Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Opklapbed (bedkast) of vouwbed?

Mensen die al eens zijn verhuisd en vooraf de inrichting in de plattegrond hebben getekend zullen het er mee eens zijn dat je in zo’n situatie alles toch iets anders neerzet dan je in gedachten had.

Die bank bijvoorbeeld, daar bleek toch meer ruimte nodig om er goed omheen te kunnen lopen.
Of die kast, die toch net niet in de nis paste. Hetzelfde gebeurt vaak met een bed.

 

Het opklapbed

Soms plan je het ergens precies tussen in maar blijkt later dat het bed dan teveel de kamer in komt. Opklapbedden lossen dit probleem op. Ze slapen als ieder ander bed en als je opstaat klap je ze zo weg in een muur of kast.

Dat is meteen ook het vernuftige aan dit ontwerp. Net als een bedbank, waar het bed eveneens weg is te klappen, kan dat bij een opklapbed ook. Het bed wordt als kast geleverd die je overal in huis kunt neerzetten (zolang ‘ie maar tegen een rechte muur staat).

Als je een goede plek hebt uitgezocht en het meubel hebt geplaatst (of dat hebt laten doen) kun je het bed eruit klappen. Hoe dat precies gaat verschilt per model, al kun je ze onderscheiden in een twee hoofdgroepen.

 

Twee hoofdgroepen opklapbedden.

De eerste categorie omvat bedden die staand uit de muur klappen. Het hoofdeinde gaat daarbij omhoog en de kast, waar het bed in wordt weg geklapt, is hoger dan dat ‘ie breed is. Zo’n model neemt dus het allerminste ruimte in.

De andere groep, met bedden die liggend worden in- en uitgeklapt, zijn ook nog enorm handig als je ruimte wil besparen, maar hebben nog steeds een lange muur nodig: de kast is immers nog minimaal twee meter breed. Het voordeel is wel dat de ombouw niet zo hoog is, zodat je er nog van alles op kunt zetten.

Bedkasten kan je zowel horizontaal als verticaal uitklappen. Je hebt dus de keuze welk soort bedkast je wilt plaatsen. Daarnaast bieden speciaalzaken ook de mogelijkheid aan om de slaapkamer of logeerkamer verder in te richten, door deze te integreren met hangkasten en/of legkasten, hoekkasten, vitrinekasten enz… Je koopt dus als het ware een hele slaapkameruitrusting.
Geen logies? Dan kan je het bed opklappen en de ruimte voor iets anders gebruiken.

Tip: Opklapbedden zijn perfect voor kleine studio’s, kleine appartementen, of logeerkamers die frequent gebruikt worden.

 

Opklapbedden voordelen en nadelen.

De voordelen van bedkasten zijn eenvoudig te begrijpen: ruimte besparen. Een bedkast met tafel kan bijvoorbeeld nuttig zijn in zeer kleine ruimtes en hierdoor heel erg multifunctioneel zijn op een klein oppervlak:

  • Ruimte om te eten;
  • Ruimte op te slapen;
  • Vrije ruimte (alles toegeklapt);

Jammer genoeg zijn er ook een aantal nadelen. De eerste is van praktische aard: je kunt elke keer het bed opnieuw opmaken omdat losliggende stukken bij het kantelen gaan schuiven. Verder is de prijs vaak gepeperd: zelfs voor een simpel opklapbed ben je al zo duizend euro kwijt.

 

Opklapbed prijzen.

Het is moeilijk om een prijs te plakken op een opklapbed omdat ze zoveel mogelijkheden zijn. We zijn even op zoek gegaan naar enkele richtprijzen en kwamen tot onderstaande richtprijzen.

  • Bedkast met bureauruimte, bedmaat van 85x200cm, horizontaal uitklapbaar, exclusief matras: Prijs vanaf 2.450 euro
  • Bedkast met eettafeltje, bedmaat van 150x200cm, verticaal uitklapbaar, exclusief matras: 3.000 euro
  • Bedkast, bedmaat van 85x200cm, horizontaal uitklapbaar, exclusief matras: 1.300 euro
  • Bedkast, bedmaat van 90x200cm, horizontaal uitklapbaar, exclusief matras: 750 euro

Je dient niet te vergeten dat er nog extra kosten kunnen bijkomen, bijvoorbeeld van de levering, of als je wenst dat de verkoper deze komt monteren, de aankoop van een extra matras,…

 

Alternatief: een vouwbed.

Een vouwbed is veel goedkoper dan een volwaardige bedkast. Daar komt ook nog eens bij dat de meeste zodanig opklapbaar zijn dat je ze eenvoudig kunt verhuizen/verplaatsen naar een andere locatie. Een vouwbed kost ongeveer tussen de 150 euro en 350 euro en dit kan eveneens gemakkelijk online gekocht worden.

Vouwbedden nemen veel minder ruimte in dan een normaal bed of bedkast. Je zal alleen een plekje moeten voorzien om het ingeplooid vouwbed weg te bergen, maar wellicht heb je nog wel een klein hoekje vrij in huis. Een vouwbed kan je makkelijker verplaatsen naar een andere ruimte in huis, of zelfs meenemen voor een logeerpartij buitenshuis. Qua comfort ligt deze ook stukken beter dan een matras op de grond of een luchtmatras.

Vouwbedden zijn perfect voor kleine studio’s, kleine appartementen, logeerkamers die occasioneel gebruikt worden, of wanneer je zelf steeds iets achter de hand wil houden.

 

Lees ook
matras
Oplegmatras: uitleg en prijzen
kast in slaapkamer
Slaapkamerkasten
slaapkamer met inloopkast
Inloopkast: van slaapkamer tot kledingkamer.
slaapkamer
slaapkamer
hemelbed
Koudschuim
garderobekast
Garderobekasten
soorten kleerkasten
Soorten kleerkasten: Overzicht
inloopkast
Dressing room: Een dressing op maat
meubelen
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
matrassen
Matrassen: welk soort matras kiezen?
jeugdkamer
Jeugdkamers
luxe bed
Waterbed / watermatras: Kiezen voor slaapcomfort.