Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Hemelbed in de slaapkamer

Het hemelbed: Koning van de romantiek onder de bedden, maar ook populair bij kinderprinsesjes en volgens de verhalen ook geliefd bij koningen en koninginnen. Hoe komt dit?

Het bed kenmerkt zich door de aanwezigheid van een zogenaamde hemel, een overkapping boven het slaapgedeelte. In de meeste gevallen zijn daar gordijnen aan bevestigd welke je naar gelang de behoefte kunt openen of sluiten. Handig om vervelende insecten of ongewenste blikken buiten de deur te houden.

Een hemelbed kent vier verticale kolommen die op hun beurt een vierhoekig frame boven het bed ondersteunen. Het frame dient om de gordijnen aan vast te maken. Klassieke hemelbedden kennen deze constructie nog, maar moderne hemelbedden zijn iets verder geëvolueerd en kunnen de dag van vandaag ook perfect voorkomen zonder dit frame en de palen.

Naast dit constructieverschil is een hemelbed echter niet zoveel anders dan een normaal bed. Hij staat nog altijd op poten en er zit meestal ook een losse bodem in. Daarop kun je een matras naar keuze leggen, waarbij het belangrijk is dat je bij de keuze hiervan goed rekening houdt met het type bedbodem dat je hebt. Sommige matrassen zijn namelijk beter geschikt voor de ene dan voor de andere bodem.

 

Hemelbed prijs.

Een ander verschil is de prijs: die kan bij hemelbedden behoorlijk oplopen. Voor een exclusief en handgemaakt hemelbed (in een volwassenenmaat, tweepersoons) betaal je zonder probleem drie- tot vierduizend euro. Voor de prijs van één bijpassend nachtkastje (zo’n 700 euro) heb je bij de meubelzaken zoals IKEA een hele slaapkamer ingericht. Dat is dus, letterlijk, de prijs die je betaalt voor zo’n speciaal bed.

Aan de zonnige kant staat dat een dergelijk bed ontzettend lang meegaat. Bovendien kun je het uiterlijk ervan vrij makkelijk veranderen: door de gordijnen te veranderen krijg je al een heel ander aanzicht. Die gordijnen zijn natuurlijk ook niet gratis, maar gelukkig een stuk goedkoper dan een compleet nieuw bed.

Vraag er naar bij de leverancier van het bed, die zal het immers allemaal wel haarfijn kunnen uitleggen. Die kan tevens uitleggen wat de mogelijkheden zijn om zo’n koninklijk slaapverblijf aan te schaffen en samen te stellen.

Wat je ook kiest van gordijn, onthou altijd dat de kleur belangrijk is en dat je best kiest voor een kleur dat jij en je partner graag zien. Tenslotte ontwaak je iedere ochtend en is het gordijn het eerste dat je ziet.

 

Zelf een hemelbed maken.

Een leuk alternatief kan zijn om samen zelf een hemelbed in elkaar te knutselen. Wie even rondkijkt op het internet, merkt al gauw dat er trucjes en bouwplannen genoeg zijn om op goedkope manier hetzelfde effect van een hemelbed te ervaren.

Klussers kunnen er een leuk project aan overhouden als ze beslissen om zelf een hemelbed te maken. Al hoeft het niet altijd moeilijk te zijn: Een houten ring met een doorsnede van 40 centimeter aan het plafond bevestigen met 4 touwtjes volstaat eigenlijk al. De gordijnen/stoffen worden vervolgens aan de houten ring bevestigd die ook aan de 4 uiteinden van het bed worden vastgemaakt. En zo kan je al snel van een bestaand bed een hemelbed maken.

Tip: Koop een klamboe en je hebt quasi hetzelfde effect als een volwaardig hemelbed.

Een klamboe is eenvoudig gezegd een muskietennet. Alhoewel een klamboe in de tropen puur als noodzaak gebruikt wordt (in de strijd tegen malaria) wordt het in onze cultuur vaak als zuiver decoratief element aangeschaft.

Een klamboe kan je ook kopen om je baby te beschermen tegen muggen. Het is veelal gemaakt uit polyester, een zeer licht materiaal, met een maaswijdte van 256 gaatjes per vierkante inch.

Op die manier kunnen muggen tegengehouden worden, maar kan de lucht er netjes doorheen circuleren.

Een klamboe is zeer goedkoop in vergelijking met een hemelbed: voor een prijs van slechts 16 euro heb je een klamboe of muskietennet voor een tweepersoonsbed, of voor een prijs van ongeveer 70 euro heb je een model dat je doet denken dat je in een echt hemelbed slaapt.

 

Hemelbed en gezelligheid

De voordelen van een hemelbed zijn vrij duidelijk: Je slaapkamer krijgt een volledig nieuwe look. Het is veel romantischer en ook veel gezelliger en dat voel je vanaf het binnenstappen in de kamer, tot op het moment dat je in bed ligt.

Plaats bij voorkeur een hemelbed als je slaapkamer groot genoeg is, anders krijgt je de indruk dat je slaapkamer drukkend is en dat de ruimte onhaalbaar klein is geworden. Met de nodige lichtinval kan je dat effect natuurlijk volledig verkleinen.

Omdat het hemelbed de slaapkamer kan overheersen, maakt het dan ook belangrijk dat het echt de stijl is die je zelf verkiest. Een houten hemelbed in combinatie met metaal valt dan ook vaak in de smaak omwille van de klasse die zo’n bed uitstraalt. Wie echt voor een moderne inrichting van zijn slaapkamer wil gaan, kiest dan ook veelal voor een volledig metalen hemelbed.

Hemelbedden zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Als je een fan bent, dan zal je zeker een hemelbed naar je persoonlijke smaak kunnen vinden. Een alternatief is natuurlijk een hemelbed op maat laten maken. Klik hier voor meer slaapkamer tips.

Lees ook
no image set
Dressoir kopen of dressoir op maat?
no image set
Dressing room: Een dressing op maat
no image set
Donsdekens
no image set
Garderobekasten
no image set
Kleerkast kopen: Praktische tips.
no image set
Ladekasten
no image set
Soorten kleerkasten: Overzicht
no image set
Matras prijs
slaapkamer
slaapkamer
no image set
Lattenbodem bed: Tips, prijs en nuttige info
no image set
Pocketvering matras
no image set
Matrassen: welk soort matras kiezen?