Rolgordijnen op maat

Niemand is precies hetzelfde. Bij mensen komt dat door de ingewikkelde materie die ‘erfelijkheid’ heet: bepaalde dingen komen van je moeder, bepaalde dingen zijn afkomstig van je vader en weer andere dingen slaan generaties over en vind je pas terug bij een (overgroot)oma of opa. In de techniek is deze erfelijkheidsfactor niet aanwezig, maar toch zijn ook daar allerlei dingen steeds verschillen. Het standaardformaat van een bed is daar misschien wel het mooiste voorbeeld van: inmiddels is dat namelijk al bijna twee keer zo breed als in de jaren veertig normaal was.

Het is dan ook niet voor niets dat veel dingen in een huis maatwerk zijn. Zo ook rolgordijnen: hoewel er standaardmaten bestaan voor ramen en deuren (mensen hangen ze daar namelijk ook af en toe voor) wil dat niet zeggen dat ze bij een willekeurige doe-het-zelf-zaak de goede maat rolgordijn in de schappen hebben liggen. Toch kun je, door even goed te zoeken, prima met die standaardmaten vooruit. Als dat echt problemen oplevert kun je je tot een specialist wenden. Die maakt de rolgordijnen precies op maat.

Daarbij gaat het vooral om de breedte: de lengte kun je toch al zelf ‘instellen’, zolang er maar genoeg gordijnstof op de rol zit (let daar dus op als het om een extreem hoog raam gaat!). Verder zijn deze op maat gemaakte rolgordijnen precies hetzelfde als de modellen uit de winkel, zij het dat ze (mogelijk) van iets hogere kwaliteit zijn. Ook de prijs is hoger, maar dat is eenvoudig te verklaren door het maatwerk. Zelf kun je het ook proberen (door een breder rolgordijn te kopen en daar een stuk af te halen) maar dat is meer geluk dan wijsheid.

Lees ook
Vliegendeuren
vouwgordijn
Vouwgordijnen
ramen
Ramen
open raam
Afvoergaatjes in een raam: waarvoor dient het?
zonwering
Terrasschermen
condensatie vochtprobleem
Condensatie herkennen en behandelen
glazen deur
Aluminium ramen: Nadelen?
aluminium raam
Hoe aluminium ramen onderhouden?
markies
Markiezen
ramen gevel
Dubbele beglazing
rolgordijnen
Binnenzonwering
zandstraalfolie
Zandstraalfolie