Filter regenwater
Al van oudsher maken mensen gebruik van opgevangen regenwater om bijvoorbeeld hun bomen, planten en bloemen mee te begieten. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen regenwater opvangen en hergebruiken voor diverse andere doeleinden naast het beregenen van de tuin. Men gebruikt het water om de auto mee schoon te maken of het toilet mee door te spoelen.
Toch biedt het opvangen en hergebruiken van regenwater nog veel meer mogelijkheden. Zeker wanneer men een filter installeert die het opgevangen regenwater eerst grondig zuivert. Regenwater kan namelijk allerlei onzuiverheden bevatten. Naast bladeren en zand kunnen er nog vervuilde stoffen inzitten die met het blote oog nauwelijks waarneembaar zijn.
Het water kan, nadat het goed is gefilterd, worden ingezet om gebruikt te worden in een vaatwasser of een wasmachine maar ook als douche- of water is het dan goed te gebruiken. Voorwaarde is wel dat het niet gebruikt wordt voor consumptie. Ook als het regenwater gefilterd is kan het drinken ervan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Leidingen van drinkwater en het opgevangen (en eventueel gefilterde) regenwater moeten gescheiden blijven en er moet duidelijk worden aangegeven welke leiding of kraan in verbinding staat met het regenwater en welke met het drinkwater.
Meestal worden er filtermethoden gebruikt die in fases filteren. Dit houdt in dat eerst het grove vuil wordt verwijderd. Daarna zal het water door steeds fijnere filters worden geleidt waardoor er uiteindelijk schoon regenwater overblijft. Dit wil echter niet zeggen dat het regenwater ook kan worden gedronken. Hiervoor is alleen maar drinkwater geschikt.