Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Woning verkopen? Tips bij de bezichtiging.

tips bij de bezichtiging

De eerste vier minuten van een bezichtiging zijn het meest belangrijk, maar dit neemt niet weg dat de woning er in zijn algemeenheid goed uit moet zien. Hieronder enkele tips welke u kunt toepassen.

 

De inkom

Zorg dat de entree netjes en opgeruimd is. Een ruime (of ruim ogende) hal, is direct een goede binnenkomer, maar wanneer u niet direct de beschikking heeft over een ruime hal, kunt u deze toch zo ruim mogelijk laten lijken.

Een ruime hal is direct een goede binnenkomer, ook een spiegel laat de hal direct ruimer ogen.

 

Inkomhal tips.

1. Zorg dat overbodige spullen uit de hal zijn.
2. Zorg dat de kapstop opgeruimd en zeker niet overvol is.
3. Zorg, indien mogelijk, dat er geen grote kasten in de hal staan.
4. Zorg dat er een vloermat ligt.

 

De woonkamer

Het is erg lastig uw woning met meubilair te presenteren wanneer u er niet meer woont, maar een ingerichte woning verkoopt veel beter dan een lege woning. Zorg in ieder geval dat uw woonkamer tijdens de bezichtiging is voorzien van meubilair. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het aankleden van uw woning voor een verkoop en deze verhuren ook meubilair.

  1. Presenteer de woonkamer zo ruim mogelijk, maar wel met een gevoel van “comfort”.
  2. Verwijder overtallige foto’s. Vooral vrouwen laten zich op het gebied van foto’s snel afleiden en we willen de bezoeker graag met de aandacht bij de woning houden.
  3. Zorg dat het opgeruimd is. Deze tip geldt eigenlijk voor de gehele woning, maar de woonkamer in het bijzonder.
  4. Verwijder spullen van huisdieren. Niet iedereen is even gek op huisdieren als u dat wellicht bent, dus haal die krabpalen, muizen en tunnels uit de woonkamer.
  5. Haal dode bladen en bloemen uit de planten.
  6. Zorg dat de gordijnen van de woonkamer open staan, om licht binnen te laten.

 

De keuken

Nog een zeer belangrijke ruimte in uw woning is de keuken. De keuken is zo belangrijk omdat, wanneer deze er niet goed uitziet, de koper snel geneigd is te  denken dat er een nieuwe keuken in moet en een nieuwe keuken, is een behoorlijke investering bovenop de vraagprijs van de woning.

  1. Zorg tijdens de bezichtiging dat de keuken schoon is en dat er niet te veel op het aanrechtblad aanwezig is. Vooral een schone afzuigkap is een must (denk ook aan de zichtbare roosters).
  2. Zet de lampjes onder de bovenkastjes een klein beetje dimmend aan, wanneer u die mogelijkheid hebt.
  3. Maak de oven en de koelkast van binnen schoon.

Een schone en opgeruimde keuken is erg belangrijk

Appeltaart voor de bezichtiging: feit of een fabel?
Vroeger werd vaak gezegd, dat het koop-stimulerend werkt om een appeltaart te bakken, vlak voor de bezichtiging, maar is dit nu een feit of een fabel? Dit is een fabel. Voor sommigen mag de geur van vers gebakken appeltaart dan erg lekker ruiken, maar er zijn ook erg veel mensen die niet van de geur houden.

Mocht je last hebben van bepaalde “luchtjes” in huis of je hebt huisdieren, zet dan een aantal dagen voor de bezichtiging iets neer wat een vanille-geur afscheidt. Het is bewezen dat vanille een positief effect heeft op mensen, maar zorg wel dat dit niet overdone is!

 

De bovenverdieping

De bovenetage moet er, net als alle andere ruimtes, netjes uit zien wanneer mensen jouw huis komen bezichtigen. Zorg dat de gordijnen wederom los zijn, dat de kinderen hun speelgoed zo goed als mogelijk opgeruimd hebben en zorg dat de bedden netjes opgemaakt zijn. Denk eraan, dat de kasten (zeker bij inbouw) af en toe los gaan!

 

Sanitaire voorzieningen

Ook de sanitaire voorzieningen zijn bij de bezichtiging belangrijk. Zorg bijvoorbeeld in het toilet ervoor, dat er geen persoonlijke spullen in het zicht liggen. Daarnaast is ook een goede lichtval erg belangrijk.

Wanneer uw toilet niet voorzien is van ramen, zorg dan dat er een lamp in zit welke sterk genoeg is het toilet aangenaam te verlichten. De douche dient vooral vrij te zijn van kalkresten en schimmels. Niets is erger dan een compleet wit uitgeslagen douchecabine of zwarte voegen.

 

Tips: voorbereiding op bezichtiging

Wanneer u een bezichtiging heeft, is dit natuurlijk geweldig, maar hou er goed rekening mee dat er maar één kans is op een positieve eerste indruk. Bij aankomst bij de woning worden de eerste indrukken gedaan en in de eerste vier minuten van het bezoek, is voor 95% de mening van de geïnteresseerde al bepaald.

Het klinkt allemaal erg spannend, maar het fijne is, dat u zelf een heel grote invloed heeft op die eerste indruk. Op deze pagina vindt u enkele tips, om de eerste indruk van de bezichtiging positief te beïnvloeden.

De bezoeker is altijd te vroeg

Erg belangrijk voor een bezichtiging: de bezoeker is (over het algemeen) altijd te vroeg. Sterker nog, de kans is groot dat in de week van de bezichtiging, de potentiële koper meermaals langs de woning rijdt en, wanneer de buren niet direct zicht hebben op uw woning en er staat geen auto, het huis zelfs al enkele keren van buiten hebben bekeken. Het is dus van belang, dat uw woning er eigenlijk altijd van buiten goed uit ziet.

1. Zorg dat de tuin netjes onderhouden is. Het hoeft geen modeltuin te zijn, maar zorg in ieder geval dat de boel netjes is gesnoeid, het gras netjes is gemaaid, het onkruid is verwijderd en ga af en toe eens met de schoffel (of de crawl) door de tuin. Dit geeft direct al een beter effect. Haal ook overtollige bebossing weg, dit geeft direct een meer ruimtelijk effect. Zorg, wanneer u geen tuin, maar bijvoorbeeld een balkon heeft, dat het balkon vrij is van groene aanslag en zorg dat er een paar plantenbakken staan.

2. Zorg dat de “rommel” om huis is opgeruimd. Geen lege plantenbakken meer in het zicht, zorg dat tuindecoratie netjes op zijn plek staat en hangt.

3. Een schone woning, geeft ook direct een beter aanzicht. Lap de ramen ook aan de buitenkant, maak ook de kozijnen daarbij goed schoon en verwijder die nare  Spinnenwebben. Het kan ook lonen de boei van de woning en, wanneer aanwezig, de voorkant van de garage eens goed af te nemen.

4. Eigenlijk de meest belangrijke tip, loop zelf eens met een objectief oog om uw woning, of misschien nog verstandiger, laat iemand anders dit doen en u aangeven waar hij of zij zich aan stoort. Dit geeft u een heel goed beeld.

 

 

Heerlijke geuren in huis

Het is bijna zover. Het huis waar je woont wil je graag verkopen. Natuurlijk wil je dat de woning snel verkocht wordt. Het kan soms helpen bij de verkoop van een huis om met bepaalde geuren een huiselijke sfeer te creëren.

Waardoor potentiële kopers gelijk een thuisgevoel krijgen in de woning waarvan je wil dat die verkocht wordt. Een heel goed voorbeeld daarvan is de bij iedereen wel bekende geur van versgebakken appeltaart. Dat ruikt heerlijk als je de keuken van het huis binnenstapt. De geur hiervan kun je ook omschrijven als een soort warm welkom. Let op! Niet iedereen zal dit een lekkere geur vinden, vandaar dat het belangrijk is om zeker ook alternatieven te voorzien.

 

De frisse geur van bloemen in huis

Wat ook een heerlijke geur verspreid in huis zijn bloemen. Een bosje bloemen op tafel ziet er niet alleen heel leuk en verzorgd uit. Daarnaast geeft het ook een lekkere bloemengeur die als een zoete parfum door het huis hangt.

Het is wel belangrijk dat je kiest voor bloemen die niet te sterk ruiken. Want in plaats van dat het een lekkere toevoeging van geur aan de woning kan geven kan het ook te overheersend zijn. Dan heb je wel bloemengeur maar dan zullen kijkers er misschien alleen maar last van onder vinden en dat werkt dan weer niet verkoopbevorderend.

 

Schoonmaakmiddelen

Schoon en fris is goed maar overdrijf niet teveel met schoonmaakmiddelen. Als er kijkers of potentiële kopers komen moet je huis natuurlijk netjes opgeruimd en schoon en fris zijn. Denk daarbij vooral aan alles wat goed zichtbaar is, en voordat de kijkers komen stofzuig je alles nog even goed na. Je zorgt dat alles goed schoon is en fris ruikt.

Zet de ramen nog even open om goed te luchten, als dat mogelijk is zodat er een lekkere frisse bries door het huis kan waaien. Verder ben je misschien geneigd om flink aan de slag te gaan met een schoonmaakmiddel. Dat is helemaal niet verkeerd maar let er wel op dat je huis niet te sterk naar het schoonmaakmiddel gaat ruiken. Net als bij de bloemen kan het dan de geur ervan te overheersend zijn. Het zal zo eventuele kopers misschien af kunnen leiden. Alles lekker fris en schoon is heel goed maar kijk uit met té sterke geuren.

 

Lees ook
tuin opruimen
Tuin opruimen wanneer bezoekers komen
kijkwoning
Kijkwoning
huisdieren en woning verkopen
Huisdieren en woning verkopen, een geslaagde mix?
de juiste prijs voor je woning
De juiste prijs voor je woning
kleuren in de woning
Woning verkopen: kleuren in de woning
jouw verhuis goed geregeld
Jouw verhuis goed geregeld
uw woning te koop zetten of zelf verkopen
Uw woning te koop zetten, of zelf verkopen?
wonen
Wonen
tips verkopen woning
15 tips bij het verkopen van een woning
woning verkopen klusjes
Woning verkopen? Deze klusjes doe je best nog
luxe badkamer
Luxe badkamer
Groen tegen schutting
Groene schutting