Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vernissen

Vernis is een chemisch middel dat men kan aanbrengen over bijvoorbeeld verf, hout of andere materialen om dit te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo kan men door het gebruik van vernis de invloed van het weer maar ook van licht en vocht evenals van schimmels enigszins verminderen.

Tegenwoordig is vernis in veel gevallen samengesteld uit een vluchtig oplosmiddel en een middel die voor de bescherming van het te behandelen object zorgt. Dit beschermende middel is meestal een celluloselak. In tegenstelling tot de huidige vernissen werd in vroeger tijden vernis gemaakt uit hars (soms werd hiervoor ook schellak gebruikt) die is opgelost in olie of alcohol. Hars is een plakkerige stof die gevormd wordt door sommige planten en bomen. Schellak daarentegen is een soort was afkomstig van een bepaalde soort luis. Soms wordt schellak ook wel luizenpoep genoemd maar deze term is geheel onterecht aan de stof toebedeeld.

Voor het maken van de vernis werd de hars of schellak eerst opgelost in alcohol. Daarna werd deze oplossing gefilterd en vervolgens met bijvoorbeeld lijnzaadolie aangemaakt. Om de juiste viscositeit (stroperigheid) te verkrijgen werd de vernis tenslotte gekookt.

Vernis op basis van olie vloeit echter mooier uit dan wanneer er in plaats van de olie alcohol werd gebruikt. Bovendien is dergelijke vernis flexibeler. Het enige nadeel van deze vernis was dat de droogtijd langer was dan van de vernis met alcohol. Dit was ook de reden waarom de vroegere vioolbouwers liever gebruik maakten van vernis die olie bevatte dan de alcoholhoudende variant.

Lees ook
antislip
klusjes uitvoeren werkgerei
Woning verkopen? Deze klusjes doe je best nog.
gevel impregneren waterdichte beschermlaag
Elastische voegen
uurwerk herstellen
Onderhoud reparatie
Kamperfoelie
roestvlek
Roestvast
Traagschuim
Kelder dichting
isolatiemateriaal
Zelf repareren
beton leggen
muurtje metselen
Klusjes
Polijsten