Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Matrassen: welk soort matras kiezen?

Als je ’s avonds gaat slapen, dan denk je niet aan de stapel onderdelen die er voor zorgen dat jij zo lekker comfortabel kan rusten. Verreweg het belangrijkste component is de matras, het deel waar je werkelijk op ligt.

Het wordt geplaatst op de bodem van het bed: een boxspring, een lattenbodem of een bedspiraal en wordt afgedekt met een matrashoes, laken en een dekbed.
Maar welk soort matras past nu bij jou? Iedereen heeft verschillende noden als het op slapen aankomt. Wist je trouwens dat vrouwen lichtere slapers zijn dan mannen?

Om de meest geschikte matras te kiezen dien je hun kenmerken en respectievelijke voordelen en nadelen te kennen. Op deze pagina leer je meer over alle soorten matrassen die je kan kopen.

Navigeer doorheen de pagina:

 

Soorten matrassen

Er zijn een flink aantal soorten matrassen. Uiteraard zijn er verschillen in formaat (zowel in de lengte als in de breedte en de dikte), maar ook het materiaal speelt een grote rol in de beleving van een matras. Om matrassen te vullen kunnen verschillende materialen gebruikt worden. De bekendste matrasvulling is schuim dat invier varianten voorkomt, maar ook pocketveren zijn populair.

Hoe langer hoe meer worden er ook andere materialen gebruikt of gecombineerd. Een overzicht van alle soorten matrassen is daarmee heel belangrijk geworden om de beste keuze te kunnen maken.

 

Pocketveringmatrassen

Een pocketveringmatras bestaat uit honderden metalen springveren. Een standaard pocketveringmatras bestaat uit ongeveer 240 veren. Elke veer werkt afzonderlijk en is apart verpakt in een zogenaamd hoesje dat meestal uit katoen is gemaakt.
Veelal worden ze ingedeeld in verschillende zones, op basis van de opbouw van ons menselijk lichaam. Dit moet het comfort gevoel verbeteren. Een hoger ligcomfort bereikt men ook door de kern te voorzien van een toplaag die uit andere materialen bestaat zoals latex of schuim.

De dikte van een pocketvering matras kan variëren. Dit gebeurd door de dikte van de staaldraad, de hoogte en diameter van de veer en het aantal veren aan te passen. Het is dus best mogelijk dat een matras meer dan 1.000 veren bevat. Daarmee moet het lichaam de nodige ondersteuning krijgen in bepaalde zones zoals schouders en heupen.

Een matras met veren heeft een ideale ventilatie en luchtcirculatie. Lichaamsvocht wordt efficiënt afgevoerd en het comfort is bij de betere pocketveringmatrassen heel erg goed. De kwaliteit bij aankoop is heel belangrijk, ook voor de levensduur van de matras. Als de veren zijn gemaakt van thermisch gehard staal, dan komt dit de levensduur ten goede.

 

Eigenschappen pocketvering matrassen:

  • Open structuur waardoor de ventilatie en luchtcirculatie optimaal is;
  • Het lichaamsvocht kan goed worden afgevloeid door deze open structuur, op voorwaarde dat de toplaag ook bestaat uit goed ventilerende materialen;
  • Goede levensduur, vooral als de veren gemaakt zijn van thermisch gehard staal;
  • Uitstekende ondersteuning voor het lichaam: Pocketveringsmatrassen zijn zeer geschikt voor personen die vaak op hun zij slapen.

Geschikte bodems voor pocketvering matrassen:

Pocketveringmatrassen zijn normaliter geschikt voor elke soort bed bodem omdat de veren onafhankelijk van elkaar werken. In uitzonderlijke gevallen moet je wel opletten om zeker te zijn dat je niet zomaar een willekeurige lattenbodem gebruikt: Er moeten immers voldoende latten aanwezig zijn (28 of meer), om de pocketveren te ondersteunen.

Een pocketveringmatras kan gebruikt worden op volgende bodems:

  • Boxspring
  • Lattenbodem
  • Schotelbodem
  • Spiraalbodem
  • Verstelbare bodems: afhankelijk van de opbouw van de pocketvering en de gebruikte materialen

 

Binnenvering matrassen

De binnenvering matras bevat net zoals een pocketveringmatras springveren. De binnenvering matras was dan ook de voorloper op de pocketveringmatras. Het voordeel is dat ook hier de ventilatie goed is, maar binnenvering matrassen kenmerken zich door veren die vast zitten aan elkaar waardoor de hele matras beweegt als je druk uitoefent aan een zijde van de matras.

Alle veren zijn dus aan elkaar verbonden via een spiraalveer, hierdoor kan er geen aparte verdeling in zones gemaakt worden. Dit is nadelig voor de ondersteuning van ons lichaam tijdens het slapen.
De veerkracht is ook hier weer afhankelijk van de dikte van de veren en het type staaldraad dat gebruikt werd in de veren. De toplaag zal veelal voorzien zijn van een materiaal zoals polyether, schuim of latex. Afhankelijk van de veren, kan je zowel een harde of zachte matras kopen.

Een binnenvering matras kent een lange levensduur die mede afhankelijk is van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Goedkope materialen zorgen er voor dat er relatief snel kuilen vormen in de afdeklaag.

Qua prijs is een binnenvering matras één van de goedkoopste soorten matrassen die je kan kopen. Daar tegenover staan wel een groot aantal nadelen in vergelijking met een pocketvering matras die slechts een beetje duurder is.

 

Eigenschappen van een binnenvering matras:

  • Goedkoop en geschikt als je over een laag budget beschikt;
  • Goede ventilatie en luchtcirculatie;
  • Comfort is matig en biedt weinig ondersteuning aan ons lichaam;
  • Kan niet onderverdeeld worden in zones;
  • De matras is geschikt voor mensen die veel transpireren, maar niet voor mensen die vaak op hun zij slapen;

 

Geschikte bodems voor binnenvering matrassen:

Er moet steeds een vlakke ondergrond gebruikt worden bij een binnenveringmatras. Hierdoor is het niet mogelijk om deze op een verstelbare bedbodem te leggen. Binnenveringmatrassen worden relatief veel gebruikt voor boxspring bedbodems.

Een binnenvering matras kan gebruikt worden op volgende bodems:

  • Lattenbodem (niet-verstelbare lattenbodems)
  • Spiraalbodem
  • Schotelbodem
  • Boxspring
  • NIET: op een verstelbare bodem

 

Polyether matrassen

Een polyether matras (of schuimrubber matras) is de goedkoopste matras die je zal kunnen vinden. Het is echter ook niet de beste matras omwille van gebruik aan ondersteuning en ventilatie. Schuimrubber matrassen worden dan ook frequent gebruikt in reservebedden, of in boten of caravans.

De matrassen bestaan uit polyuretaanschuim, de structuur is vrij gesloten waardoor de vochtdoorlating veel minder goed is dan bij een matras met veren. Omwille van de structuur zal een polyether matras zich ook niet zo goed aanpassen aan het lichaam, wat nefast is voor het slaapcomfort.

De levensduur is voornamelijk afhankelijk van de dichtheid van het schuim. Hoe hoger deze dichtheid is, hoe langer de matras zal meegaan. Echter: dit zal ook zijn effect hebben op de prijs.

Deze matras wordt weinig of niet aangeraden. Er is immers een groot risico op kuilvorming, omdat het schuim snel volume en dichtheid verliest.
Bij het kopen van een polyether(schuim) matras kan je letten op de SG-waarde die aan de matras wordt meegegeven. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de kwaliteit (en het comfort) van de matras is.

Polyether heeft minder goede ventilerende eigenschappen in vergelijking met veermatrassen.

Polyether matrassen zijn beter bekend onder de naam schuimplastic of schuimrubber matrassen. Het zijn de relatief goedkope producten binnen deze sector. Polyether is beperkt luchtdoorlatend en slecht druk verlagend. Matras Factory verwerkt polyether van een nieuwe CFK-vrije generatie: een materiaal met een fijnere celstructuur en een hoger soortelijk gewicht dan gebruikelijk.

 

Eigenschappen van een polyether matras:

  • De goedkoopste matras die je kan vinden. Prijs/kwaliteitsverhouding is ‘goed’ te noemen;
  • Grote kans op kuilvorming door de gesloten structuur van de matras;
  • Neem niet zo goed vocht op;
  • Luchtcirculatie (ventilatie) is eerder matig;
  • Slechte drukverlaging, weinig veerkrachtig;
  • Relatief beperkte levensduur;
  • Geschikt voor opgroeiende kinderen, in reserve bedden of boten of caravans;

Geschikte bodems voor polyether matrassen:

Polyether matrassen kunnen op elk type bedbodem gebruikt worden. Daaronder verstaan we ook de niet-verstelbare én verstelbare bedbodems.

 

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen (of High Resilience-schuim matrassen of HR-matrassen) worden vervaardigt uit polyurethaanschuim. Dit type matras kenmerkt zich vooral door de uitstekende luchtdoorlatendheid en veerkracht.

Een koudschuim matras heeft een open structuur dankzij het gebruikte materiaal. Hierdoor ademt het goed en kan het alle vocht goed afvoeren. Het grootste voordeel van een HR matras is de hoge veerkracht omdat dit zorgt voor een goede ondersteuning van ons lichaam tijdens het slapen.

Kuilvorming komt in principe niet voor bij koudschuim matrassen. Het zijn matrassen van hoge kwaliteit, die een lange levensduur kennen en het comfort gedurende jaren behouden. HR-matrassen zijn verkrijgbaar in soft, medium en stevig.

De prijs van een koudschuim matras is zal duurder uitvallen dan veermatrassen. De prijs is echter wel grotendeels afhankelijk van de kwaliteit. Er kan immers een onderscheid gemaakt worden tussen medisch koudschuim, en de types A, B en C koudschuim.

Type C is in principe afgekeurd en geschikt voor kussens, maar komt ook nog voor in sommige matrassen. Er bestaat dus ook ‘slecht’ koudschuim met slechte kwaliteit. Test daarom eerst een matras uit in de winkel, of koop je koudschuim matras bij een betrouwbare fabrikant.

Koudschuim van slechte kwaliteit is nefast voor onze gezondheid jeukklachten, tranende ogen, hoofdpijnen, … ze komen her en der wel eens voor. Kies daarom steeds voor koudschuim van het type A en wees alert wanneer spotgoedkope koudschuim matrassen worden aangeboden.

 

Eigenschappen van koudschuim matrassen:

  • Volledig anti-allergeen en daarom een populaire keuze in ziekenhuizen;
  • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding;
  • Zeer veerkrachtig en heel erg comfortabel;
  • Lange levensduur omwille van goede kwaliteit van het materiaal;
  • Voelt lekker koel aan en geen risico op kuilvorming;
  • Goede ventilatie en luchtdoorlating;
  • Kan vocht heel goed opnemen en afvoeren;

 

Geschikte bodems voor koudschuim matrassen:

Koudschuim matrassen kan je in principe op elk type bedbodem gebruiken. Ook verstelbare bedbodems vormen geen probleem dankzij de hoge elasticiteit van het gebruikte materiaal.

Een koudschuim matras kan gebruikt worden op volgende bedbodems:

  • Lattenbodem
  • Spiraalbodem
  • Schotelbodem
  • Boxspring
  • Verstelbare bedbodems

 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen vinden meer en meer hun weg naar het grote publiek. Dit type matras kent veel voordelen ten opzichte van andere soorten matrassen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door NASA voor gebruik in de ruimtevaart.
Andere benamingen waaronder traagschuim matrassen bekend zijn, zijn: memory foam, Nasa matras, geheugenschuim en visco-elastisch schuim.

Traagschuim matrassen zijn uniek omwille van hun drukverlagende eigenschappen. Het bestaat uit schuim dat niet naar de oorspronkelijke vorm probeert terug te keren, dit gebeurt althans véél langzamer. Hierdoor wordt een heuse drukverlaging op het lichaam bekomen.
Deze drukverlagende eigenschappen kent men niet bij andere schuimsoorten of matrassen met veringen: er wordt altijd geprobeerd om terug te keren naar de oorspronkelijke staat.

Traagschuim zorgt dat er een natuurlijke lichaamshouding blijft behouden en dat je lichaam goed wordt ondersteund tijdens het slapen. De drukverdeling is beter over het volledig lichaam.

Een andere unieke eigenschap is dat traagschuim matrassen reageren op de temperatuur van uw lichaam: de matras wordt zachter bij uitstekende lichaamsdelen zodat een aanpassing aan de vorm van uw lichaam beter gebeurd. Dit betekend wel dat de matras in de eerste minuten relatief koud kan aanvoelen, zeker in de wintermaanden.

De voordelen van een traagschuim matras zijn natuurlijk enkel van toepassing naarmate je een kwaliteitsvolle matras koopt. Niet elke koudschuim matras heeft voldoende van deze unieke eigenschappen. Sommige NASA matrassen reageren zelfs helemaal niet op uw lichaamstemperatuur.

Een minpuntje dat bij een aantal van deze matrassen terug komt is de ventilatie: de matras kan te warm beginnen aanvoelen. Dit is een belangrijk aandachtspunt om na te kijken wanneer je van plan bent een koudschuim matras te kopen. Matrassen zoals de Tempur Cloud zijn bijvoorbeeld wel goed als het op ventilatie aankomt.

Zowel vochtopname als ventilatie is zeer goed als de dichtheid en de densiteit van de matras niet te hoog is. Een densiteit die tussen de 50 en 65 ligt, levert in principe een ideaal traagschuim matras op.

Omwille van alle eigenschappen is een traagschuim matras ideaal voor mensen met gevoelige gewrichten of spieren.

 

Eigenschappen van traagschuim matrassen:

  • Geen risico op kuilvorming;
  • Goede vochtopname en ventilatie;
  • Unieke drukverlagende eigenschappen;
  • Zorgt voor een goede ondersteuning van uw lichaam: bloedvaten en zenuwbanen worden niet afgekneld;
  • Lange levensduur;

 

Geschikte bodems voor traagschuim matrassen:

Traagschuim matrassen kan je in principe op elke soort bedbodem gebruiken. Ook verstelbare bedbodems vormen geen probleem.

Een traagschuim matras kan gebruikt worden op volgende bedbodems:

  • Lattenbodem
  • Spiraalbodem
  • Schotelbodem
  • Boxspring
  • Verstelbare bedbodems

 

Latex matrassen

Latex matrassen bestaan meestal uit een combinatie van natuurrubber en synthetisch rubber. Rubber heeft een uitstekende vormvastheid omdat het van nature veerkrachtig is. Hierdoor kan een goede ondersteuning van het lichaam bekomen worden. Een andere benaming die veel wordt gebruikt voor dit type matras is de schuimrubber matras.

Latex matrassen kan men indelen in verschillende zones, zodat de ondersteuning en het comfort verbeterd kan worden. De natuurlijke houding van het lichaam wordt behouden, wat belangrijk is om optimaal in rust te komen.

Een natuurlatexmatras is de beste keuze. Dit is een matras die voor minstens uit 40% uit natuurrubber is vervaardigd. Er moeten steeds additieven toegevoegd worden, anders zak je helemaal door de matras. Natuurrubber is heel erg veerkrachtig en kent een grote rekbaarheid. Deze voordelen kan je echter ook terugvinden in de prijs.

Latexmatrassen zijn heel erg prettig om op te liggen. Ze scoren echter minder goed op vlak van ventilerende eigenschappen en op vochtdoorlatendheid. Dit komt omdat gewone latex geen open celstructuur heeft. Deze laatste eigenschappen kunnen verbeterd worden door het aandeel aan natuurlatex te verhogen. Je moet er dan wel op letten dat het ligcomfort er niet (teveel) op achteruit gaat.

De levensduur is spijtig genoeg maar gering. Er wordt geschat dat latex matrassen gemiddeld 7 jaar mee gaan, terwijl de levensduur bij andere matrassen zonder problemen de 10 of 15 jaar bereiken.

 

Eigenschappen van latex matrassen:

  • Latex is heel erg elastisch en past zich goed aan op het lichaam;
  • Het is een zeer veerkrachtige matras;
  • De vochtdoorlatendheid is minder goed tot matig;
  • Latexmatrassen zijn niet drukverlagend;
  • Minder goede ventilatie eigenschappen waardoor het snel te warm kan worden;
  • Relatief duur omwille van het beperkte aanbod;

 

Geschikte bodems voor latex matrassen:

Latex matrassen kan je in principe op elke soort bedbodem gebruiken, maar ze komen het best tot hun recht op een lattenbodem of schotelbodem. Ook verstelbare bedbodems vormen geen probleem omdat latex van nature een zeer elastisch materiaal is.

Een latex matras kan gebruikt worden op volgende bedbodems:

  • Lattenbodem
  • Spiraalbodem
  • Schotelbodem
  • Boxspring
  • Verstelbare bedbodems

 

Waterbed / watermatras

Niet heel veel mensen kiezen er voor om te slapen op een waterbed of watermatras. Toch willen we u deze niet onthouden. Een waterbed heeft nog steeds iets onrealistisch of futuristisch. De prijzen van waterbedden zijn echter gezakt en de techniek verbeterd, waardoor het misschien toch de moeite kan lonen om te opteren voor een waterbed.
Lees hier ons artikel over waterbedden.

 

Andere matras soorten

Hybride matras

Een andere matrassoort is de hybride matras. Hierbij worden verschillende materialen door elkaar gebruikt om tot een goed resultaat te komen voor de gebruiker. De beste eigenschappen van de verschillende types materialen zoals latex, koudschuim, traagschuim en eventueel pocketveren worden gecombineerd in één matras. Zo dient koudschuim vaak voor stabiliteit en wordt latex ingezet om comfort te verhogen. Traagschuim kan zowel bovenaan de matras als tussenin gebruikt worden.

De combinatiematras is een ontwikkeling die de laatste jaren steeds meer ingang vindt. Een voorbeeld van een hybride matras is deze matras voor mensen met rugklachten.

 

Een matrastopper (of oplegmatras)

Een oplegmatras wordt bovenop een bestaande matras geplaatst als de oude matras teveel slijtage vertoont en een tijdelijke oplossing nodig is.

Een matrastopper wordt ook vaak samen verkocht met een gewone matras, bijvoorbeeld bij een boxspringcombinatie. Op die manier wordt een matras in twee stukken gedeeld. Dit heeft eigenlijk niet zo veel nut bij het kopen van een nieuwe matras.

Het is wel voordelig op hygiënisch vlak omdat de onderliggende matras enigszins gespaard wordt en schoner houdt. De tijk van een oplegmatras is veelal ook afritsbaar waardoor je deze regelmatig kan wassen.

Toch worden vaak specifieke redenen aangehaald waarom je een oplegmatras zou kunnen kopen. Het dient om een oude matras opnieuw leven te geven zonder een grote investering te hoeven verrichten.

Het kan de stevigheid van uw matras veranderen wat handig kan zijn indien je toch een te harde matras hebt gekocht. Wie rugpijn heeft of gevoelige gewrichten kan opteren voor een matrastopper van traagschuim zodat het comfort optimaler wordt.

Een andere reden om een matrastopper te kopen is als je volledig andere wensen hebt dan je partner. Op die manier kan elke persoon toch zorgen voor specifiek slaapcomfort. Een matras is immers een persoonlijke keuze.

Meer weten over oplegmatrassen en de prijzen? Dat kan je in dit artikel terugvinden.

 

Luchtgeveerde matrassen

Een luchtgeveerde matras bestaat uit een kunststof zak die met lucht wordt gevuld. De kern van lucht wordt afgesloten door latex of koudschuim. Alles kan ingesteld worden waardoor je eigenlijk de hardheid naar eigen wens kan kiezen. Onthou echter wel dat de temperatuur in de ruimte de luchtdruk kan doen wijzigen.

Net zoals bij een watermatras, zorgt een luchtgeveerde matras voor een gelijkmatige verdeling van de steun die aan het lichaam wordt gegeven. Het kan ook op elke bedbodem geplaatst worden wat een groot voordeel is. Ook verstelbare bedbodems zijn mogelijk.

Ziekenhuizen gebruiken luchtgeveerde matrassen tegen doorligwonden. De matras past zich immers goed aan naar de vormen van het lichaam en slapen op je zijkant vormt hier ook geen enkel probleem.

Net zoals bij een waterbed zal de vinylkern van de matras geen lichaamsvocht of andere stoffen opnemen. Dat maakt dit type matras heel erg geschikt voor personen met een allergie. Je verwacht het misschien niet, maar een luchtgeveerde matras kan zeker tot 10 jaar meegaan.

 

Goedkoop zijn ze echter niet. Je mag al snel rekenen aan een prijs vanaf 800 euro.

 

Gel matrassen?

Relatief nieuw als materiaal in matrassen is gel. Gel wordt op diverse wijzen gebruikt in vullingen. Zo bestaan er matrassen die voorzien zijn van een gellaag die bestaan uit schuimlaag waarin uiterst kleine deeltjes gel in verwerkt zijn.

Een matraslaag dat bestaat uit met gel gevulde kussentjes kan ideaal zijn als je het snel warm hebt in bed. Gel voelt immers koel aan, ook als de omgeving bijzonder warm is. Een nadeel hieraan is dan wel dat de ventilatie niet erg goed is.

Een matras kan opgevuld worden met een speciale vulling van gel dat zich aanpast aan het lichaam. Op een gelmatras wordt het gewicht verdeeld waardoor er geen drukpunten ontstaan. De hardheid (stabilisatie) is normaliter aan te passen volgens je persoonlijke wensen. Met keukenzout kan een gelmatras weer teruggebracht worden tot water.

 

Kindermatrassen?

Alhoewel alle hierboven besproken matrassen soorten ook voor kinderen kunnen gebruikt worden, hebben kinderen in hun opgroeiende fase toch andere noden dan volwassenen. Het is dan ook belangrijk om hiermee rekening te houden.

Het is belangrijk dat een kindermatras geen zones heeft. Dat komt omdat een kind nog niet volgroeid is, en er een risico bestaat dat hij of zij in de verkeerde zones gaat liggen. Een kindermatras moet ook voldoende ventileren en mag niet te warm worden.

De beste keuze kindermatras is wellicht een koudschuim matras. Deze bieden het meeste comfort en veiligheid. Dit soort matras scoort dan ook het best op alle eigenschappen die een kindermatras nodig heeft.

Lees ook
jeugdkamer
Jeugdkamers
no image set
Donsdekens
no image set
Lattenbodem bed: Tips, prijs en nuttige info
no image set
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
no image set
Slaapkamer inrichting
no image set
Ladekasten
no image set
Hemelbed in de slaapkamer
no image set
Koudschuim
no image set
Kleerkast kopen: Praktische tips.
no image set
Pocketvering matras
no image set
Waterbed / watermatras: Kiezen voor slaapcomfort.
slaapkamer
slaapkamer