Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Traagschuim

Traagschuim heeft nog een aantal andere benamingen waaronder: nasaschuim, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Het is een soort schuim dat, wanneer men het indrukt, langzaam weer in zijn oorspronkelijke vorm zal terugkomen. Gemiddeld duurt dit terugvormen maar slechts een halve tot vijf seconden. Een ander specifiek kenmerk van traagschuim is dat het onder invloed van warmte (zoals lichaamswarmte) zachter wordt. Door deze eigenschappen wordt traagschuim voornamelijk ingezet bij de productie van matrassen en hoofdkussens. Echter traagschuim wordt ook gebruikt bij het produceren van oordopjes en de voering van veiligheidshelmen.

Net sls polyetherschuim en koudschuim, is traagschuim een polyurethaan. Dit betekent dat de cellen van het traagschuim hol zijn en niet helemaal afgesloten zijn waardoor de lucht in de cellen niet samengeperst wordt waarneer de cellen worden samengedrukt. Hoewel het traagschuim bij kamertemperatuur stug is, wordt het zachter op de plaatsen waar men met lichaamsdelen het matras of het kussen verwarmd. Hierdoor zal het traagschuim zich gaan vormen naar de contouren van het lichaam. Het lichaamsgewicht kan op deze manier beter over het oppervlak worden verdeeld. Traagschuim dat een zogenaamd lang geheugen heeft zal onder invloed van temperatuur en druk in de zomer daarom zachter zijn dan gedurende de winter.

Het traagschuim is oorspronkelijk door NASA ontwikkeld voor gebruik in de ruimtevaart maar al snel ontdekte ook de rest van de wereld de voordelen van het materiaal. Tegenwoordig wordt het in verschillende diktes aangeleverd, bij de fabrikant van matrassen en kussen, deze bepaald immers hoe een matras of kussen zal worden samengesteld.

Lees ook
raam op een kier
Zendow
lambrisering
isolatiemateriaal
Zelf repareren
Nieuwbouwhuizen
beton leggen
rolbruggen
roestvlek
Roestvast
sonderingen
Kelder dichting
Polijsten
tapijt reinigen
Tapijt reinigen
gevel impregneren waterdichte beschermlaag
Elastische voegen