Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Waterbed / watermatras: Kiezen voor slaapcomfort.

Niet heel veel mensen kiezen er voor om te slapen op een waterbed of watermatras. Toch willen we u deze niet onthouden. Een waterbed heeft nog steeds iets onrealistisch of futuristisch. De prijzen van waterbedden zijn echter gezakt en de techniek verbeterd, waardoor het misschien toch de moeite kan lonen om te opteren voor een waterbed.

We kunnen een onderscheid maken tussen twee soorten waterbedden: de hardsiders en de softsiders. Hardside waterbedden liggen in een ledikant, terwijl softside waterbedden bestaan uit een zachte omlijsting die de zijwaartse druk moet opvangen.

 

luxe bed

 

Waterbedden en hun voordelen

Een waterbed ligt heel erg comfortabel, maar het kan moeilijk zijn om in en uit te stappen. Het lichaam krijgt een goede ondersteuning die gelijkmatig is verdeelt. Er zijn dus geen drukpunten.

Waterbedden zijn als het ware zakken die gevuld worden met water. De zakken bestaan veelal uit vinyl. Het water wordt verwarmd door een verwarmingselement. Je bent dus perfect in staat om zelf de temperatuur in te stellen. Koeler in de zomer? Dat is dus perfect mogelijk.

Een waterbed zorgt dus voor een goed ligcomfort en een unieke slaapervaring. Het is dan ook heel erg geschikt voor mensen die vaak op hun zij slapen: het aanpassingsvermogen rond heup en schouders zijn heel erg goed. Het uitstekende comfort zorgt er voor dat waterbedden meer en meer voor dagdagelijks gebruik gekocht worden.

De levensduur van de matras is zeker afhankelijk van de kwaliteit van het waterbed dat je koopt, maar ook van het onderhoud. Een waterbed onderhouden is in principe niet zo heel erg moeilijk, maar wel belangrijk om een langere levensduur te bekomen. Gemiddeld genomen gaat een waterbed 7 jaar mee, maar dat kan eenvoudig oplopen tot 10 jaar indien er gekozen wordt voor een watermatras van goede kwaliteit.

Een waterbed is tot slot ook heel erg hygiënisch en zal geen kuilen vormen. Omdat de kunststof matras van een waterbed geen lichaamsvocht of andere stoffen opneemt zoals huidschilfers, huisstof en bacteriën zijn ze heel erg geschikt voor mensen met een allergie.

 

Maar ook nadelen …

Een waterbed koopt men meestal voor het comfort, maar de nadelen zijn ook belangrijk. Een waterbed is een relatief dure aankoop. Wie kwaliteit wil mag al rekenen op een prijs die start vanaf 1.000 euro a 1.500 euro.
Bovenop dit prijskaartje dien je er ook rekening mee te houden dat een waterbed permanent energie vergt om de temperatuur te regelen, en dat het onderhoud veel intensiever is in vergelijking met andere matrassoorten.

Ondanks een heerlijk slaapcomfort heeft een waterbed een slechte ventilatie. Een klam en zweterig gevoel is hier het gevolg van. Het vergt ook heel wat moeite om deze te verplaatsen: het gewicht van een waterbed is immers enorm.

Het belangrijkste nadeel is het risico dat er bestaat op defecten. De verwarmingselementen kunnen immers stuk gaan, maar een lekkage is een defect dat iets grotere gevolgen heeft. Een softside waterbed vermindert het risico op lekken tot quasi nul, maar toch is het belangrijk dat je weet op het bestaan van deze risico’s.

 

Eigenschappen van watermatrassen:

  • Past zich zeer goed aan op het lichaam en ondersteund het waar nodig;
  • Er zijn geen drukpunten omwille van de gelijkmatige verdeling over het oppervlak;
  • Is heel comfortabel om op te slapen;
  • Is heel soepel en veerkrachtig;
  • Kent een relatief goede levensduur;
  • Minder goede vochtverwerking;
  • Vergt relatief veel onderhoud in vergelijking met andere soorten matrassen (ontluchten, product toevoegen, de kunststof reinigen, …);
  • Een waterbed van kwaliteit is relatief prijzig in aankoop;

Geschikte bodems voor watermatrassen:

Een waterbed vereist enigszins aandacht. Zo zal een bodemplaat nodig zijn met gewichtsverdeling als je een watermatras wenst te kopen. Een gewichtsverdelende onderbouw is nodig omwille van het zware gewicht van een watermatras.
Elektrisch verstelbare waterbedden zijn niet beschikbaar, maar een alternatief hierop zijn de lichtgewicht matrassen die eventueel op een verstelbare lattenbodem geplaatst kunnen worden.

 

Waterbed: tips

  • Een softside waterbed is iets eenvoudiger om uit te stappen en vergt minder moeite om op te maken.
  • Waterbedden met twee losse delen bestaan zodat iedere partner alles kan instellen volgens zijn of haar eigen wensen (temperatuur, hardheid, …);
  • Wie op zoek is naar een matras tegen rugpijn, en een beperkt budget heeft kan beter kiezen voor een traagschuim matras (lees er hier meer over): Ze scoren volgens onderzoeken ongeveer even goed maar het prijsverschil is echter wel groot.

Meer lezen over matrassen? Bekijk hier ons overzicht met uitleg over alle soorten matrassen.

Lees ook
hemelbed
Koudschuim
kast in slaapkamer
Slaapkamerkasten
jeugdkamer
Jeugdkamers
ladekasten
Ladekasten
meubelen
Slaapkamermeubelen: Tips en overzicht
veringmatras
Pocketvering matras
slaapkamer met inloopkast
Inloopkast: van slaapkamer tot kledingkamer.
slaapkamer inrichten
Slaapkamer inrichting
bed met matras
Matras prijs
inloopkast
Dressing room: Een dressing op maat
matrassen
Matrassen: welk soort matras kiezen?
donsdeken
Donsdekens