Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Roestvast

Roestvast betekent niets meer of minder dan niet aantastbaar door roest. Metalen zoals bijvoorbeeld ijzer kunnen gaan oxideren. Dit is een reactie die wordt aangegaan met zuurstof. In de volksmond wordt er dan gesproken van roesten. Voor mensen die gaan klussen kan het erg belangrijk zijn om te weten of een bepaald metaal kan gaan roesten of niet. Zo dient men ijzer altijd te behandelen met een roestwerend middel voordat men het bloot kan stellen aan de weersinvloeden.

Wil men zeker weten dat het metaal niet gaat roesten dan kan men het beste kiezen voor roestvast staal. Dit is ook wel bekend onder de namen, inox, rvs en roestvrij staal. Dit is een metaallegering bestaande uit chroom, nikkel, koolstof en ijzer. Roestvast staal is erg hard en zeer duurzaam. Men kan het dus zonder probleem in de buitenlucht gebruiken. Door het chroom wat in roestvast staal zit wordt er een onzichtbaar laagje gevormd wanneer dit met zuurstof in contact komt. Dit laagje is zelfherstellend en voorkomt dat het onderliggende metaal wordt aangetast. Deze reactie met zuurstof wordt ook een oxidatie genoemd maar in tegenstelling tot de oxidatie van ijzer, tast het proces het roestvast staal juist niet aan.

Door de aanwezigheid van koolstof in het roestvast staal is het metaal erg hard. Hoe meer koolstof een bepaalde soort rvs bevat hoe harder het wordt. Roestvast staal waarin veel koolstof voorkomt is erg hard en kan daardoor moeilijk te bewerken zijn. Daar tegenover staat wel dat het ook erg duurzaam is.

Lees ook
no image set
Klusjes
no image set
Onderhoud reparatie
no image set
Traagschuim
no image set
Elastische voegen
no image set
rolbruggen
no image set
Nieuwbouwhuizen
no image set
Vernissen
isolatiemateriaal
Zelf repareren
no image set
Kelder dichting
no image set
Tapijt reinigen
no image set
antislip
no image set
beton leggen