Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Donsdekens

Donsdekens, dekbedden en kussen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar dat zijn niet de enige twee factoren waarop je deze artikelen kunt selecteren.

Bij kussens speelt het gewicht mee, dat bepaald of een kussen hard of juist zacht is. Een dekbed is altijd ingedeeld in een bepaalde klasse, zoals zomer-, winter- of vierseizoenendekbed. Een gegeven dat echter bij alle drie mee kan spelen is de vulling.

Zeker bij dekbekken en dekens bepaalt dat voor een groot deel hoe je eronder slaapt. Sommige mensen verafschuwen ze, maar anderen zweren er juist bij. Feit is dat donsdekbedden erg speciaal zijn, hoewel men daar niet altijd bij stilstaat.

Het eerste misverstand is namelijk al dat alle dekbedden met dons zijn gevuld. Misschien zitten er wel veertjes in, maar meer dan een bepaald percentage zal dat niet.

Een fabrikant mag zijn product pas als ‘donzen dekbed’ aanprijzen als er meer dan 85% dons in zit. De controle daarop is zeer streng aangezien dit verplicht is sinds 2001 volgens de Europese wetgeving. Echte donzen dekbedden zijn behoorlijk aan de prijs en bieden, als je er van houdt, een uniek slaapcomfort.

Er kan een onderverdeling gemaakt worden in 5 klassen om te bepalen of het al dan niet om een donsdeken gaat. Klasse 1 zijn donsdekens die gemaakt zijn van nieuw dons en veren, klasse 2 zijn dekens die voor maximaal 15% gevuld zijn met gerecycleerde veren, dons of andere vulmaterialen, klasse 3 zijn dan weer dekens waarvan het percentage vulmaterialen dat niet dons of veren zijn hoger bedragen dan 15%.

 

Donsdekens voordelen.

Dons heeft een eigenschap die bij dekbedden en dekens heel erg van pas komt. Alle donsveertjes worden omringt door lucht: ze zweven als het waren in een luchtbel. Dat biedt een ongekend niveau van isolatie (en dus warmte) en klimaatregeling. Dankzij deze unieke eigenschap is een donzen deken bovendien erg licht van gewicht. Wanneer je ’s nachts snel het gevoel hebt dat er een groot gewicht op je drukt kan een donzen dekbed dus een verademing zijn.

Wanneer een donsdeken gevuld is met veren, dan zal je dit voelen. Veren hebben minder vulkracht en voelen steviger aan dan donsdekens die gevuld zijn met dons.

Er kunnen grote kwaliteitsverschillen merkbaar zijn tussen verschillende soorten donsdekens. De verhouding van de gebruikte veren en dons als vulling is hierbij het belangrijkste. Andere kwaliteitsverschillen kunnen te maken hebben met de kwaliteit van de tijk, de herkomst van het dons en de afwerking van het donsdeken.

 

Donsdeken kopen.

De prijs kan je misschien aanhalen als nadeel, maar een goed donsdeken gaat wel 25 jaar of zelfs je hele leven mee. Donsdekens of dekbedden die zijn gevuld met kwaliteit materiaal kosten flink wat geld.

Gelukkig betaal je wel voor iets tastbaars en gaat het niet om imago: alle kosten zijn prima terug te leiden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaakproces van het dons. Het moet grondig gebeuren, maar het is niet de bedoeling dat de veertjes beschadigen. Omdat er waar precies gewerkt moet worden tijd nodig is, verklaart dat een deel van de niet geringe aanschafprijs.

Toch kan je al een donsdeken kopen aan 130 euro, het gaat dan meestal om een licht dekbed voor twee personen. Kijken we even naar de duurdere klassen, dan komen we uit op een prijs van 1.300 voor een ultralicht warm donsdeken dat volledig gevuld is met Canadese ganzendons.
Een degelijk donsdeken kan je ook gerust al kopen voor 200 euro, je hoeft dus niet perse voor de duurste optie te gaan.

 

Tips bij het kopen van een donsdeken.

Er valt veel bij kijken bij het kopen van een donsdeken. Een belangrijke eigenschap bij een donsdeken is dat deze vochtabsorberend is. Daarbij mag deze ook niet te zwaar zijn.

Sommige specialisten kunnen u een aantal vragen stellen, en aan de hand van uw antwoorden adviseren welk donsdeken het best bij u past. Dan kan over het gebruik gaan (zomer en/of winter), of je met open ramen slaapt, of er airco aanwezig is in de kamer, enz …

Algemene tips om zelf een donsdeken te kopen kunnen we u natuurlijk ook meegeven. Let bijvoorbeeld steeds op de grootte van het donsdeken: kies voor een donsdeken dat twee maten groter is dan uw matras, want als je veel beweegt dan blijft je partner tenminste gedekt. Je kan je ook baseren op je eigen lichaamslengte en daar bijvoorbeeld 40cm bijtellen om de ideale grootte te bekomen. De twee manieren om het ideale formaat te bekomen zullen niet veel van elkaar afwijken.

Voel je graag je donsdeken of niet? Dat is belangrijk om te bepalen welk gewicht je donsdeken mag zijn. Zware donsdekens wegen ongeveer 500 gram per vierkante meter terwijl lichte donsdeken slechts 180 gram per vierkante centimeter wegen.

Het kan zijn dat je partner helemaal tegenovergesteld is als jijzelf als het op slapen aankomt. Dan kan je nog steeds opteren om elk een eenpersoonsdonsdeken te kopen. Je mist dan misschien wel de gezelligheid van een tweepersoonsdonsdeken, maar dan kan je in ieder geval slapen volgens jouw persoonlijk comfort.

Donsdekens worden onderverdeel in warmteklassen (van 1 tot 4 of meer). Zodoende kan je inschatten welk type je nodig hebt. Wie met open ramen slaapt, snel koud heeft, of wanneer er airco aanwezig is, dan is een bepaald type warmteklasse misschien wel aanbevolen in uw situatie.

 

  • Warmteklasse 1: Warm dekbed voor personen die snel koud hebben of waar de slaapkamer eerder koud is.
  • Warmteklasse 2: Een warm dekbed dat doorheen het hele jaar gebruikt kan worden
  • Warmteklasse 3: Een relatief warm dekbed dat ook doorheen het hele jaar gebruikt kan worden. Ideaal bij verwarmde slaapkamers in de winter en de normale warmte in de zomer.
  • Warmteklasse 4: Een licht dekbed, geschikt voor mensen die het snel warm krijgen.

Naast bovenstaande warmteklasse, kan het best mogelijk zijn dat een winkel of webshop dezelfde of meer klassen hanteert. Dit doen ze om alle soorten donsdekens nog beter te kunnen indelen zodat je nog meer diepgaander kan inspelen op jouw persoonlijke noden.

De tijk, het omhulsel van de vulling, kan ook belangrijk zijn. Het aantal garen of draden bekijken kan je hierbij helpen. Hoe strakker de draden, hoe beter de kwaliteit van een donsdeken. Deze kwaliteit kan je herkennen aan de Nm-waarde. Dit is het aantal meter garen per gram. Een waarde vanaf 100Nm tot 150Nm zou in principe moeten volstaan en een ideale combinatie moeten vormen van kwaliteit en sterkte.

De vulling kan natuurlijk of synthetisch zijn. Natuurlijke vullingen kennen een betere isolatie en gaan langer mee. Luchtcirculatie is ook een sterk punt bij natuurlijke vullingen. Synthethische donsdekens zijn vooral ideaal voor mensen die allergieën (bv. stof of huismijt) hebben. Als je last hebt van een allergie, dan laat je je best alsnog instaat bij een slaapspecialist om zeker de juiste keuze te maken.

 

Donsdeken onderhouden.

Een donsdeken in optimale staat houden? Dat kan met enkele eenvoudige tips. Regelmatig uw donsdeken uit het raam hangen is een eerste tip die je kan toepassen. Het opgenomen vocht kan op die manier veel makkelijker ontsnappen. Bij voorkeur doe je dit bij droog weer.

Overdrijf niet met teveel warmte of direct zonlicht op je donsdeken: de veertjes zullen hierdoor uitdrogen. Hang dus niet je donsdeken over de verwarming.

Een donsdeken moet je opschudden en niet opkloppen of stofzuigen. Licht borstelen is eventueel ook voldoende. Om de 4 a 5 jaar kan je tenslotte je donsdeken bij een specialist laten reinigen. Het zorgvuldig reinigen van uw donsdeken is specialisten werk. Kost je je donsdeken bij een slaapspecialist? Vraag dan daar als eerste meer informatie hierover.

Een donsdeken gaat normaliter 20 tot 30 jaar mee indien deze goed onderhouden wordt.

 

 

Lees ook
no image set
Garderobekasten
slaapkamer
slaapkamer
no image set
Hemelbed in de slaapkamer
no image set
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
no image set
Pocketvering matras
no image set
Dressoir kopen of dressoir op maat?
no image set
Koudschuim
no image set
Dressing room: Een dressing op maat
no image set
Matrassen: welk soort matras kiezen?
no image set
Soorten kleerkasten: Overzicht
no image set
Lattenbodem bed: Tips, prijs en nuttige info
no image set
Slaapkamer ideeën