Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Zonwering veranda

Als je een gevel op het zuiden hebt, is het verstandig daar zonwering op aan te brengen. Dat voorkomt dat het binnen bloedheet wordt en zorgt er tevens voor dat de vloer en eventuele kunststukken die in het volle zonlicht zo min mogelijk verkleuren. Zonwering wordt helemaal noodzakelijk wanneer er sprake is van een serre, zeker als die ook op het zuiden uitkijkt en de zon er dus het grootste gedeelte van de dag vol opstaat. Er zijn een aantal oplossingen mogelijk, allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Bovenop de serre is er maar één goed systeem: screens. Dit zijn een soort matten van zonwerend materiaal die over het glazen dak van de serre schuiven. Er zijn systemen die handbediend zijn, maar er zijn ook elektrische modellen te verkrijgen. Wel zo makkelijk en eenvoudig. Screens kun je ook voor de horizontale ramen laten plaatsen, eventueel zelfs in een systeem dat geschakeld is met het eerste zodat je beide zonweringen met één bedieningsunit in werking kunt zetten. Het nadeel daarvan is dat je ze omhoog moet doen als je de serre (bijvoorbeeld door een schuifpui of openslaande deuren) wilt binnengaan of verlaten.

In zo’n geval zijn uitvalschermen beter geschikt. Dit is de bekendste vorm van zonwering: een scherm dat bovenaan de gevel wordt gemonteerd en dat is voorzien van uitklaparmen. Die spannen een scherm op dat de zon tegenhoudt. In tegenstelling tot de eerder genoemde screens zijn hier allerlei designs voor verkrijgbaar, variërend van een effen kleur tot een lijnenpatroon.

Wanneer je elektrische zonwerking laat aanleggen is het raadzaam om te kiezen voor een automatisch systeem. Je hoeft dan niet zelf op te letten wanneer de zon fel begint te schijnen of het hard begint te waaien: daar letten sensoren op. Zeker die windsensor is een belangrijke: als er een fikse bries op steekt en het zonnescherm blijft uitgeklapt kan dat, zeker in geval van een uitvalscherm, gevaarlijke situaties opleveren met desastreuze gevolgen. In het ergste geval kan zelfs de hele zonwering van de gevel komen. Omdat de wind veel vat heeft op grote schermen zijn die extra gevoelig.

Lees ook
dressoir
Dressoir kopen of dressoir op maat?
markiezen
Markiezen
gordijn verduistering
Zonneblinden
gordijnen
Gordijnstoffen
lichtkoepel
Lichtkoepels
zonwering
Zonwering prijs
zonwering
Terrasschermen
knikarm
Knikarm
zonwering terras
Zonneluifel
verticale lamellen
Verticale lamellen
kleerhangers
kleerhangers
Binnenzonwering