Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Verbouwers.be Uw startpunt voor alle klussen en verbouwingen
Verbouwers.be

Vlinderklep

Om de stroming van een gas of vloeistof in zijn geheel of gedeeltelijk af te sluiten kan men een vlinderklep gebruiken. Deze klep sluit de stroming van het medium af door een schijf die om haar as draait. Wanneer er een draaiing van 90 graden wordt gemaakt zal de vlinderklep open danwel dicht gedraaid.

Het gebruik van vlinderkleppen is heel divers. Men gebruik dit type klep onder andere in benzinemotoren om de toevoer van gas te kunnen regelen maar de vlinderklep wordt eveneens toegepast in ventilatie-, koeling- en verwarmingssystemen. Verder worden vlinderkleppen ingezet in de procesindustrie en worden ze gebruikt in elektrische centrales.

Naast hun functie als afsluiter kunnen vlinderkleppen ook als regelklep worden gebruikt. De bediening van een vlinderklep kan zowel met de hand als automatisch gebeuren. Automatische bedienen kan geschieden door gebruik te maken van elektriciteit of pneumatiek.

Wanneer grotere vlinderkleppen met de hand bediend worden zijn deze soms uitgerust met een tandwieloverbrenging. Deze zit dan tussen het handrad en de as van de schijf. Op die manier heeft men meer dan 90 graden nodig om de vlinderklep te openen of te sluiten. Men hoeft dus minder kracht uit te oefenen dan wanneer een dergelijke tandwieloverbrenging zou ontbreken. Het gebruik van vlinderkleppen in grotere leiding levert meer financieel voordeel op dan andere soorten kleppen.

Vlinderkleppen die in de industrie worden gebruikt zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: geflensd en geschroefd. Bij een geschroefde vlinderklep kan één kant van de leiding worden verwijderd terwijl de klep de leiding dicht houdt.

Lees ook
afsluiters
Afsluiters
kalk
Kalkaanslag
water
Waterbehandeling
afvalbuizen frontpage
Afvalbuizen
waterdruppel
Waterhardheid
badkraan van ligbad
Mengkraan
water
Waterverzachter
Waterontharders
Regenwaterrecuperatie
regenpijp afvoer regenwater
Regenpijp
douche water
Filter regenwater
waterlek in leiding repareren
Waterlekken voorkomen: Tips