Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Woning verkopen? Deze klusjes doe je best nog

Bij het klaarstomen van je woning voor de verkoop, zul je aan een aantal dingen moeten denken. Klusjes die misschien al jarenlang vooruit geschoven worden, zullen nu toch eindelijk gedaan moeten worden.

Men is misschien geneigd te zeggen dat deze klusjes niet gedaan hoeven te worden, want daar mag de toekomstige eigenaar voor zorgen. Niets is minder waar: als deze klusjes niet gedaan worden, dan zouden de kijkers misschien afgeschrikt kunnen worden en niet meer van plan zijn de woning te kopen. Sowieso kunnen enkele kleine taakjes een flinke meerwaarde betekenen voor je woning.

 

Klusjes uitvoeren

Een klusje dat misschien wel het meest uitgesteld wordt, is het schilderen van de raamkozijnen. Het is erg belangrijk dat dit gedaan wordt voor het op de markt zetten van je huis, want de raamkozijnen vormen mede het karakter van het huis. Oude kozijnen waar de verf van af bladdert, doen een huis niet veel goeds.

Ook is het tijd die lekkende kraan eens te gaan repareren, niets kan zo storend werken als het druppen van een kraan. De kijker zal dit opvallen. Last van krakende deuren? Maak de scharnieren wat soepeler door er wat olie in te druppelen, zo beweegt de deur weer soepel en zonder geluid.

Andere storende elementen kunnen zijn: vieze vlekken op de muren en loszittend behang. Als er hele vieze vlekken op de muren zitten, dan zul je misschien toch in overweging moeten nemen om de muur opnieuw te verven of te behangen. Dit is misschien veel werk, maar de eventuele koper zal het zeker opvallen als de muur vies is, en het laatste wat je wilt is dat je huis de indruk wekt dat het smerig is.

Wat vaak over het hoofd gezien wordt is de tuin, maar de tuin is juist het visitekaartje van het huis, veel beginnende gezinnen zijn ook op zoek naar een mooie tuin om hun kroost speelruimte te geven. Dankzij een opgeruimde nette tuin krijgen ze te zien wat de mogelijkheden zijn.

Een onverzorgde tuin geeft de indruk dat het huis ook onverzorgd is, dit is toch wel het laatste wat je wilt! Het betekent niet dat je vervolgens weken bezig moet zijn om de tuin op te knappen, want dit kost erg veel tijd en geld. Wat je wel zou kunnen doen is het onkruid verwijderen, de tegels aanvegen en het tuinmeubilair schoonmaken. De tuin oogt zo al een stuk netter, zonder dat je er heel erg veel aan gedaan hebt.

Wat ook gedaan moet worden, is het dichtmaken van de gaatjes die in de muren zijn ontstaan door bijvoorbeeld een spijker, die er ooit ingeslagen is om een schilderij op te hangen. Bij elke willekeurige bouwmarkt kun je een emmer plamuur kopen, hiermee kun je de gaatjes dichtmaken die in de muur gemaakt zijn.

Kijk ook of er nog plinten of drempels een beetje loszitten, of deurklinken die niet goed vastzitten, dit zijn dingen die erg opvallen, maar over het algemeen een hele kleine moeite zijn om vast te maken. Ook de ramen schoonmaken is slim om te doen, veel mensen maken de ramen aan de binnenkant wel schoon, maar het is slim de buitenkant ook mee te nemen. Zo ziet je huis er schoner uit.

Al deze kleine klusjes kunnen je uiteindelijk een heel groot voordeel opleveren en een meerwaarde creëren aan je woning. Vaak zijn ze ook vlug achter de rug en hoeven ze niet veel te kosten.

woning verkopen klusjes

 

Woning verkopen? Zorg voor optimale verlichting

We voelen ons allemaal het prettigst in een ruimte verlicht door indirect licht, gezellig tussen onze persoonlijke spulletjes. Gaan we echter onze woning verkopen en komen er kijkers dan zijn diffuus licht en persoonlijke spulletjes absoluut te vermijden. Om ons huis verkoopbaar te maken zijn licht en ruimte de toverwoorden.

Zo min mogelijk persoonlijke zaken.

Te veel meubelen zoals handige bijzettafeltjes, voetenbankjes en een overdaad aan accessoires zoals boekenkasten vol met foto’s, knutselwerkjes van de kinderen of hobbymateriaal leiden de potentiële koper af van de werkelijke ruimte. Als je je woning te koop zet bedenk dan wat je zelf graag ziet als je een woning gaat bekijken.

Goede verlichting stimuleert de verkoop

 

Werk met licht

Mensen die een huis gaan bekijken zoeken naar mankementen zoals scheuren of vochtplekken in muren en plafonds. Zorg ervoor dat bij een bezichtiging je huis goed verlicht is. In eerste instantie kan je dat doen met een sfeerverlichting die juist de gezelligheid van het huis benadrukt en zodra de koper in het rond begint te kijken knip jij (of de makelaar) het grote licht aan om te laten zien dat je niets verbergt.

Denk er ook aan dat je door de ramen naar buiten moet kunnen kijken, zeem ze en zet de raamdecoratie open zodat er licht naar binnen kan vallen. Daglicht geeft het huis een open en prettig uiterlijk. Controleer in kelderkasten en garages van te voren of de verlichting het doet en hou een zaklamp bij de hand voor een eventuele blik in de kruipruimte.

 

Maak ruimte

Een opgeruimd en afgewerkt huis werkt ook verkoopbevorderend: Werk achterstallige onderhoud zoals een ontbrekend kitrandje of stripje af en maak het huis schoon. Organiseer ook je voorraadkast zodat deze er groter uitziet en haal zogenaamde knusse hoekjes leeg. Denk er ook aan niet te veel kussens, krabpalen en ander speelgoed van huisdieren overal rond te laten slingeren.

Als je licht en ruimte maakt worden ook plinten en stopcontacten weer zichtbaar en als het goed is mogen die gezien worden. Zo niet, zet ze op je lijstje met achterstallige klusjes en rapareer ze van te voren.

Tip: heb je veel spullen maar nog geen nieuwe woonst? Misschien kan het de moeite zijn om enkele maanden een opslagruimte te huren voor de spullen die het minst gebruikt worden![/su_pullquote]Heb je veel planten en frutsels, doe ze weg of pak ze vast in. Laat een paar grote sprekende planten staan voor een natuurlijk effect. Een muur met een steenstrip of een behangetje wat uit de mode is of ver beschadigd zou je kunnen vernieuwen voor een neutrale effen lichte kleur. Soms kan je door een paar honderd euro uit te geven enkele duizenden euro’s meer voor je huis krijgen. Een paar kleine dingetjes opfleuren kunnen er soms net voor zorgen dat je je huis redelijk snel verkoopt.

 

Woning verkopen? Denk aan Hygiëne

Creëer een positieve indruk

Bij de verkoop van een woning is het belangrijk dat deze er zo neutraal mogelijk uitziet. De eerste indruk die een potentiële koper van je huis krijgt is bepalend voor het verdere verloop van de bezichtiging. Een opgeruimd huis, een schone keuken en sanitaire ruimtes zijn een pre om een kijker niet bij de eerste bezichtiging al het hazenpad te doen nemen.

Bijvoorbeeld: Een kijker komt je hal binnen en deze ligt vol met geurende schoenen, hij loopt direct al met het gezicht tegen een overvolle kapstok en de openstaande deur van het toilet toont een vloer die bezaaid is met tijdschriften, lege closetrollen en aangebroken pakken damesverband. Stop maar met de rondleiding, no way dat deze mensen je huis kopen.

 

Een koper wil zich kunnen inbeelden hoe de woning er kan uitzien naar zijn persoonlijke voorkeuren. Negatieve afleidingen moet je beperken. De koopdrang stimuleren kan met simpele dingen zoals lekkere geuren en nette kamers.

 

Een koper kan afknappen de hygiëne van je keuken of sanitaire ruimten. Zorg ervoor dat deze ruimten opgeruimd en schoon zijn. Laat geen sporen achter van dagelijks gebruik zoals kleding, aangeplakte haren of een natte douchebak.

Repareer kleine gebreken. Een kapotte toiletbril of toiletpapierhouder zijn de kosten niet maar liften wel het uiterlijk van de toiletruimte op. Vervang dergelijke zaken evenals beschimmelde kitrandjes en behandel oude aangetaste voegen tussen de tegeltjes. Poets, voordat er kijkers komen de spiegel op en zet alle schoonheidsproducten op een decoratieve manier neer zodat je badkamer een evenwichtige indruk maakt. Om het geheel af te maken leuk je de ruimte op met een mandje geurzeepjes en/of een paar (kunststof) plantjes.

 

Moet je oud sanitair vervangen?

Bij de verkoop van je woning kan je er beter voor zorgen dat er niets kapot en goed onderhouden is als nieuw en misschien niet de smaak van de koper. Als je een badkamer net voor de verkoop vervangt heb je kans dat de nieuwe eigenaar hem er weer uit sloopt en jij je investering er niet uitkrijgt. Kopers zijn kritisch op natte ruimtes en keukens. Schoon en zonder gebreken is beter als nieuw en niet de smaak van de koper.

 

Extra aandacht voor de keuken

Bekijk ook de keuken eens kritisch. Haal zo veel mogelijk gebruiksvoorwerpen van je aanrecht. Dit geeft een rommelige indruk en doet de keuken kleiner lijken. Geef de keuken een grote beurt zodat alles blinkt en hij fris ruikt. Niet vergeten de magneetdecoraties van de koelkast af te halen! Als er kopers komen kijken kan je eventueel de koffieautomaat of je broodmachine aanzetten. Deze geuren hebben een positieve invloed en een bakje koffie breekt ook gelijk het ijs.

Kleine tip als hekkensluiter
Verschoon de kattenbak (of beter: zet deze buiten) en haal zo veel mogelijk bewijsstukken van de aanwezigheid van je huisdieren weg. Was van te voren je hond zodat ook deze lekker fris ruikt of plaats de hond in een kennel want sommige mensen kunnen er schrik van hebben.

 

Lees ook
tapijt reinigen
Tapijt reinigen
sondering
Sonderingen
uw woning te koop zetten of zelf verkopen
Uw woning te koop zetten, of zelf verkopen?
kamperfoelie
Kamperfoelie
zendow pvc raam
Zendow
witte lambrisering
Lambrisering
traagschuim
Traagschuim
roestvast
Roestvast
onderhoud reparatie
Onderhoud reparatie
zelf repareren
Zelf repareren
beton leggen
Beton leggen
tips verkopen woning
15 tips bij het verkopen van een woning