Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Lattenbodem bed: Tips, prijs en nuttige info

Een goede lattenbodem is absoluut nodig voor een goede nachtrust. Je wilt toch immers een fijn en comfortabel bed tot je beschikking te hebben? Bij het kiezen en samenstellen van een bed moet je een aantal dingen goed in de gaten houden.

Sommige componenten, zoals het matras, spelen misschien wel een grotere rol dan andere, zoals de kleur van de poten dat minder belangrijk is.

Onderschat echter ook de bedbodem niet. Daar zijn verschillende types van, waarvan de aloude lattenbodem waarschijnlijk de bekendste en populairste is.

Met een goede lattenbodem komt je matras ook veel beter tot zijn recht.

 

Over de lattenbodem.

Deze bedbodem werd al in de jaren vijftig uitgevonden en wordt nog steeds veel toegepast. Niet altijd meer in zijn oorspronkelijke vorm, maar de basis is nog gelijk. De bodem bestaat uit een aantal dwars geplaatste latten. Soms worden die in de zijkant in een frame geklikt, maar in andere modellen zijn ze met sterke linten aan elkaar gebonden. Die laatste optie lijkt een stuk flexibeler, er is immers geen frame om rekening mee te houden, maar verstelbare lattenbodems gaan echter niet uit van dit bevestigingsprincipe.

Verstelbare lattenbodems bestaan namelijk ook! Handmatig of elektrisch, er is van alles mogelijk. Al deze mogelijkheden zijn een goed voorbeeld van de veranderingen die in de loop der jaren aan het ontwerp zijn gemaakt. Om het heel oneerbiedig te zeggen: de lattenbodem is geëvolueerd van veredelde pallet tot volwaardig bed. Het is dan ook niet slim om hierop te bezuinigen.

Omdat een lattenbodem een actieve bedbodem is, wat wil zeggen dat de bodem het grootste deel van de steun voor rug en nek geeft, kan een slechte of starre lattenbodem de kwaliteit van een goed matras compleet teniet doen. De lattenbodem zorgt er immers voor dat de matras ondersteund wordt en voorkomt dat de matras zal doorzakken. Stem beide dus op elkaar af en kies liever bij beide voor iets mindere kwaliteit als een echt goede set te prijzig wordt. Immers, bezuinigen op één haalt in een klap het slaapcomfort uit de combinatie.

Een gemiddelde lattenbodem moet zeker tien jaar kunnen meegaan, een kwaliteitsvolle lattenbodem moet zeker een levensduur kennen van 20 jaar. In de meeste gevallen zal de lattenbodem tot 3 keer langer meegaan dan de matras.

Ter samenvatting: een lattenbodem bestaat in verschillende uitvoeringen, zijnde: de vaste lattenbodems, de manueel verstelbare lattenbodems en de elektrisch verstelbare lattenbodems. Het is geschikt voor elke soort matras, maar wordt veelal toch afgeraden in combinatie met binnenvering en pocketvering matrassen.

 

Lattenbodem kopen: Tips.

Zoals je al zult gemerkt hebben: zowel de matras, als de lattenbodem zijn belangrijke onderdelen van het bed. Beiden zijn even noodzakelijk voor een comfortabele nachtrust. Het is dan ook logisch dat een lattenbodem steeds moet gekozen worden in functie van de samenstelling van uw matras.

Het is mogelijk om een lattenbodem te kopen waarbij hoofd- en voeteneinde in hoogte versteld kan worden. Een hoofdeinde hoger instellen kan nuttig zijn voor mensen die graag lezen of ontbijten in bed. Een verstelbaar voeteneinde is dan weer nuttig voor mensen die net iets meer willen ontspannen of wiens benen omhoog moet houden omwille van een blessure. Zoals je merkt, heeft een lattenbodem multifunctioneel nut.

Waarop dien je zoals te letten bij de aankoop van een lattenbodem? In eerste instantie moet deze stevig zijn. Het aantal latten en de manier waarop de latten zijn bevestigd op het kader zouden ook een rol moeten spelen bij het maken van uw keuze. Het moet de matras voldoende steun bieden en vlak houden.

De lattenbodem moet eveneens zorgen voor voldoende ventilatie van de matras en de latten moeten lichtjes kunnen veren om je lichaam optimaal te ondersteunen tijdens het slapen. De latten dragen niet alleen het gewicht van de matras, maar ook uw gewicht waardoor ze een actieve ondersteuning bieden aan je lichaam, bij elke beweging die je maakt in bed.

Een verstelbare lattenbodem biedt natuurlijk ook een extra meerwaarde. Dit kan elektrisch of manueel gebeuren. Hiermee kan dan de ondersteuning geregeld worden. Kies je voor een elektrisch verstelbare lattenbodem, zie er dan wel op toe dat de motor een laag voltage heeft (bv. 24 volt) ter voorkoming van elektromagnetische straling. Onthou ook dat een manueel verstelbare lattenbodem een heel stuk goedkoper is.

 

De prijs van een lattenbodem

Aan een lattenbodem ben je eigenlijk niet veel geld kwijt in vergelijking met een matras, wat eigenlijk ook vreemd lijkt gezien het belang van een lattenbodem voor onze nachtrust. Een goedkope lattenbodem kopen kan al rond de prijs van 30 euro (eenpersoonsbed).

Afhankelijk van je wensen kan de prijs oplopen tot 890 euro. Voor die prijs heb je dan wel een volledig elektrisch verstelbare lattenbodem voor een tweepersoonsbed, uitgerust met 5 comfortzones, met een verzwaarde houten omlijsting en 42 latten die opgebouwd zijn uit 6 lagen berkenhout.

De prijs van een lattenbodem kan (zelfs voor een eenpersoonsbed) oplopen tot 1.000 euro, maar in principe zou je in staat moeten zijn om een degelijke lattenbodem te kopen rond de prijs van 300 euro voor een tweepersoonsbed.

 

Lees ook
no image set
Ladekasten
no image set
Matras prijs
no image set
Soorten kleerkasten: Overzicht
no image set
Dressing room: Een dressing op maat
no image set
Oplegmatras: uitleg en prijzen
no image set
Slaapkamer ideeën
no image set
Kleerkast kopen: Praktische tips.
no image set
Matrassen: welk soort matras kiezen?
no image set
Dressoir kopen of dressoir op maat?
no image set
Pocketvering matras
no image set
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
slaapkamer
slaapkamer