Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Roestvast

roestvast

Roestvast betekent niets meer of minder dan niet aantastbaar door roest. Metalen zoals bijvoorbeeld ijzer kunnen gaan oxideren. Dit is een reactie die wordt aangegaan met zuurstof. In de volksmond wordt er dan gesproken van roesten. Voor mensen die gaan klussen kan het erg belangrijk zijn om te weten of een bepaald metaal kan gaan roesten of niet. Zo dient men ijzer altijd te behandelen met een roestwerend middel voordat men het bloot kan stellen aan de weersinvloeden.

Wil men zeker weten dat het metaal niet gaat roesten dan kan men het beste kiezen voor roestvast staal. Dit is ook wel bekend onder de namen, inox, rvs en roestvrij staal. Dit is een metaallegering bestaande uit chroom, nikkel, koolstof en ijzer. Roestvast staal is erg hard en zeer duurzaam. Men kan het dus zonder probleem in de buitenlucht gebruiken. Door het chroom wat in roestvast staal zit wordt er een onzichtbaar laagje gevormd wanneer dit met zuurstof in contact komt. Dit laagje is zelfherstellend en voorkomt dat het onderliggende metaal wordt aangetast. Deze reactie met zuurstof wordt ook een oxidatie genoemd maar in tegenstelling tot de oxidatie van ijzer, tast het proces het roestvast staal juist niet aan.

Door de aanwezigheid van koolstof in het roestvast staal is het metaal erg hard. Hoe meer koolstof een bepaalde soort rvs bevat hoe harder het wordt. Roestvast staal waarin veel koolstof voorkomt is erg hard en kan daardoor moeilijk te bewerken zijn. Daar tegenover staat wel dat het ook erg duurzaam is.

Lees ook
witte lambrisering
Lambrisering
vernissen
Vernissen
kelder vocht
Kelder dichting
klusjes
Klusjes
zendow pvc raam
Zendow
onderhoud reparatie
Onderhoud reparatie
tapijt reinigen
Tapijt reinigen
sondering
Sonderingen
beton leggen
Beton leggen
antislip
Antislip
woning verkopen klusjes
Woning verkopen? Deze klusjes doe je best nog
kamperfoelie
Kamperfoelie