Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vernissen

Vernis is een chemisch middel dat men kan aanbrengen over bijvoorbeeld verf, hout of andere materialen om dit te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo kan men door het gebruik van vernis de invloed van het weer maar ook van licht en vocht evenals van schimmels enigszins verminderen.

Tegenwoordig is vernis in veel gevallen samengesteld uit een vluchtig oplosmiddel en een middel die voor de bescherming van het te behandelen object zorgt. Dit beschermende middel is meestal een celluloselak. In tegenstelling tot de huidige vernissen werd in vroeger tijden vernis gemaakt uit hars (soms werd hiervoor ook schellak gebruikt) die is opgelost in olie of alcohol. Hars is een plakkerige stof die gevormd wordt door sommige planten en bomen. Schellak daarentegen is een soort was afkomstig van een bepaalde soort luis. Soms wordt schellak ook wel luizenpoep genoemd maar deze term is geheel onterecht aan de stof toebedeeld.

Voor het maken van de vernis werd de hars of schellak eerst opgelost in alcohol. Daarna werd deze oplossing gefilterd en vervolgens met bijvoorbeeld lijnzaadolie aangemaakt. Om de juiste viscositeit (stroperigheid) te verkrijgen werd de vernis tenslotte gekookt.

Vernis op basis van olie vloeit echter mooier uit dan wanneer er in plaats van de olie alcohol werd gebruikt. Bovendien is dergelijke vernis flexibeler. Het enige nadeel van deze vernis was dat de droogtijd langer was dan van de vernis met alcohol. Dit was ook de reden waarom de vroegere vioolbouwers liever gebruik maakten van vernis die olie bevatte dan de alcoholhoudende variant.

Lees ook
Kamperfoelie
muurtje metselen
Klusjes
isolatiemateriaal
Zelf repareren
Traagschuim
antislip
uurwerk herstellen
Onderhoud reparatie
klusjes uitvoeren werkgerei
Woning verkopen? Deze klusjes doe je best nog.
tapijt reinigen
Tapijt reinigen
gevel impregneren waterdichte beschermlaag
Elastische voegen
Nieuwbouwhuizen
raam op een kier
Zendow
rolbruggen