Overgordijnen
Geschikt om de zon of het daglicht buiten te houden en te voorkomen dat men vrij zicht heeft op alles wat je binnen uitspoot. Gordijnen dienen een aantal belangrijke doelen, iets waar het grootste gedeelte van de bevolking het wel over eens is. Een bewijs daarvan is het aantal gordijnen dat overal hangt: een huis zonder deze lappen stof voor het raam is een uitzondering. Als je alle soorten gordijnen op een rijtje zet, werkend van klein naar groot vind je onderaan de groep overgordijnen.
Zoals gezegd zijn overgordijnen de grootste en (vaak) de dikste gordijnen die je kunt krijgen. Ze gaan dan ook over de andere aanwezige gordijnen, zoals een rolgordijn of een vitrage. Vaak laten mensen ze dag en nacht open en worden deze gordijnen alleen dichtgetrokken voor speciale gelegenheden. Denk daarbij zoal aan een gezellig diner met familie of een avondje met het gezin rond de kachel. In de winter heb je de grootste kans om dichte overgordijnen te spotten, in de zomer blijft het vaak alleen bij rolgordijntjes.
Omdat de overgordijnen een extra gordijn zijn ten opzichte van de vitrages moet er ook een extra gordijnrail worden aangebracht. Wanneer er sprake is van overgordijnen voor rolgordijntjes hoeft er natuurlijk maar een roede aanwezig te zijn. Omdat dit type gordijnen vaak van een dikkere stof is gemaakt is het gewicht eveneens hoger. Bezuinig daarom zeker niet op haken en zorg ervoor dat je de plooien kort genoeg op elkaar hebt. Natuurlijk niet overdreven, maar volg in ieder geval de instructie op de verpakking of van de leverancier. Beetje lullig als dat gezellige avondje wordt verpest door een gordijnstang die zijn hangplek beu is…