Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Tafelpoot

Het bekendste raadsel uit de oudheid is misschien wel dat van de Sfinx uit de mythe van Oedipus: “Welk dier loopt ’s ochtends op vier, ’s middags op twee en ’s avonds op drie benen”? Een pittige vraag, waarvan het antwoord ‘de mens’ moet zijn. Een stuk makkelijker is de vraag welk meubelstuk meestal op vier poten staat, maar in sommige gevallen aan één poot genoeg heeft: precies, een tafel.

moderne tafelpoot

 

In dat laatste geval is er dan wel sprake van een speciale tafel, want de meeste hebben op elke hoek een tafelpoot. Afhankelijk van het ontwerp van de tafel zijn deze van hetzelfde materiaal gemaakt, of juist uit een andere stof gefabriceerd. Combinaties die veel voorkomen zijn hout op hout (zowel het blad als de poten zijn dan van dit materiaal gemaakt) en hout op metaal. De poten zijn dan van een metaalsoort gemaakt, zoals aluminium. Als dat het geval is wordt dit vaak nog wel gecoat, zodat het minder krasgevoelig is.

Metaal is ook de grondstof van de tafelpoot van ‘één-potige tafels’. In tegenstelling tot de normalere modellen (op elke hoek een poot, een constructie die garant staat voor optimale ondersteuning en stabiliteit) steekt het blad meestal ver over het oppervlak van de poot uit. Als poot en blad dan van hetzelfde materiaal zouden zijn, zou de tafel omvallen. Daarom wordt er metaal gebruikt, een stof die een stuk zwaarder is dan hout. De poot van dit soort tafels heeft nog steeds een fikse omtrek, maar kan een stuk kleiner blijven dan het tafelblad.

Lees ook
schilderij
Olieverfschilderij
ladekasten
Ladekasten
kunstschilders
Kunstschilders
zonwering
Zonwering veranda
lichtkoepel
Lichtkoepels
kleerhangers
kleerhangers
opbergruimte
Opbergmap
behangen
woonkamer
schoorsteenkappen
Schoorsteenkappen
dressoir
Dressoir kopen of dressoir op maat?
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting