of aluminium bestaan maar ook uit hout. Wanneer een vouwdeur gebruikt wordt in deuropeningen, wat nog vaak voorkomt in badkamers, dan bestaan deze veelal uit een lichter materiaal dat plooibaar is. Bij kasten hangen ze vaak in het midden aan elkaar met scharniertjes. Een vouwdeur klapt zich open naar buiten toe, er is dus in de kast geen verlies van ruimte in de diepte. Ze slaan ook niet zo ver open zoals draaideuren waardoor er ook aan de buitenkant van de kast ruimte gewonnen kan worden.

Een kast met vouwdeuren biedt dus een beetje het beste van twee systemen: via stroken kunnen ze zich als een accordeon bewegen bij het openen of sluiten. Je bespaart er iets meer ruimte mee in vergelijking met een zwaaideurkast. Een nadeel is echter wel dat er in de kast enigszins in de diepte een verlies is van ruimte.

Open ruimte voor kledij

Misschien heb je een inkeping in de muur of een kleine ruimte naast de slaapkamer dat via een deur toegankelijk is? In dat geval kan je er ook voor kiezen om deze op te vullen met legplanken en een stang om kleren aan te hangen.

Dit projectje kost je dan – zonder de kleerhangers of verdere afwerking – misschien amper 25 euro. Ideaal dus om te gebruiken voor kleren die je regelmatig aandoet. De diepte die je hebt, kan je onderaan ook benutten om schoenen te plaatsen. Het hoeft dus niet altijd veel geld te kosten om je kleren te kunnen opbergen.

Wil je net iets meer uit een kleine bergruimte halen? Dan kan je voor een inloopkast kiezen.

Inloopkasten

Inloopkasten zijn vergelijkbaar met een dressing. Bij een dressing gaat het echter om een volledige aparte ruimte, waar het bij inloopkasten toch gaat over een ruimte die bij de slaapkamer hoort. Veelal is deze te bereiken via een schuifwand.

Een inloopkast is dus zeker een optie wanneer je een ruime slaapkamer hebt, maar geen aparte kamer ter beschikking hebt voor een dressing. Of je hebt niet zoveel kleren waardoor een dressing anders misschien moeilijk op te vullen valt.

Wil je meer lezen over inloopkasten? Bekijk dan hier ons artikel over inloopkasten.

Inbouwkasten (ingemaakte kasten)

Ingemaakte kasten zijn altijd maatwerk. Met inbouwkasten gebruik je de hele wand voor de kast, zodat je weinig plaats verliest. Ze zijn heel populair in de slaapkamer en ogen ook heel erg modern.
Ook de kleiner wordende woningen zorgen er voor dat we onze ruimte slim moeten indelen. Met een ingemaakte kast bekom je maximale opbergruimte, zodat de rest van de woning netjes kan blijven.

Ingemaakte kasten maken gebruik van heel de muur, vanaf de grond tot aan het plafond. Het voordeel is dat stof niet meer kan ophopen bovenop de kast. Niet alleen gebruik je alle ruimte optimaal, je kan ook een inbouwkast perfect inwerken als je een schuine muur of schuin dak hebt.

Ook in dressings zijn inbouwkasten perfect te gebruiken, zelfs in combinatie met schuifdeuren en spiegeldeuren. Spiegels bieden het voordeel dat ze licht weerkaatsen en de ruimte groter doen lijken.

Laminaat en MDF zijn populaire materialen voor de kasten. MDF kan zich makkelijk laten bewerken, kan gelakt worden en voorzien zijn van een beschermlaag tegen krassen. Laminaat wordt vaak gebruikt als afwerkingslaag op de platen, zodat je het uitzicht krijgt van een houten structuur. MDF zal echter goedkoper zijn, omdat de afwerking (lakverf) minder duur en intensief is.

Qua prijs mag je rekenen op 150 a 400 euro per meter breedte. Spreek meerdere ervaren vakmannen aan voor kasten op maat. Hier kan je tot 3 offertes aanvragen, helemaal gratis!. Er is geen aankoopverplichting, je kan prijzen voor maatwerk vergelijken en in contact komen met verschillende vakmannen.

Een dressing room

Elke vrouw droomt wel stiekem van een eigen dressing die groot genoeg is om veel kledij in op te bergen, met ruimte om zich te verkleden, een spiegel om de look te bekijken en alles mooi uitgestald te zien bij het binnenwandelen van de dressing room.

Een echte dressing is een aparte kamer binnen de woning, volledig ingericht als een ruimte die alleen maar dient om je kleding in op te bergen. Qua inrichting kan je je helemaal laten gaan: enkel de noodzakelijkste inrichting, of toch iets meer luxe en bijkomende mogelijkheden? Alles is mogelijk.

Meer weten over dressings? Lees hier dan snel ons artikel over dressings.

Dressing of inloopkast op maat? Klik hier om gratis offertes te ontvangen.
Vergelijk tot 3 prijsoffertes en bespaar meer dan 30%.

Lees ook
schuifdeurkast
Schuifdeurkasten
kast op maat
Maatkasten
meubels
Meubelen
dressoir
Dressoir kopen of dressoir op maat?
elektriciteitskast
Werfkasten
meubelen
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
bamboe tafel
Bamboe tafels
buffetkast
Buffetkast
slaapkamer met inloopkast
Inloopkast: van slaapkamer tot kledingkamer.
wandkasten
Wandkasten
kast in slaapkamer
Slaapkamerkasten
kleerkast
Kleerkast kopen: Praktische tips.